spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

3. Havalimanı ile ilgili iddialar TBMM gündeminde

Seçtiklerimiz

İhaleyi kazanan konsorsiyumun karşılaştığı zorluklar nedeniyle işi ve kredi borçlarını devlete bırakıp gitme ihtimalinin bulunduğu iddialarını hatırlatan Öztrak, “Bu konsorsiyuma Hazine veya diğer kurumlar tarafından açık ya da örtülü hangi garantiler verilmiştir? Verilen garantilerin tamamı Hazine’nin garantili borçlar kütüğünde yer almakta mıdır?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı ihalesiyle ilgili iddiaları gündeme getirdi. İhalenin, proje ve jeolojik etütler yeterince çalışılmadan yapıldığı, ihaleyi alan firmaların inşa sürecinde ortaya çıkan zorluklar nedeniyle işi yapmakta gönülsüz olduğu iddialarını hatırlatan Öztrak, ihaleyi alan konsorsiyumun işi ve kredi borçlarını devlete bırakıp gitme ihtimali bulunduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu.

‘BULGARİSTAN’A NE KADAR ÖDEYECEĞİZ?’

İddialardan birinin de havalimanının Bulgaristan hava sahasına yakınlığı nedeniyle inecek uçakların sürekli Bulgar hava sahasını kullanacağı, yaklaşmalarının ve beklemelerinin Bulgar hava sahasında olacağı, bu nedenle uçakların Bulgaristan’a yüksek miktarda ödeme yapmak zorunda kalacağı, Bulgaristan’ın bu nedenle DHMİ’den çok ciddi paralar istediği iddiaları olduğunu belirten Öztrak, şu soruları yöneltti: “Üçüncü havalimanının inşaatı için DHMİ tarafından tasdik edilmiş bir projenin olmadığı haberleri doğru mudur?

Havaalanının konumu nedeniyle buraya inecek uçakların Bulgar hava sahasına girmek zorunda kalacağı ve bu nedenle Bulgaristan’a ödeme yapılacağı doğru mudur?

Doğruysa 150 milyon yolcu kapasiteli olacağı belirtilen havalimanına inecek uçaklar için Bulgaristan’a ne kadar para ödenecektir?

İhaleyi kazanan konsorsiyuma kaç yolcu için ve yolcu başına ne kadarlık ücret karşılığında garanti verilmiştir?

Bunun dışında Hazine veya diğer kurumlar tarafından açık ya da örtülü(yasayla belirlenmiş) hangi garantiler verilmiştir? Verilen garantilerin tamamı Hazine’nin garantili borçlar kütüğünde yer
almakta mıdır?” 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika