ABD’li yetkililer Çin’in "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" ilan ettiği bölgede, Pekin’e haber verilmeden 2 adet B-52 bombardıman uçağı uçurduklarını açıkladı.
Söz konusu bölge, Japonya’nın hak iddia ettiği adaları da içeren Doğu Çin Denizi üzerinde Çin tarafından "Hava Savunma Tanıtma Bölgesi" olarak ilan edilmişti. Geçtiğimiz günlerde bölgenin hava savunma sahasının içinde olduğunu açıklayan Çin, bölgeyi uçuşa "yasaklı olarak" ilan etmişti.
Albay Steve Warren, normal prosedürlerini izleyerek ve uçuşları hakkında herhangi bir bildirimde bulunmadan "Senkakus" bölgesinde operasyonlarını yürüttüklerini ifade etti. Pentagon yetkilisinin açıklamasında adaların Japonca isimlerini kullanması ve ABD’nin Çin’e bildirimde bulunmadan uçuşa yasaklı bölgede bombardıman uçakları uçurması, ABD’nin Çin’e meydan okuması olarak yorumlandı.