spot_img
spot_imgspot_img
22.3 C
İstanbul
Cuma, 4 Temmuz 2025

THK, Uluslararası Hava İşletmeciliği konferansı düzenledi

Seçtiklerimiz

Türk Hava Kurumu Üniversitesi 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü  dolayısıyla Uluslararası Hava İşletmeciliği konferansı düzenledi. THK  Üniversitesi’nin Etimesgut’taki Türkkuşu kampüsünde düzenlenen   Uluslararası Hava İşletmeciliği adlı konferansa DHMİ Genel Müdürü Orhan  Birdal, THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, Rektör Ünsal Ban ve TÖSHİD  Başkanı Murat Ersoy ile çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın  açılış konuşmasını yapan THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban,  Türkiye`nin ilk uluslararası havacılık konferansının düzenlendiğini  ifade ederek “Amacımız, bu konferansın, Türkiye`nin havacılık  konusundaki güncel sorunlarını çözmek ve sektörün geleceğini  şekillendirmek için sektörün ve akademik dünyanın en yetkin isimlerini  bir araya getiren, uluslararası bir platform olması“ dedi.

Konferansın  düzenlendiği binanın Cumhuriyetin ikinci uçak fabrikası olduğunu  kaydeden Ban, 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle 45 ülkeden 77  yabancı öğrenciyle 504 Türk gencinin, Türk havacılığının geleceğinde  görev almak üzere Cumhuriyetin ikinci uçak fabrikasında öğrenimine  başladığını vurguladı.

“Bizler ilk uçuş denemesini günümüzden  bin yıl önce yapanların torunlarıyız“ diyen Ban, havacılık sektörünün  bir ülkenin kalkınması için stratejik öneme sahip olduğunu, çünkü  havacılık sektöründe üretim yapmak için teknolojik açıdan belli seviyeye  ulaşılmasının ön koşulu olduğunu kaydetti.

THK Genel Başkanı  Osman Yıldırım da 1925 yılında kurulan THK`nın 87 yıldır ülke  havacılığına büyük emek verdiğini belirterek, “THK, `İstikbal  Göklerdedir` sözüne yeni bir bakış açısı getirmiştir“ dedi.

Türkiye`de  havacılığa karşı ilginin eskiden beri yüksek olduğunu dile getiren  Yıldırım, Türk milletinin uçma hayaliyle güzel işler yaptığını söyledi.

Atlasjet  Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise 2004 yılında Türk havacılık  sektöründe 165 yolcu uçağı varken, rakamın bugün 361`e çıktığına işaret  etti.

Türkiye`nin havacılık sektörünün son 7 yılda dünya  ortalamasının 3 katı büyüdüğüne dikkati çeken Ersoy, sektördeki ticari  uçak sayısının 2018 yılında 500, 2023 yılında ise yaklaşık 800 olacağını  söyledi.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel  Müdürü Orhan Birdal ise yaptığı sunumda, Türkiye`de 2003`te 2,5 milyar  dolar olan havayolu sektörü cirosunun, bugün itibariyle 16-17 milyar  dolara çıktığını bildirdi.

Hava yoluyla yolcu taşıma sayısının  yıl sonu itibariye 130 milyon olmasının tahmin edildiğini belirten  Birdal, uçak trafiğinde ise hedefin yıl sonunda 1,5 milyona çıkarılması  olduğunu söyledi.

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi`nde  düzenlenen 1. Uluslararası Hava İşletmeciliği Konferansı`nın açılışında  konuşan Birdal, 7 Aralık`ın Dünya Sivil Havacılık Günü olduğunu  anımsattı.

Birdal, 2003 yılının Türk havacılığı açısından  milat olduğunu, çünkü söz konusu yılda özel havayolu şirketlerinin iç  hatlarda yolcu taşıma hakkını kazandıklarını anlatarak, 2003`te pazarın  yüzde 100`üne sahip olan Türk Hava Yolları`nın (THY), bugün pazarın  yüzde 49`una sahip olduğunu ifade etti.

Havacılık sektörünün  2003 yılından sonra hem miktar hem de gelir olarak büyüdüğüne dikkati  çeken Birdal, Türkiye`nin hava sahasında bir günde 4 bin 500`den fazla  uçağın hareket ettiğini, ülkenin hava sahasında yaklaşık 980 bin  kilometrekarelik bir alanın kontrol edildiğini kaydetti.

Türkiye`nin  havaalanı terminal işletmeciliği konusunda dünyada çığır açtığını  bildiren Birdal, Türkiye`nin bu konuda dünyaya örnek olduğunu ve Türk  modelinin tescil edildiğini vurguladı.

-“SEKTÖRDE CİRO YAKLAŞIK 16-17 MİLYAR DOLARA ÇIKTI“-

Türkiye`de  2003`te 2,5 milyar dolar olan havayolu sektörü cirosunun, bugün  itibariyle yaklaşık 16-17 milyar dolara çıktığını belirten Birdal, 2003  yılında 8,5 milyon olan iç hat yolcu sayısının 2011 sonu itibariyle 58  milyona çıktığını söyledi.

Birdal, Kasım sonu itibariyle iç  hatlarda taşınan yolcu sayısının 60 milyon 500 bin olduğuna işaret  ederek, “Yıl sonu itibariyle bu sayının 65 milyona ulaşmasını  bekliyoruz. 2003 yılında 33 milyon olan toplam taşınan yolcu sayısı 2011  sonu itibariyle 118 milyonu geçti. Bu yılın Kasım sonu itibariyle geçen  yılı 2,5 milyon geçtik. Bu yıl sonunda 130 milyon olması hedefleniyor.  Uçak trafiğinde ise benzer artışları yaşadık. 2012 yılı sonu itibariyle  hava sahamızı kullanacak uçak sayısı 1,5 milyon olacak“ diye konuştu.

Havayolu  şirketleri için slotların önemli olduğunu vurgulayan Birdal, “Ne kadar  az uçakla ne kadar çok yolcu taşıyorsanız o kadar iyi iş yapılmış  demektir“ dedi.

DHMİ`nin aynı zamanda pistteki yabancı  cisimlerin tespiti için belirli dönemlerde ya da şüphelenildiği  zamanlarda yüzey taraması yaptığını kaydeden Birdal, bu amaçla yabancı  cisimlerin yüzey radarlarıyla tespiti ve ortadan kaldırılması için  TÜBİTAK ile çalışma yapmaya başladıklarını söyledi.

Birdal,  2003 yılında 26 olan havalimanı sayısının 49`a çıktığını, 5  havalimanının inşa halinde olduğunu, 2 havalimanının da yapımının  planlandığını anlattı.

Ankara`ya ikinci bir havalimanı  yapılmasıyla ilgili bir çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine  Birdal, böyle bir projelerinin olmadığını, Esenboğa Havalimanı`na  paralel pist yapma projelerinin bulunduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve TÖSHİD Başkanı Murat Ersoy`a plaket verildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika