spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

TAV’da hisse yapısı nasıl oluştu?

Seçtiklerimiz

TAV Havalimanları’nın yüzde 38’ini, TAV Yatırım Holding’in de yüzde 49’unu 923 milyon dolara satın alan Aeroports de Paris Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Graff, “TAV, çiçek açan bir işletme, gidişatı kesmek istemeyiz. Fetih değil işbirliği ruhuyla hareket ettik. Yönetimi değiştirmeyeceğiz, amacımız dünya lideri olmak” dedi.

TAV Havalimanları’nın yüzde 38 hissesini 874 milyon dolara ve TAV İnşaat’ın tamanına sahip olan TAV Yatırım Holding’in de yüzde 49 hissesini 49 milyon dolara satın alan Fransız havalimanı işletmecisi Aeroports de Paris Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Graff, “Toplamda 923 milyon dolarlık yatırım yaptık. Birçok projede işbirliği yaptığımız ve aynı zamanda rakibimiz olan TAV’ı çok iyi tanıyor, seviyorduk. TAV’ın hisse satışı olacağını duyunca, bunu tarihi bir fırsat bildik. Aynı işi yaptığımız için fetih ruhu değil, işbirliği ruhuyla hareket ettik. Yönetimi mevcut ekibe bırakmaya karar verdik. TAV’ın kalitesinin ve profesyonel yönetiminin farkındayız, buna saygı duyuyoruz ve hiç bir değişiklik yapmayacağız” dedi.

2021’e kadar Şener

Şirketin yeni yönetim yapısında, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in CEO ve Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın’ında da, Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam etmesine karar verildi. Sani Şener’in bir üyeyi temsil ettiği yönetim kurulunda, Aeroports de Paris’den 3, Akfen Holding ve Tepe İnşaat’tan 3’er üyeyle birlikte 4 de bağımsız üye bulunacak. Sözleşmeye Sani Şener’in 2021’e kadar şirket yönetiminde kalması maddesi konuldu.

Çiçek açan işletme

Graff, şöyle konuştu: “Bizim gözümüzde TAV, çiçek açan bir işletme. TAV’da bir çok şey olumlu yönde ilerliyor. Yönetimi değiştirerek, bu olumlu gidişi kesintiye uğratmak istemeyiz. TAV’ın geliştirdiği büyüme stratejisini başarılı buluyoruz. Bu ortaklıktan binlerce olasılık doğacak. Belki de tam anlamıyla dünya lideri olacağız. TAV’ın hisselerini almamız tamamıyla bizim stratejik planımızın bir parçası. Potansiyeli olan OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkelerinde büyümek istiyoruz. Dolayısıyla geleceğe baktığınızda bu satın alma son derece mantıklı bir adım. TAV’ın ve bizim işlettiğimiz havalimanlarını ve yolcu kapasitesini üst üste ekleyince dünyanın en büyük havalimanı işletmecisi şirket ortaya çıktı. Bunun yaratacağı çok büyük bir sinerji var. Görünürlüğümüz artacak, pazarın lideri olacağız.”

Büyük kızımı evlendirdim

Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise, karmaşık duygular içinde olduğunu belirterek, hisse satışıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben, olaya en büyük kızımızı evlendirdik diye bakıyorum. Dolayısıyla hüzünlüyüm ama aileden birine verdik diye de içim rahat. Aeroports de Paris ile ilişkimiz yeni değil. Birbirimizi uzun zamandır tanıyoruz. Açıkçası TAV’ı sektör dışından bir yabancıya vermek içime sinmiyordu. Benim gibi alıp satmaya alışkın bir adamın böyle bir şirket hissesini satması aslında kolay değil. Ama sonuçta çok keyifliyiz. Ortaklarımızla olan doku uyuşması, bizi keyifli hale getirdi.”

Yönetimde kalma kriteri

Akın, TAV’ın hisse satışıyla ilgilenen şirketler arasında farklı tekliflerle gelenlerin olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Bunların arasından Aeroporst de Paris’i seçmemizin pek çok nedeni var. En büyüklerden biri ve bizim de hedeflerimizle uyumlu. Ancak en etkili kriter, Aeroports de Paris Grubu’nun yönetimi bize bırakmasıydı. Diğer tekliflere yönetimi istedikleri için sıcak bakmadık. Bu birliktelikten çok güzel çocuklar doğacağına inanıyorum. Siyasi ve ekonomik açıdan da çok kuvvetli bir birlikteliğin ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Şimdiden ilk meyvelerini vermeye başladı bile. Aeroports de Paris çok büyük bir şirket ve daha da büyüyecek. Ama bu arada TAV da büyüyecek. TAV, bir bakarsınız Aeroports de Paris’i yakalar.”

192 milyon yolcuyla dünyanın en büyük işletmecisi doğdu

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV ve Aeroports de Paris ortaklığı ile dünyanın en büyük havalimanı işletmesi portföyünün oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “İstanbul Atatürk Havalimanı ile birlikte oluşturduğumuz ve 12 yılda, 5 ülkede, 12 havalimanına taşıdığımız TAV’ın Aeroports de Paris ile birlikte çok daha yüksek hedeflere ulaşacağına inanıyorum. İki küresel havalimanı işletmecisinin bu birliktelikle dünyanın en büyük portföylerinden biri ortaya çıktı. Bu ortaklık 25 havalimanı, 120 milyon yolcu Aeroports de Paris’den ve 12 havalimanı ile TAV’dan da 50 milyon yolcu kapasitesiyle toplamda 37 havalimanı ve 180 milyon yolcudan oluşan bir bilgi birikimi ve portföyü de beraberinde getirecek. Aeroports de Paris’in Amsterdam ortaklığından kaynaklanan yolcular eklendiğinde 192 milyon yolcuyla dünyanın en büyüğü olmuş oluyor.”

TAV’da hisse yapısı nasıl değişti

YÜZDE 40.3’ü halka açık olan TAV Havalimanları’nın satış öncesi hisse yapısı şöyleydi:

Akfen Holding: Yüzde 26.1

Tepe İnşaat: Yüzde 26.1

Sera Yapı: Yüzde 4

Kuveyt Investment Opportunistic: Yüzde 3.5

Satış sonrasında oluşan yeni hisse yapısı şöyle:

Aeroport de Paris (ADP) Grubu: Yüzde 38

Akfen Holding: Yüzde 8

Tepe İnşaat: Yüzde 8

Kuveyt Investment Opportunistic: Yüzde 3.5

TAV İnşaat’ın hisse yapısı ise, satıştan sonra şöyle şekillendi:

Akfen Holding: Yüzde 20.5

Tepe İnşaat: Yüzde 25.5

Sera Yapı: Yüzde 5.

Aeroport de Paris (ADP) Grubu: Yüzde 49

Akfen 434.7 milyon dolar alacak

AKFEN olarak Türkiye’ye altyapıda hizmet verdiklerini kaydeden Hamdi Akın, “Hisse satışını finansman yaratmak için yaptık. Mersin Limanı’nın büyütülmesi söz konusu. Özelleştirmelerin takipçisiyiz” dedi.Akfen Holding, TAV Havalimanları’nın hisse satışından 414 milyon dolar, TAV Yatırım Holding’in hisse satışından 20.7 milyon dolar gelir elde edecek. Şirketin kasasına 434.7 milyon dolar girecek.

6’ncı çıkışımız ama hâlâ ortağız

HAMDİ Akın, son anlaşmayla TAV’dan 6’ıncı kez hisse satışı (çıkış) yapmış olduklarını belirterek, “Ama hâlâ içerdeyiz. Halka arzlar ve düşük oranlı hisse satışları yaptık ve hala şirketin içinde ve yönetimindeyiz” dedi.

Siyasi olarak iyi zamana denk gelmedi

TÜRKİYE-Fransa ilişkilerinin satın almaya nasıl yansıdığı konusunda Pierre Graff, “Siyasi olarak iyi bir zamana denk gelmedi. Bu, tamamen ticari nitelikte bir iş. Siyasi gelişmelere rağmen iki ülke arasında  iyi şeyler oluyor” dedi.

Yüzde 32 primle satıldı, piyasa değeri 2.3 milyar dolar oldu

SATIŞ işleminde TAV Havalimanları’nın piyasa değeri, hisse başına 11.3 TL’ye karşılık gelecek şekilde 2.3 milyar dolar olarak değerlemeye tabi tutuldu. Bu değer, TAV Havalimanları Holding hisselerin son kapanış değerine göre yüzde 32’lik bir prime karşılık geliyor. Halka açık olmayan TAV Yatırım Holding’in de değeri 100 milyon dolar oldu. Pierre Graff, satışta oluşan yüzde 32’lik primin piyasa koşullarına göre uygun olduğunu belirterek, “923 milyon dolarlık ödemeyi peşin yapacağız. 2 milyar Eurol’uk nakit pozisyonumuz var. Ödemede zorlanmayacağız” dedi.

Bilkent gelirleri çeşitlenecek, daha çok öğrenciye burs olacak

TAV’ın ortaklarından Bilkent Holding Başkan Yardımcısı ve Murahhas Azası, Bilkent Üniversitesi  Rektörü Abdullah Atalar, satıştan sağlanan gelirle üniversitenin imkanlarını geliştireceklerini belirtti. Atalar, şunları söyledi: “Üniversitemizin 13 bin öğrencisi var. 4 bini tam burslu. Satıştan gelen gelirle üniversitemize gelir getiren ticari faaliyetlerimizi çeşitlendireceğiz. Böylelikle üniversitenin vakfiye dediimiz gelir sağlayıca faaliyetleri daha sağlam yapıya kavuşacak. İleriki yıllarda daha çok öğrenciye burs vereceğiz, üniversiteyi daha ileriye taşıyacağız.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika