spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

American Airlines’ten 10 milyar dolarlık borç anlaşması

Seçtiklerimiz

American Airlines, havacılık endüstrisinin rekoru niteliğini taşıyan 10 milyar dolarlık borç anlaşmasının, ilk bölümünü imzaladı. Söz konusu anlaşma yatırımcıların salgından kötü etkilenen sektörlerde bile ne ölçüde gelir aradıklarını vurguluyor.

Teksas merkezli havayolu şirketi, 3,5 milyar dolarlık kredi de içeren bir paket kapsamında Çarşamba günü 6,5 milyar dolar değerinde çürük tahvil ihraç etti.

10 milyar dolarlık fonla birlikte anlaşma, Delta’nın Eylül ayındaki 9 milyar dolarlık tahvil ve kredi satışını geride bırakarak bir havayolu şirketinin şimdiye kadar yaptığı en büyük borç anlaşması oldu.

Financial Times’ın haberine göre, 10 milyar dolarlık tahvil ve kredi anlaşması 45 milyar dolar değerinde sipariş aldı.

Yatırımcıların umutsuzca getiri araması ve merkez bankası desteğiyle teşvik edilmesiyle tahvillere hücum etmesi sonrasında American Airlines anlaşmasının hem tahvil hem de kredi kısımları Çarşamba günü sırasıyla 5 milyar dolar ve 2,5 milyar dolar arttırıldı.

Tarihi derece düşük faiz oranları, yatırımcıları piyasanın daha riskli kısımlarında verim aramaya ve yaklaşık bir yıldır faaliyetlerini neredeyse tamamen askıya alan sektörlere yatırım yapmaya itti.

American Airlines’ın, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Ba2 olarak değerlendirilen ikinci seviye yüksek getirili tahvili, geçen yaz ödediği yüzde 11,75 faiz oranından çok daha düşük seviyelerde satış gerçekleştirdi.

Çürük veya yüksek getirili tahviller, yatırım notu emsallerinden daha riskli olarak kabul edilir ve genellikle daha yüksek getiri sunar.

Yatırım danışmanlığı firması Aegon Asset Management’ın Yüksek Getirili Yatırım Yöneticisi Mark Benbow, “İşletme çok fazla nakit harcıyor, bu nedenle bu anlaşma onlara yaklaşık bir buçuk yıllık likidite sağlayacak. Yatırımcıların 10 milyar dolar kredi vermeye istekli olması, piyasanın şu anda ne kadar destekleyici olduğunu gösteriyor” dedi.

İlk çeyrekte günde 30 milyon dolar nakit harcayacağını öngören American Airlines, müşteri sadakat programını dev anlaşmasının hem tahvil hem de kredi unsurları için teminat olarak kullandı.

Müşteri sadakat programları havayolları için kazançlı bir nakit kaynağıdır ve havayolu şirketleri, milleri bir yem olarak sunarak zengin kredi kartı sahiplerini çeken bankalara mil satarlar.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgelere göre, American Airlines Sadakat Programı 23 milyon üyeye sahip ve rakiplerinden daha kârlı.

Havayolu şirketi, müşteri sadakat programının yüzde 53 kâr marjı olduğunu belirtiyor. Karşılaştırma yapıldığında United Airlines’ın kâr yüzde 44’ken ve Delta Airlines’ınsa yüzde 39.

American Airlines, müşteri sadakat programını geçen yılki korona virüs yardım paketinin bir parçası olarak ABD Hazinesi’nden aldığı 7,5 milyar dolarlık kredi için teminat olarak kullandı.

American Airlines çalışanlarını desteklemek için kullanılan 9 milyar dolarlık teşvik fonlarından farklı olan kredi, ABD hükümetine verilen taahhütlerin yerine getirilmesini sağlarken şirketin hissedarlarını da azalttı.

American Airlines, tahvil piyasasında sermaye artırmaya yardımcı olmak için sadakat programlarını kullanan United ve Delta’yı örnek alıyor. Havayolu şirketi, elde ettiği fonların bir kısmını devlet kredisini geri ödemek için kullanmayı planlıyor.

Havayolu şirketinin geçici finansal verileri şirketin 2019’daki operasyonlarından 3,1 milyar dolar nakit elde ettiğini ve bunun yaklaşık dörtte üçünün Citi ve Barclays gibi üçüncü taraflara mil satışlarından sağlandığını gösteriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika