spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 18 Nisan 2024

ABD’li Havayollarında İş Seyahatleri Hala Zayıf

Seçtiklerimiz

Ekonominin yeniden açılmasına yönelik en popüler işlemlerden olan havayolu hisseleri, Mart 2020 çöküşünden itibaren gerçekleştirdikleri güçlü bir geri dönüşün ardından bu yıl cazibelerini yitirdi.

JETS ETF Haftalık Grafik TTMJETS ETF Haftalık Grafik TTM
ABD’de yerel seyahatin güçlendiğine dair açık işaretlere rağmen, US Global Jets ETF (NYSE:JETS) Mart’taki zirvesinden bu yana %13’ün üzerinde değer kaybetti. Çeyreklik sonuçlarını yayınlayacak ilk büyük havayolu şirketi olan Delta Air Lines’ın (NYSE:DAL), salgın dönemindeki ciddi kayıpların ardından Çarşamba günü ilk karlı çeyreğini açıklaması bekleniyor.

ABD’de havayolu sektörünün mali açıdan en büyük darbeyi alan ismi olan American Airlines (NASDAQ:AAL), önümüzdeki hafta yayınlayacağı raporda yine ufak miktarda bir zarar gösterebilir. Yüzeyde, salgın dönemindeki uzun molanın ardından insanların uçak seyahatine geri dönmesiyle birlikte havayolu şirketlerinin nakit akışlarını güçlendirmesi ve sağlam bir toparlanma sürecine girmesi çok iyi bir haber gibi görünüyor.

Ancak bu toparlanmaya rağmen, bireysel seyahatlere kıyasla şirketler için daha karlı olan iş seyahatleri, havayolu şirketlerinin CEO’larının umduğu kadar hızlı bir şekilde geri dönmüyor. Büyümenin, uluslararası seyahatlerin ve iş seyahatlerinin geri dönüşüne bağlı olan bir sonraki aşaması, yeni COVID varyantlarının ortaya çıkması ve şirketlerin maliyetleri azaltmayı hedeflemesiyle birlikte hala bazı belirsizliklerle karşı karşıya. Seyahatteki iyileşmede görülen bu dengesizlik, yatırımcıların hala kenarda beklemesinin en büyük nedeni.

Delta Temmuz ayında yatırımcılara kurumsal seyahatlerin Eylül ayı itibariyle 2019 seviyelerinin %60’ına ulaşacağını söyledi. Bu oran Haziran’da %40, Mart’ta ise %20’ydi. Ancak yaz döneminde Delta varyantının gelişiyle birlikte birçok ülkenin kısıtlamalara ve evden çalışma politikalarına geri dönmesi sonucunda bu eşitlik ciddi oranda değişmiş olabilir.

Yerel Havayolları Daha Cazip

Bloomberg’in ABD, Avrupa ve Asya’daki 45 büyük şirketle gerçekleştirdiği bir ankete göre, şirketlerin %84’ü salgın sonrasında seyahate daha az harcama yapmayı planlıyor. Seyahat bütçelerini azaltan katılımcıların çoğunluğu %20 ila %40 arasında bir düşüş bekliyor ve katılımcıların yaklaşık üçte ikisi hem şirket içi, hem şirket dışı yüz yüze toplantıları sonlandırmayı planlıyor. Sanal toplantı yazılımlarının kolaylığı ve verimliliği, tasarruflar ve düşük karbon emisyonları bu kararlara yönelik ana sebepler olarak gösterildi.

İş seyahatlerindeki yavaş geri dönüş sebebiyle, birçok analist Delta ve American Airlines gibi devlerde pek bir değer görmüyor. Bunun yerine, analistler güçlü yerel operasyonlara sahip daha küçük havayolu şirketlerini öneriyor.

LUV Haftalık GrafikLUV Haftalık Grafik

Barclays analisti Brandon Oglenski geçtiğimiz haftada, düşük ücretli havayollarının mevcut ortamda daha güvenli seçenekler olduklarını söyledi. Banka Southwest Airlines (NYSE:LUV) hissesine yönelik derecesini “ağırlık artır”a, fiyat hedefini ise 64 dolardan 75 dolara yükseltti. Yeni fiyat hedefi, hissenin Cuma kapanışındaki seviyesinin %38 üzerinde.

“Soutwest uzun vadeli yatırımcılara güçlü bir bilanço, Boeing (NYSE:BA) ile sağlam bir sipariş defteri ve tarihsel olarak karlı bir iş modeli sağlıyor. Şirketin düşük maliyetli Boeing MAX 737 teslimatlarının avantajıyla, salgın öncesinde MAX’ın uçuşlardan çekilmesi sebebiyle geciken ağ genişletme planını gerçekleştirmesini bekliyoruz.”

Sonuç:

Havayolu hisselerinin büyük bir bölümü, ABD’deki aşılama çalışmalarının ardından şimdiden yerel seyahatlerde güçlü bir toparlanmayı yansıtıyor. Büyümenin bir sonraki aşaması, uluslararası ve kurumsal seyahatlerin geri dönüşüne bağlı durumda.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika