spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Atlasjet’te şimdi de ‘kayırılma’ belgeleri ortaya çıktı

Seçtiklerimiz

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na ait rapora göre, firma SHGM tarafından defalarca kayırıldı ve bu sayede milyonlarca dolarlık haksız kazanç elde etti.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından hazırlanan Sivil Havacılık Raporu Atlasjet’in büyüme hikâyesini gözler önüne serdi. 350 sayfayı aşan raporda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) Atlasjet’e birçok defa kıyak yaptığını, resmi kuralları çiğneyerek şirketi kayırdığı tespit edildi. Raporda, yolcu potansiyeli yüksek, geliri fazla olan hatların Atlasjet’e haksız yere nasıl verildiği tek tek anlatıldı. Raporda, başka şirketlerin daha önce başvurmasına rağmen yurt içi ve yurt dışı hatların verilmemesine karşın, daha sonra başvuru yapan Atlasjet’e kısa sürede izin verildiği ifade edildi.

ERBİL VE SÜLEYMANİYE HATTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı ile sivil havacılık sektöründe güvenlik ve emniyetin sağlanıp sağlanmadığının tespiti için harekete geçen DDK’nın, geçen yıl haziran ayında tamamladığı raporun gizli bölümlerinde Atlasjet’e nasıl iltimas geçildiği şöyle özetlendi: "Irak’ın kuzeyinde yer alan Erbil ve Süleymaniye uçuşlarında sadece Atlasjet’e frekans verilmesi THY’nin bahse konu bu yerlere (raporun yazıldığı tarihte) operasyon yapamıyor olması dikkat çekici görülmüştür. Rakamlar, frekansların dağıtılmasında objektif kriter olmadığı tespitini teyit eder niteliktedir."

12 GÜNDE ALDI

Raporda dikkat çeken detaylar şöyle sıralanıyor: "Suriye ile 1.10.2009 tarihinde yapılan ikili anlaşma ile elde edilen yeni trafik haklarının dağıtımında herhangi bir kriter uygulanmamıştır. Bahse konu anlaşma ile Türkiye’den Şam’a 12 olan trafik hakkı 21’e çıkarılmıştır. Elde edilen bu hakların 6’sı THY’ye, 3’ü Atlasjet’e verilmiştir. İlgililerle yapılan görüşmelerde yeni hakların dağıtımında ilk müracaat edene öncelik verildiği ifade edilmiştir. Halbuki Suriye ile ilgili dosyanın incelenmesi neticesinde; Pegasus adlı havayolu işletmesinin Suriye’nin başkenti Şam’a tarifeli bazda sefer yapmak için 18.08.2009 tarihinde talepte bulunduğu, talebin olumlu görülmediği Atlasjet Havayolları’nın talebinin hangi esaslar dikkate alınarak karşılandığına dair bir gerekçe ifade edilmemiştir."

Özel frekans verildi

Rapora göre Şam örneğinde, Pegasus Havayolları’nın tayin talebi, frekansların tamamı kullanılmamasına rağmen, tamamının kullanıldığı gerekçe gösterilerek SHGM tarafından reddedilmiş. Hatta Tahran’a ait frekansların tamamı THY tarafından kullanıldığı halde Atlasjet Havayolları Tahran’a tayin edilebilmiş.

Tahran hattı nasıl Atlasjet’e verildi?

Pegasus Havayolları tarafından SHGM’ye gönderilen 26.09.2005 tarihli yazılarla İran’a tarifeli sefer yapabilmek için tayin edilmeleri talebinde bulunulduğu bilgisine de raporda yer veriliyor. Ancak talebin uygun görülmediğinin bildirildiği sonucuna ulaşan raporda raporda çarpıcı bilgiler yer alıyor: "Atlasjet Havayolları tarafından SHGM’ye gönderilen 01.10.2009 tarih ve 157.09 sayılı yazı ile anılan işletme tarafından İstanbul-Tahran hattında tarifeleri sefer yapabilmek için tayin edilmeleri talep edilmiş; bunun üzerine SHGM’nin İran Sivil Havacılık Otoritesi Başkan Yardımcısı’na hitaplı 30.10.2009 tarih ve 3158/14968 sayılı yazısı ile Atlasjet’in İran’a sefer yapmak üzere tayin edildiği bildirilmiş.

Görüldüğü üzere Tahran’a ait frekanslar dolu ve THY tarafından kullanıyor iken ve Pegasus’un müracaatı bu gerekçe ile reddedilmişken Pegasus’tan daha sonra müracaat eden Atlasjet’in tayin talebi uygun görülmüş ve Atlasjet Tahran için tayin edilmiştir."

Atlasjet için Suudi Arabistan’a özel rica

Raporda Suudi Arabistan’a uçacak havayollarının belirlenmesinde ve frekansların dağıtımında da objektif kriterlere göre hareket edilmediği değerlendirmesinde bulunuyor: "13.08.2010 tarihinde Atlasjet Havayolları Suudi Arabistan’a tarifeli sefer yapabilmek için tayin talebinde bulunmuş ve kullanılabilecek boş frekans bulunmamasına rağmen SHGM tarafından Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi Başkanı’na hitaben yazılan 16.08.2010 tarih ve 1955/10822 sayılı yazı ile tayin edilmiştir.

Bu aşamada herhangi bir yazılı mektup teatisi olmamakla birlikte yapılan iyi niyet görüşmeleri üzerine 42 olan frekansın 56’ya yükseldiği SHGM yetkililerince ifade edilmiştir. Ancak gerek bu son frekans artışı gerekse daha önce elde edilen artışlar sektöre duyurulmamıştır. Bununla birlikte, Atlasjet Havayolları’nın 31 Ekim 2010-26 Mart 2011 tarihleri arasını kapsayan ve Cidde ve Medine’ye haftanın her günü olmak üzere toplam 14 yeni frekansın anılan işletmeye tahsis edildiği anlaşılmıştır. İkili anlaşma ile Suudi Arabistan’a dair frekans sayısı 56 olarak resmileştirilmiştir."

Adil davranılmadı Atlasjet kayırıldı

DDK’nın raporunda elde edilen frekanslarının tarifeli yolcu taşıma yetkisine haiz havayollarına dağıtımında ve tayin edilmelerinde, ilk müracaat eden firmaya öncelik verildiğine dair beyanlar gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Raporda "Tayinlerde ve frekans kullanımına dair uçuş izinlerinin verilmesinde herhangi bir kriter bulunmamaktadır" deniyor.

Kazakistan 6 günde onun oldu

Pegasus Havayolları, Kazakistan’a tarifeli sefer yapmak için talepte bulunduğu bilgisine yer veren raporda, "SHGM tarafından ancak 7 ay 20 gün sonra verilen cevapta, bu ülkeye olan 9 frekansın tamamının dolu olduğu bildirilmiştir. 7 ay sonra Kazakistan’la yapılan yeni anlaşmada frekans sayısında artış sağlanmıştır. Bunun üzerine Atlasjet tayin talebinde bulunmuş, bu talepten 6 gün sonra SHGM tarafından Kazakistan’a tarifeli sefer yapmak üzere tayin edildiği bildirilmiştir" deniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika