spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

78 yıllık gelenek Dubai ekonomisine can veriyor

Seçtiklerimiz

Dubai’nin ekonomi ve ticaret politikasının 78 yılı aşkın süredir temel bileşenlerinden biri olan “Serbest Gökyüzü Politikası”, belirli kurallar çerçevesinde havacılık faaliyetlerinde rekabetçi bir ortam yaratarak hava yollarının serbestçe faaliyet göstermelerine olanak sağlıyor. Bu politika sayesinde Dubai, turizm ve ekonomik faaliyetler yönünden gelişmesini sürdürüyor.

Dubai’nin Serbest Gökyüzü politikası, 22 Temmuz 1937 tarihinde “Dubai Ticari Hava Yolu Sözleşmesi” ile İngiltere Hükümeti’ne Hindistan ve diğer ülkelere giderken iniş izni vermesi ile Dubai’nin Körfez’deki önemli bir ticaret merkezi olarak güçlenmesini sağladı.

1950’li yıllarda, o zamanın Dubai emiri Şeyh Said bin Maktum Al Maktum’un, petrol kaynaklarına bağımlılığın kısmen ortadan kaldırılmasına yardımcı olması amacıyla serbest deniz, serbest gökyüzü ve serbest ticaret politikası kararını ilan etmesi günümüzün iş dünyası dostu Dubai’nin oluşturulmasına yönelik ilk katkılardan biri oldu.

Dubai’nin gelirinin yüzde 1.8’i petrol, yüzde 30’u havacılık ve turizmden

Bu politika uzun vadede Dubai ekonomisine büyük katkı sağlarken bugün petrol geliri Dubai GSMH’sinin sadece yüzde 1,8’ini, havacılıkla ilgili faaliyetler ile turizm geliri ise yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Dubai’nin Serbest Gökyüzü Politikası 80 yıla yakın bir süredir neredeyse hiç değişmeyen yapısı ile hava yolları arasında rekabeti teşvik etmiş olması da bu süreçte birçok yabancı taşıma şirketine daha sonraki uçuşlarda Dubai’ye yolcu indirme ve buradan yolcu alma olanağı sağladı. Hali hazırda 130’dan fazla hava yolu Dubai’ye ve Dubai’den gerçekleştirdiği seferlerle ülkenin ekonomisine gelir oluştururken ticari faaliyetleri de destekliyor.

ABD dışındaki taşıma şirketlerinin büyümesine ilişkin bir değerlendirmede bulunan A4A Başkanı ve CEO’su Nicholas E. Calio özellikle Dubai’deki “entegre havacılık ekosistemi" ile ilgili olarak: “Bu sistem, altyapı taşıma şirketlerinin büyümesine, uçuş gecikmelerinin ve maliyetlerin azalmasına olanak sağlamakla birlikte daha yeni ve daha yüksek kaliteli bir altyapı sunuyor. Böylece, Ortadoğu taşıma şirketlerinin akıllı, ileriye dönük devlet stratejilerinden yararlanıp, düşük havaalanı ücretleri, düşük kurumlar vergisi ve ev sahibi ülkeye önemli ekonomik avantajlar sunan, yolculara yönelik minimum ücret ve vergiler yoluyla yolcu sayısında artış yaşanması hedefleniyor” dedi.

Emirates’ten çevreye duyarlı hizmet yaklaşımı

Serbest Gökyüzü Politikası hava yolu taşımacılığı yapan şirketlerin kendi aralarında rekabetini de teşvik ederken Emirates, bu politika ile uyumlu yaklaşımları öncelikleri arasında bulundurarak hizmet sağlıyor.

Emirates’in bu yaklaşım ve hizmetlerini sunarken öne çıkardığı öncelikli konular ise şöyle sıralanıyor:

Çevre odağı

Emirates 2013-2014 mali yılını kapsayan 4. Yıllık Çevre Raporu’nu yakın bir zamanda yayınladı. PwC tarafından onaylanan rapor, çevre verilerini ve Emirates Grubu genelinde hava ve kara bazlı işlemleri kapsayan örnek çalışmaları içeriyor.

Yakıt verimliliği

Yakıt verimliliği Emirates’in merkezini oluşturuyor. Gereksiz tüketimin azaltılması sadece çevre üzerindeki etkileri azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kâr üzerinde de doğrudan avantaj sağlıyor. Ağ ve filo genişledikçe, Emirates bu büyümenin dengelenmesine yardımcı olacak verimlilik ve çevre inisiyatiflerini de geliştirmeyi sürdürüyor. Raporlanan yıl içinde, 18 yolcu uçağı ve iki kargo uçağının eklenmesiyle, mevcut koltuk kilometresindeki yüzde 14,6 ve mevcut ton kilometresindeki yüzde 14,4 kapasite artışı toplam yakıt tüketimini de artırdı.Büyük ölçüde yeni ve verimli filosu sayesinde Emirates’in yakıt verimliliği yıllık ton kilometre başına 0,3089 litre olmak üzere yüzde 0,5 iyileşerek IATA ortalamasının yüzde 14,5 üzerinde bulunuyor. Nakliye filosunun yakıt verimliliği kargo ton kilometresi başına 0,190 litre olmak üzere yüzde 8,2 oranında önemli bir iyileşme gösterdi.

Gürültü

Emirates’in çevre performansı ile ilgili rapor oluşturmaya başlamasından itibaren filo istikrarlı bir şekilde daha sessiz hale geldi. 2014 yılında, yüke yönelik ton kilometre başına gürültü etkisi kalkışta yüzde 2,4 ve inişte yüzde 10 gelişme gösterdi. Emirates’in tüm uçakları en zorlu ICAO Bölüm 4 gürültü standartlarına uygun olma özelliği taşıyor.

Yer hizmetleri

Dubai Uluslararası Havaalanı’nda, dnata temizlik ekipleri geri dönüştürülmek üzere Emirates uçaklarından 1.700 tondan fazla kullanılmış gazete ve dergi topladı. dnata’nın Emirates uçaklarının dış yıkamasından sorumlu Uçak Görünüm ekibi, 333.500 litre su tasarruf edilmesini sağlayan su tüketimi ölçüm programı başlattı.  

Örnek Çalışmalar

Hava yolu ortaklıkları

Hava trafik yönetimi (ATM) sağlayıcıları ile yapılan işbirlikleri, uçakların daha kısa rotalar uçmasının ve olumlu rüzgarlardan yararlanmasının yanı sıra diğer faaliyet gelişmelerini kullanmasına da olanak sağlıyor. Emirates, Hint Okyanusu bölge programı INSPIRE’da mevcut üyeliğine ek olarak Asya ve Güney Pasifik Emisyonları Azaltma İnisiyatifi (ASPIRE) programına katılarak uluslararası ATM işbirliklerindeki payını genişletti.INSPIRE programının sonuçları Hint Okyanusu genelinde gerçekleştirilen uçuş başına 740 kg yakıt veya 2,3 ton CO2 tasarruf olasılığını gösteriyor.

Emisyonların azaltılması

Uçuş ekipleri, yakıt tasarrufu ile güvenli ve uygulanabilir alanlarda emisyonların azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla çeşitli prosedürler kullanıyor. Boşta ters itişten yararlanarak, 13.006 ton CO2’ye eşdeğer olan 4.129 ton yakıt tasarrufu elde edildi. Taksileme aşamasında tek motorun kapatılması 1.947 ton yakıt veya 6.133 ton CO2 tasarrufu sağladı.

Koruma projeleri

Emirates’in koruma projelerine katkısı Dubai Desert Conservation Rezervi’nde ve Avustralya’daki Emirates One&Only Wolgan Vadisi’nde de devam etti ve Dubai rezervine toplam 15.000 yerel ghaf ağacı dikilerek, güneş enerjili pompalar ile sulandı ve nesli tükenmek üzere olan 1.000 yakalı toy kuşu vahşi doğaya salındı. Wolgan Valley, carboNZero ile karbon nötr sertifikasını yenileyerek üniversite ortakları ile vahşi doğayı araştırma işbirliklerini derinleştirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika