spot_img
spot_imgspot_img
18.5 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

Bölgesinde Lider Hava ve Uzay Gücü: Türk Hava Kuvvetleri

Seçtiklerimiz

Türk Hava Kuvvetleri Köklü Geçmişten Geleceğin Zorlu Görevlerine Hazırlanıyor başlıklı yazımın ikinci bölümünü sunuyorum.

Simetrik tehdide doğru hızla değişen harekat ortamlarında yer alan ülkemizin jeostratejik konumu Türk Hava Kuvvetleri’mize her bakımdan bölgesinde vurucu bir hava uzay gücü olma zorunluğunu da beraberinde getirmektedir. Ülkemizin coğrafi yapısı nedeni ile alçak irtifa radar kaplama zafiyetlerini gidermek amacıyla Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi HİK Grup Komutanlığı bünyesinde faaliyete geçirilmiş ve Boeing Aircraft’tan dört E737/ 700 HİK ( Havadan Erken İhbar Kontrol ) uçağı temin edilmiştir.

Konya/ 3′ üncü Ana Jet Komutanlığında konuşlanan E737 HİK (Barış Kartalı) uçakları ile, yeryüzü şekillerinin yarattığı radar kaplama zafiyetlerinin giderilmesi ve ağ destekli harekatı destekleyen taktik, operatif ve stratejik seviyelerde harekata iştirak eden tüm yer unsurlar ile kesintisiz ve gerçek zamanlı resim ve bilgi alışverişi sağlanarak komuta ve kontrol ağı tesisi mümkün olabilmektedir.

Türkiye, yurt dışından temin edilen İHA kullanıcısı konumundan günümüzde ANKA İHA Sistemleri ile MALE (Medium Altitude Long Endurance) sınıfında tasarladığı ürünleri üreten bir ülke olmuştur. İHA’lar kompozit yapılı, otonom seyrüsefer ve otomatik iniş ve kalkış yapabilen ve zorlu, uzun süreli görevlerde insan üzerindeki iş yükünü asgari seviyeye indiren sistemler olmaktadırlar.

Türk Hava Kuvvetleri; İstihbarat, Gözetleme, Keşif ihtiyacını Heron/Gözcü İHA sistemleri üzerinden karşılamaktadır. Harekat ortamındaki gerçek zaman resimleri komuta merkezlerine aktarabilen Gözcü İHA Sistemleri Aselsan üretimi FLIR Termal nişangah sistemleri ile donatılmış ve Batman’da konuşlandırılmıştır. Envantere alınan Gözcü İHA Sisteminin geliştirilmesi çalışmalarına paralel olarak ANKA ( Blok A ve Blok B ) versiyonlarının geliştirilmesi ön görülmüştür. Yeni teknolojiler ışığında ve ihtiyaçlar doğrultusunda emsallerinden daha üstün kabiliyetlere sahip olacak ve üzerinde taşıdığı çanak tipi Q Bant SatCom uydu üzerinden kontrol kabiliyetli, AselFlır kamera sistemli ANKA-S Milli İHA ve Gemiye konuşlu (G/İHA) sistemleri geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Savunma Sanayi İcra Komitesinin almış olduğu kararlara uygun olarak, turboprop motorlu ve daha da yüksek taşıma kapasitesine sahip Stratejik İHA ve Rotorlu İHA ve GİHA (Gemiye Konuşlu İHA) geliştirme çalışmaları devam ettirilmektedir. GİHA insanlı bir helikopterin insansızlaştırılması ve görev amacına uygun olarak faydalı yüklerin bu helikoptere entegre edilmesi olarak da tanımlanabilir.

Yüzyılı aşan tecrübe birikimine sahip Türk Hava Kuvvetleri’nin, envanterinde bulunan modern silah ve techizatları en uygun yerlerde ve zamanlarda kullanabilecek en yeni taktik ve de tekniklerle yetişmiş pilotlara ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Dünyada kendi pilotlarının yanısıra, dost ve müttefik ülkelerin pilotlarını da gerçek şartlara en yakın, kendine özgün uçuş eğitim anlayışı ile yetiştiren Dünyanın sayılı Hava Kuvvetlerinden birisidir. Çeşitli sınıf ve branşlarda yürütülen bu eğitim faaliyetlerine farklı dost ve müttefik ülkelerden katılan öğrencilere Hava Harp Okulu, Hava Teknik Okullar Komutanlığı ve Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezinde eğitim verilmektedir.

Her türlü çatışma veya savaş ortamlarına hazırlıklı ve envanterindeki yüksek teknoloji ürünü silah ve sistemleri en randımanlı kullanabilen nitelikli personele sahip olmayı amaçlayan Türk Hava Kuvvetleri başta ülke savunması olmak üzere BM ve NATO şemsiyesi altında birçok harekata katılarak bölge ve küresel barışa artan şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

Akıllı Savunma Girişimleri kapsamında son dönemlerde Türkiye’de uçuş eğitimi verme amacıyla oluşturulan’Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezi’ hayata geçirilmiştir. Kuvvetin yüksek seviyedeki harbe hazırlık seviyesi; icra edilen tatbikatlardaki tecrübelerin birikimi sayesinde sağlanabilmektedir. Bu kapsamda uçuş destekleme eğitimlerinden başlayarak Pilotaj, Harbe Hazırlık Eğitimleri TESİM Programında KT/1T Simulatörü ile, ARSİM Programında T/38M Simulatörü ile ve F/16 SİM Programında F 16 Simulatörü ile Sanal ortama taşınmıştır.

Yeni bir yazımızla tekrar birlikte olmak üzere Esen kalın.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika