Bursa’nın geçen yıl Arap ülkeleri turizm destinasyonu seçilmesinin ardından yapılacak etkinliklerin startı bu yıl düzenlenen organizasyonla verildi. Düzenlenecek etkinliklerle Bursa’nın Arap ülkelerinin temsilcilerine tanıtılacak programlar ile turizm ve ticari anlamda olumlu gelişmeler yaşanması bekleniyor.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen program ile 2013 Bursa Turizm Destinasyonu’nun açılışı yapıldı. Programın açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Başkanvekili Abdullah Karadağ, kentin tarihi ve doğal güzelliklerinden bahsederek, konukları kente davet etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, geçen yıl Bursa’da Türk-Arap Buluşmaları’nın ilkinin gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Bugün de çerçevedeki en önemli gelişmelerden Bursa kentimizin 2013 Ana Turizm Destinasyonu oluşunun resmi ilanını gerçekleştiriyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, sahip olduğu kültürel, tarihi ve turistik potansiyeli ile her zaman tebarüz etmiş olan yeşil Bursa’mızda, Türk ve Arap turizm sektörünün değerli temsilcileri konuk edilerek iki toplum arasındaki turizm ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için ilgili sektörler biraraya getirilmiştir" dedi.
Türkiye turizm sektörü ile ilgili bilgi veren Arıcı, "Ülkemizde dünya turist varışları sıralamasında 31,7 milyon ziyaretçi ile 6’ncı sırada yer almaktadır. Dünyanın en iyi 5’inci, Avrupa’nın ise 3’üncü destinasyonu olarak gösterilen İstanbul, 2012 yılında 9 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlarken, Bursa’da toplam turist 81 bin 767 civarında olup, bunların 72 bin 737’sini Arap ülkelerinden gelen turistler oluşturmaktadır. Bu sayı 2009 yılında 24 bin 724 idi. Gelinen rakam yeterli değil ama 2 yılda önemli gelişmeler oldu" diye konuştu.
ARAP ÜLKELERİ İLE BURSA ARASINDA DOĞRUDAN SEFERLER KONULMALI
Orta Doğu’ya uluslararası turist gelişinin geçen yıl yaklaşık 55 milyon olduğunu hatırlatan Arıcı, bölgedeki turizm harcamalarının da yaklaşık 60 milyar doları bulduğunu dile getirdi. Konuşmasında turizm faaliyetinin olmazsa olmazının karşılıklı ulaşım olduğuna değinen Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tercih edilen destinasyonlara doğrudan seferlerin konulması önemli. Bu noktada Ortadoğulu turistlerin tercih ettiği her destinasyona doğrudan sefer bulunmadığının, Türk tarafı açısından burada altı çizilmelidir. Örneğin Bursa’yı tercih eden bir Arap turistin mutlaka İstanbul üzerinden gitmesi yorucu olacaktır ve potansiyel turistin bu noktadaki karar verme sürecini etkileyecektir. Bu açıdan Arap ülkeleri ile Bursa arasında doğrudan seferlerin konulması büyük önem arz etmektedir."
"TURİZM SEZONUNU BAŞLATIYORUZ"
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "2013 Arap Turizm Destinasyonu’nu başlatıyoruz. Turizm sezonunu başlatıyoruz. Bursa dünyanın farklı zenginliklerini, güzellikleri bağlamında farklı çeşitli kaynaklara sahip. Arap ve Orta Doğu’nun cazibe merkezi" diye konuştu.
"BURSA İLE İSTANBUL BÜTÜNLEŞTİ"
Konuşmasında Bursa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini anlatan Vali Harput, medical sağlık anlamında da gelişmelerin yaşandığını söyledi. Bursa’ya 10 bin yataklı termal turizm merkezi yapıldığını dile getiren Harput, rüya tatil köyünün inşa edildiğini açıkladı. Bursa’nın birçok ilki gerçekleştirdiğine de dikkat çeken Harput, "Bursa, Yalova ile bütünleşti. Deniz uçağı ile Bursa – İstanbul arası 20 dakikaya indirilerek, İstanbul ile de bütünleşti. Bursa’ya gelen turist İstanbul’a günü birlik gidip, tarihi ve doğal güzelliklerini görerek de tatilini sürdürebilir." dedi.
"GÜZELLİKLERDEN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMEYE ÇAĞIRIYORUM"
Bursa’nın aynı zamanda otomotiv, tekstil, makine, imalat, çocuk giyim merkezi olduğunu belirten Harput, Türkiye’nin üretiminde lokomotif, tatil ve cazibe merkezi olarak değerlendirdi. Yapılan düzenlemelerle yabancı vatandaşların mülk alma kolaylıklarının da arttığına değinen Harput, konuklara hitap ederek, "Sizi güzelliklerden daha fazla istifade etmeye çağırıyorum" dedi.
"TİCARET HACMİ 10 YILDA 10 KAT ARTTI"
Mısır Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin ise, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında ekonomik ve stratejik derinlik anlamında gelişmelerin yaşandığını dile getirdi. Salaheldin, "Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret hacmi 10 yılda 10 kat artarak 50 milyar dolara ulaştı. Mısır ile de 5 milyar dolar ticaret hacmi bulunuyor. Arap ülkelerinden 2010’da yarım milyon turist gelirken, 2013 yılında bu sayının 1,5 milyona çıkmasını bekliyoruz. Bursa’daki turizm imkanlarını da gördük. Bursa ile turizm fuarları koordinesi yapılacaktır. Eski ilişkilerimizi yakalamayı bekliyoruz. Aramızdaki kökleri daha iyi hale getirerek, tercümansız konuşmaların olmasını diliyorum" diye konuştu.
"TÜRKLER ARAPÇA, ARAPLAR TÜRKÇE ÖĞRENSİN İSTİYORUZ"
Arap Devletleri Ligi Türkiye Misyonu Başkanı Mohammed El Fatah Naciri ise Bursa’daki çarşıların ve pazarların ülkelerindekilerle birbirlerine çok benzediğini kaydetti. Bursa’yı cennetten bir parçaya benzeten Naciri, turizmin kapı açmasını ve iki bölge arasında tercümansız konuşmayı beklediklerini kaydetti. Öğrencilerin de öğrenim görmeleri için tercih de bulunabileceklerini ifade eden Naciri, "Türkler Arapça, Araplar Türkçe öğrensin istiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerini anlatan gösteri ve filmler sunuldu.