spot_img
spot_imgspot_img
7.9 C
İstanbul
Pazartesi, 2 Aralık 2024

Aeroports de Paris Sarkozy yüzünden ‘TAV’layamayacak mı?

Seçtiklerimiz

TAV’a 6 grubun talip olduğu belirtilirken, bunlardan biri Paris’te Charles de Gaulle, Orly ve Le Bourget havalimanlarını işleten Aeroports de Paris. Ancak şirket yönetiminin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ‘Türkiye’siz bir Avrupa’ isteğinin bu yatırımı engellemesinden endişe ettiği belirtiliyor.
 
Akfen Holding ve Tepe İnşaat, kısa bir süre önce TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding’deki payları ile ilgili olarak her türlü stratejik alternatifin değerlendirilmesi için Credit Suisse Securities’e yetki verdi. TAV Havalimanları Holding’de yüzde 58 hissesi olan ortaklardan Akfen Holding’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding hisseleri ile ilgili olarak, her türlü stratejik alternatifin tespiti ve değerlendirilmesi amacıyla, Tepe İnşaat’ın da taraf olduğu yatırım bankası Credit Suisse Securities (Europe) yetkilendirme sözleşmesi imzalandığı bildirildi.
 
Bu açıklamanın ardından kulislerde hisselere talip gruplar konuşulmaya başlandı. Bu gruplar arasında Gatwick ve London City Havalimanı’nın sahibi Global Infrastructure Partners, Alman havalimanı işletmecisi Hochtief, Ferrovial, Kanadalı Borealis, Avustralyalı Macquarie ve Goldman Sachs’ın altyapı fonunun olduğu söylendi. Kulislerdeki yeni bilgiye göre, TAV’la 6 grup ve yatırım fonu ilgileniyor. Bunlar 2 Fransız, bir Alman ve bir Malezyalı, bir Alman grupla bir özel yatırım fonundan oluşuyor. Fransız taliplerden birinin Fransa’nın en büyük havalimanı grubu Aeroports de Paris’in olduğu ifade ediliyor.
 
Barışa katkısı olur!
 
Paris’te Charles de Gaulle, Paris Orly ve Paris Le Bourget havalimanlarını işleten Aeroporst de Paris, bir yandan TAV’la ilgili araştırma yaparken bir yandan da Türkiye’ye yönelik olumsuz tavrıyla tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin TAV ile ilgili planlarına engel olup olmayacağının cevabını bulmaya çalışıyor.
 
Kulislerde, “Aeroports de Paris ciddi olarak TAV ile ilgileniyor. Ancak Sarkozy’nin Türkiyesiz bir Avrupa isteği ve her fırsatta buna yönelik açıklamaları Aeroports de Paris yönetiminin kafasında soru işaretleri yaratıyor. ‘Acaba Sarkozy yüzünden Türkiye’de bize karşı bir antipati olur mu, işbirliği imkanlarını değerlendirmemiz engellenebilir mi?’ gibi endişelerini dile getiriyorlar. Ancak kim bilir belki iki grup arasında gerçekleştirilecek bir ortaklık Türkiye ile Fransa arasındaki buzları eritir. Barış çubuğunun yakılması için öncülük yapar” yorumu yapılıyor.
 
Akfen Holding’in Başkanı Hamdi Akın, yetkilendirmenin ardından, “Sadece Credit Suiss’e yetki verdik, bize bir iskeletini çıkarsın diye” değerlendirmesini yapmıştı. Akın, konuyla ilgili, “Bu stres testidir. Satış olabilir, olmayabilir, olsa da şirketlerden biri satılabilir ya da hiç satılmayabilir, ufak bir hisse satışı yapabiliriz. Belki bir havalimanı belki alt şirketlerden biri satılır. Belki Tunus’a veya Makedonya’ya güzel bir teklif gelebilir. Amaç, şirketin bütün görünümünü almamız ve ileriye dönük olarak sermaye yaratmamız” demişti.
 
Fransa’nın en büyüğü
 
– Paris Charles de Gaulle, Paris Orly ve Paris Le Bourget havalimanlarının işletmecisi olan Aeroports de Paris, 1945 yılında kuruldu.
 
– İşlettiği havalimanlarında geçen yıl 83 milyon yolcuya hizmet verdi.
 
– Bu yılın 9 aylık sonuçlarına göre Paris Charles de Gaulle Havalimanı’nı 46.4 milyon yolcu kullandı. Bu yüzde 6.1 artış anlamına geliyor.
 
– Paris Orly Havalimanı’nı ise 20.7 milyon yolcu kullanırken, yolcu sayısında yüzde 8.3 artış yaşandı.
 
– 9 aylık dönemde 2 milyar 84 milyon euro gelir sağlandı.
 
– Havalimanlarındaki duty free’lerden 734 milyon euroluk gelir elde edildi.
 
Çukurova Havalimanı’na teklif vermedi
 
TAV Hava Limanları Holding, Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesine teklif vermedi. Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesinde tek teklif 357 milyon 71 bin 685 euro yatırım bedeli ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletim süresi ile Sky Line Havacılık-Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu’ndan geldi.
 
DHMİ Genel Müdürlük binasında yapılan ihale sonucu, DHMİ yönetim kurulu tarafından onaylanmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın onayına sunulacak. Bakanın onayının ardından ihale kesinlik kazanacak. Mersin ve Adana ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak. Tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecek. İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havaalanı, büyüyebilir şekilde yapılacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika