spot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
İstanbul
Salı, 10 Eylül 2024

1000 hostes, 600 pilot alınacak

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023 için iddialı hedefler açıkladı.

       

Topçu, 2023’e gelindiğinde THY’nin dünyanın lider havayolu şirketlerinden biri olacağına inandıklarını belirterek, “Hedefimiz 2023’te 250 uçaklık bir filoya ulaşarak dünya liginde en ön sıralarda yer almak” dedi.

       

Topçu, THY’nin özellikle uluslar arası yolcu pazarında daha da büyütmeyi ve dünya markası haline getirmeyi amaçladıklarını belirtirken, Anadolu Jet’in de yurtiçi uçuşlarda uçtuğu nokta sayısının daha da arttırılacağını söyledi. Topçu, büyüme politikasına uygun olarak 2010’da 1000 yeni hostes ve 600 de ikinci kaptan pilot alacaklarını kaydetti.

       

İngiltere’de Manchester’de basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısında bir araya gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Dünyadaki her uçak yolcusuna talibiz. Gidilmedik nokta bırakmak istemiyoruz. Şu anda dünyada 120 şehre, Türkiye’de 37 kentimize İstanbul’dan uçuyoruz. Star Alliance ağıyla dünyadaki 950 varış noktasına bilet kesebilir durumdayız. Hem ekibimiz güçleniyor, hem uçuş kalitemiz artıyor. İkramda zaten dünyada epey fark atıyoruz” diye konuştu.

       

“İSTANBUL TRANSİT YOLCU TRAFİÐİNDE ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLDU”
        İstanbul’dan geçen transit yolcu sayısının 2003’ten bugüne kadar geçen sürede yüzde 371 arttığına ve özellikle de Star Alliance üyeliğinin ardından İstanbul’un uluslararası transit yolcu trafiğinde önemli bir merkez haline geldiğine dikkat çeken Topçu, “İstanbul Atatürk Havalimanı’nı önemli bir transit noktası haline getirmeye çalışıyoruz. İstanbul’dan 35 ülkeye 3 saati geçmeyen sürede uçmak mümkün. İstanbul’un bu özelliğine uygun hareket edeceğiz” mesajı verdi. Topçu, "İstanbul’da Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’yı aynı amaçla kullanamıyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

       

“Atatürk Havalimanı böyle bir trafiğe daha uygun. Elbette uçuşların bir bölümünü Sabiha Gökçen’e kaydırıyoruz ama Atatürk Havalimanı’nda oluşan trafik, transit yolcuya daha uygun.”

       

THY DAHA ÇOK PİLOT VE HOSTES ALACAK
       
Uçak siparişleriyle birlikte personel alımını da hızlandırdıklarını kaydeden Topçu, şunları anlattı:

       

“2010 yılında 1000 yeni hostesi kadromuza katacağız. 600 ikinci pilot alacağız. Bir yandan kendi uçuş okulumuzda 70 pilot yetiştirdik, 100 pilot daha oradan yetişmiş olacak. Ayrıca Türk Kuşu ve Anadolu Üniversitesi’yle de anlaşmamız var. Her iki eğitim kurumumuzda bize pilot yetiştiriliyor.”

       

Topçu, 2003’e kadar THY’nin yıllık pilot ihtiyacının yüzde 100’ünün Türk Silahlı Kuvvetleri’nden karşılandığını anımsatarak, “Bugün aldığımız pilotların yüzde 97’si sivil havacılık okullarından, yüzde 7’si TSK’den geliyor. Ayrıca bugüne kadar kadromuza 120 yabancı pilot katıldı. Bu sayı da 300’e çıkacak” diye konuştu.

       

ANADOLU JET GURBETÇİLER İÇİN UÇACAK
       
Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "bütçeye uygun, ucuz marka" olarak yarattıkları Anadolujet’in filosunun 17 uçağa çıkacağını belirterek, şunları söyledi:

       

“Anadolujet’i Ankara’dan yurtdışına açıyoruz. Ankara Esenboğa, Anadolujet için merkez durumunda. KKTC ve Şam’a (Suriye) uçuşlar başladı. Avrupa’daki vatandaşlarımızın nabzını tuttuk. Yüzde 80-85’i ucuz diye yabancı havayolu şirketleriyle Türkiye’ye gelmeyi tercih ediyor. Biz de bunun üzerine Anadolujet’i o pazarda devreye sokmaya karar verdik. Özellikle Avrupa’da havaalanları gece kapalı bulunan birçok merkez var. O noktaları hedefliyoruz.Kopenhag, Stockholm, Düsseldorf, Frankfurt ve Tahran’dan yaz sezonuyla birlikte Ankara’ya uçuşlar başlayacak. Böylece vatandaşlarımız gereksiz yere İstanbul’a uğramak zorunda kalmadan, bütçelerine daha uygun şekilde memleketlerine seyahat edebilecekler. Uçuş noktalarının sayısı talebe göre artabilecek. Ayrıca bazı işlek kentlerimize Avrupa’dan doğrudan uçuşu da gündeme alabileceğiz.”

       

THY TEKNİK YÜZDE 15’ İ DİÐER HAVAYOLLARINA HİZMET VERİYOR
        Teknik A.Ş.’nin THY çatısı altındaki önde gelen şirketlerden biri olduğunu vurgulayan Topçu, “THY Teknik, yüzde 85 THY uçaklarına, yüzde 15 de değişik havayolu şirketlerine bakım-onarım hizmeti veriyor. Sabiha Gökçen’de yeni bir hangar yapımı gündemimizdeydi. İhalesini yaptık, Dalaman’da daha önce görev almış YDA adlı şirket kazandı. 286 milyon dolarlık projenin 24 ay sonra bitmesi planlanıyor” dedi.

       

THY’nin özellikle simülasyon merkezinin yabancı bazı havayolu şirketleri için önemli eğitim alanlarından birine dönüştüğünü vurgulayan Hamdi Topçu, “Bu merkezimiz THY’nin yanı sıra 18 farklı havayolu şirketine hizmet veriyor. Yeni simülatörlerle merkezi güçlendirdik. Oradan elde ettiğimiz gelir 2009’da 26 milyon doları buldu” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika