spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

ANKA’nın uçuş sistemi millileştirildi

Seçtiklerimiz

İn­san­sız Ha­va Ara­cı­’nın (AN­KA) kri­tik par­ça­la­rın­dan bi­ri da­ha mil­li­leş­ti­ril­di. Uçuş Kon­trol Bil­gi­sa­ya­rı (TU­KOB) ile AN­KA­’nın uçuş yö­ne­ti­mi gü­ve­ni­lir ha­le ge­ti­ril­di. Sis­tem yer­li ola­rak ge­liş­ti­ril­me­den ön­ce İs­ra­il’­den it­hal edi­li­yor­du.

ÖNEMLİ PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR

Türk Ha­va­cı­lık ve Uçak Sa­na­yi­i A.Ş (TU­SAŞ) ha­va araç­la­rı için stra­te­jik önem­de olan Uçuş Kon­trol Sis­te­mi­’ni (TU­KOB) mil­li ola­rak üret­ti. ATAK, AN­KA, Hür­kuş, öz­gün he­li­kop­ter, mil­li jet uça­ğı gi­bi pro­je­le­ri yü­rü­ten TU­SAŞ, da­ha ön­ce it­hal edi­len ve uçuş­la­rın gü­ve­nir­li­ği için kri­tik olan bu sis­te­mi ge­liş­ti­re­rek dı­şa ba­ğım­lı­lı­ğı son­lan­dır­dı.      

İT­HAL EDİ­LEN­DEN DA­HA İYİ

TU­SA­Ş’­tan ya­pı­lan açık­la­ma­ya gö­re, TU­KO­B’­un ta­sa­rı­mı ve üre­ti­mi 15 ay­da ta­mam­lan­dı ve AN­KA­’ya en­teg­ras­yo­nu ger­çek­leş­ti­ril­di. Ya­pı­lan test­ler­de TU­KO­B’­un, İs­ra­il’­den it­hal edi­lip AN­KA­’ya mon­te edi­len sis­tem­den da­ha yük­sek per­for­mans gös­ter­di. Sis­te­min İn­gil­te­re­’de ya­pı­lan ka­li­fi­kas­yon test­le­rin­den ba­şa­rıy­la geç­ti­ği be­lir­til­di.

HELİKOPTERDE KULLANILACAK

TU­SAŞ açık­la­ma­sın­da, “Tü­rev­le­ri ile şir­ke­ti­mi­zin ge­liş­tir­di­ği ve ge­liş­ti­re­ce­ği in­san­lı ve in­san­sız uçak­lar, he­li­kop­ter­ler ve uzay plat­form­la­rın­da kul­la­nı­la­bi­le­cek mo­dü­ler­lik­te bir ürün olan mil­li uçuş kon­trol bil­gi­sa­ya­rı­mı­zın tüm sek­tör için ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­ru­z” de­nil­di.

10 ADET SİPARİŞ

ANKA için TUSAŞ ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında 26 Ekim 2013’te 10 araç için seri üretim anlaşması imzalandı. TSK, silahsız olan ANKA-S ile havadan keşif, gözetleme, hedef teşhis ve tespit ihtiyaçlarını milli olarak üretilen ANKA ile gerçekleştirmeyi hedefliyor.

TESTTE DÜŞTÜ

Prototİp olarak üretilen 5 ANKA’nın ikisi test aşamasında sistem arızaları nedeniyle düşmüştü. ANKA’lar önce 2 Ekim 2012’de Eskişehir’de test uçuşları sırasında, ardından 6 Aralık 2013’te Batman üzerinde gözetleme faaliyeti gerçekleştirirken çakılmıştı. Kazaların yaşanmasının ardından TSK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) talebi ile uydu üzerinden kontrol, kriptolu veri linki, milli uçuş kontrol bilgisayarı ve yüksek çözünürlüklü kamera özelliklerinin milli olarak gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika