spot_img
spot_imgspot_img
23.9 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

ABD Senatosu, Pilot Emeklilik Yaşının 65’ten 67’ye Yükseltilmesine Karar Vermedi

Seçtiklerimiz

ABD Senatosu, 25 Saatlik Kokpit Ses Kaydedici Kullanımını Onayladı, Pilot Emeklilik Yaşı Artışına Karar Vermedi

ABD Senatosu, uçaklarda kokpit ses kaydedicilerinin 25 saatlik kapasiteye sahip olması gerektiren önemli bir havacılık yasasını kabul etti. İki partili olarak hazırlanan ve 2023 Federal Havacılık İdaresi (FAA) Yeniden Yetkilendirme Yasası adını taşıyan bu yasa, ABD Senatosu Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi tarafından onaylandı.

8 Şubat 2024’te kabul edilen bu yasa, ülkede güvenlik standartlarını önemli ölçüde güçlendirmeyi ve son zamanlarda yaşanan havacılık kazaları ve yaklaşık kazalar nedeniyle ortaya çıkan güvenlik endişelerine yanıt vermeyi amaçlıyor. Son yıllarda Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), FAA’ya kokpit ses kayıt süresini 25 saate çıkarmasını, Avrupa’daki güvenlik kurallarına uyum sağlamasını önermekteydi.

NTSB’nin Alaska Airlines’in 5 Ocak 2024’teki kapı patlaması olayının soruşturması, sınırlı kayıt süresi nedeniyle önemli verilere erişilememesi nedeniyle aksadı. Yasa, aynı zamanda ABD’deki hava trafik kontrolörü eksikliği sorununu da ele alarak 3.000 kontrolör açığını kapatmak için yeni personel modellerinin uygulanmasını ve FAA’nın sertifikasyon ve üretim denetiminden sorumlu olan %20’lik eksikliği kapatması için FAA’nın personelini güçlendirmesini zorunlu kılıyor.

Ancak senatörler, pilot emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkartılma önerisini reddetti. Temmuz 2023’te ABD Temsilciler Meclisi, pilotların emekli olabileceği yaşın 67’ye çıkarılmasını oylayarak kabul etmişti. Ancak, 9 Şubat 2024’te Ticaret Komitesi, yaş sınırını artırmayı reddetme kararı aldı.

Yeni yasa aynı zamanda FAA’nın yabancı tamir istasyonları için güvenlik standartlarını yükseltmesini, büyük ve orta büyüklükteki hub havalimanlarında yakın kaçınmaları önlemek için daha fazla yüzey tespit teknolojisi dağıtmasını gerektiriyor. Yasa, tüketici korumalarını güçlendirmekte olup, iç hat uçuşlarında üç saatten fazla gecikme veya iptal durumlarında yolculara ilk kez iade standartları getiriyor. Hava yolu kuponları artık beş yıl boyunca geçerli olacak ve ebeveynler çocuklarına yan yana oturmak için ekstra ücret ödemeyecek.

Ayrıca, yasa FAA’ya insansız hava araçları ve elektrikli hava taksileri için yeni standartlar oluşturması ve Ulaştırma Bakanlığı’nda yeni bir “İleri Havacılık Teknolojisi Ofisi” kurması talimatını içeriyor.

Senato Komitesi Başkanı Maria Cantwell, “Bu iki parti arasında yapılan bu anlaşma, Amerikalıların talep ettiği havacılık güvenliği ve tüketici korumalarına iyileştirmeler getiriyor” dedi. Komitenin Sıra Dışı Üyesi Ted Cruz ise “Bu iki parti arasında yapılan bu anlaşma, FAA’ya uçan halkı güvende tutma temel görevinde yardımcı olacaktır. Havacılık endüstrisi ciddi zorluklarla karşı karşıya kalırken, bu yasa birçok sorunun üstesinden gelmeyi ve FAA’nın işleyişini modernize etmeyi amaçlamaktadır.

Aynı zamanda hava taksileri, hipersonik uçaklar ve insansız hava araçları gibi yenilikçi teknoloji ve yeni teknolojinin önünü açacaktır.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika