spot_img
spot_imgspot_img
18.2 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Corendon iç hatlara girmeyi düşünmüyor

Seçtiklerimiz

Utrecht Turizm Fuarı’nda gazetecilerle bir araya gelen Yıldıray Karaer, farklı pazarlara açılma konusunda temkinli oldukalarını ifade etti. Daha önce Almanya pazarına girdiklerini ve burada ciddi kayıp yaşadıklarını söyleyen Karaer, "Bana göre herkes en iyi organize olduğu ve en güçlü olduğu pazarlarda faaliyet göstermeli. Biz Corendon olarak Hollanda ve Belçika pazarında bu işi yapıyoruz; iyi de yapıyoruz. Öte taraftan birleşme konusunda da bize yeni "know how"lar getirecek teklifleri değerlendiriyoruz sadece. Yoksa bizden medet uman ve bizim volümümüzden faydalanmaya çalışan iş birliği tekliflerini değerlendirmeye almıyoruz. Aynı durum otelcilik için de geçerli. Şu anda iki tane otel yapıyoruz. Biri Antalya’da diğer Amsterdam’da. Ama bizim "şu kadar sürede şu kadar otel yapacağız" gibi bir hedef ve iddiamız yok." şeklinde konuştu.

Karaer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

AĞIRLIKLI OLARAK KENDİ YOLCUMUZU TAŞIMAMIZ BÜYÜK ŞANS

"Havacılık sadece Türkiye’de değil, dünyada da zor bir iş. Bizim iş modelimiz ve büyüklüğümüz gereği, bu işi kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Bizim iş modelimizde, tur operatörleri ile çalışmak ve charter uçuşlar düzenlemek var. Bunu da daha fazla büyütmeden ve kontrol atında tutabileceğimiz volümlerde idare etmeye çalışıyoruz. Bizim en büyük şansımız ağırlıklı olarak kendi yolcumuzu taşımamız. Bunu yanında, diğer ülkelerde farklı tur operatörleri ile aynı konseptte çalışıyor olmamız."

İÇ HATLARA GİRENLER BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALDI, ISRAR ETMENİN ANLAMI YOK

"Şu anda ne tarifeli seferlere, ne de iç hatlara girmek istiyoruz. Biz bu şekilde yolumuza devam etmek istiyoruz. Biliyorsunuz, birkaç firma iç hatlara girdi ve boyunun ölçüsünü aldı. Örnekler ortada iken iç hatlarda ısrar etmenin anlamı yok diye düşünüyorum. Türkiye’de THY ve Anadolu Jet faktörleri var. Herkes her dalda faaliyet göstermeye çalışıyor. Uçağımız vardı, biz Belçika’dan Eskişehir’e uçmaya başladık, THY de aynı gün Brüksel’den Eskişehir’e uçmaya başladı. Yani THY hem THY gibi çalışıyor, hem de bizim gibi çalışıyor. Her topa girmeye çalışıyor. İç hatlarda da aynı şekilde. Pegasus ile de rekabet etmeye çalışıyor, Onur Air ile de rekabet etmeye çalışıyor. Bu şartlarda iç hatlara girmenin anlamı yok. Bilindiği gibi Anadolu Jet iki tane havayolu şirketini defterden sildi."

MEVSİMSELLİK CİDDİ BİR SORUN

"Şu anda dış hat tarifeli seferlerini de riskli görüyoruz. Uzun vadede belki o modele de dönmemiz gerekecek. Çünkü bu iş modeliyle büyümek çok zor. Yaptığımız iş gereği bizim bir mevsimsellik sorunumuz var. Türkiye turizmine dayalı iş yapıyoruz ve Türkiye’nin turizm sezonu 6 ay. Geriye kalan 6 ay boyunca bu uçakları uçurabilmek için uzun vadede iş modelini belki değiştirmek gerekebilir. Bizşm şu anda yaptığımız şey, yazın tur operatörlerine charter hizmeti sunmak, kışın ise bu uçakların diğer havayolu şirketleri adına uçması. Şu anda mesela Irak Havayolları adına bir uçağımız uçuyor. Kazakistan’da bir uçağımız uçuyor. Geçen sene de Mısır’da bir uçağımız uçuyordu."

KIŞ UÇUŞLARINI DESTEKLEMEK İÇİN KAYAK PROGRAMI OLUŞTURUYORUZ

"Türkiye turizmini 12 aya yaymaya çalışıyoruz. Bunun için golf, tenis ve futbol grupları yapıyoruz. Geçen yıl 5 bin golf oyuncusu, 45 civarında da futbol takımı götürdük Belek’e. Önümüzdeki kış ise kayak turizmine ağırlık vereceğiz. Kışın zaten Kayseri’ye uçuyoruz. Hollanda’da yaşayan vatandaşları Kayseri’ye götürüyoruz. Bu uçuşları desteklemek amacıyla, bir kayak programı yapılacak. Kartalkaya operasyonları ise devam ediyor."

ÇÖZÜM BULMAK YERİNE AĞLIYORLAR

"Turizmin 12 aya yayılması konusunda sektörün tüm bileşenlerinin ortak bir idil kullanması gerekiyor. Resort Turizm Kongresi’nde bakıyorsunuz, soruna çözüm bulacak tüm aktörler bir arada ama herkes ağlıyor. Tur operatörü ağlıyor, otelci ağlıyor, havayolu şirketi ağlıyor… Bakan bile çıktı, "Biz bütçeden hak ettiğimiz payı alamıyoruz" dedi. Düşünebiliyor musunuz?  Turizm zirvesi değil, sanki turizmin ağlama duvarı. Çözüm de yok. Herkes ağladı ve evine gitti."

KIŞIN HAVALİMANI BOŞ, AYAKBASTI PARASINI DÜŞÜRMÜYORLAR

"DHMİ veya IC Fraport ile konuşuyoruz ve diyoruz ki; "Kış aylarında bu havalimanı boş kalıyor. Neden? Çünkü kış aylarında turisti buraya getirmek için yeterli indirim sağlayamıyorsunuz. Şu ayakbastı ücretlerini düşürün." Onlar da diyor ki; "Kayseri’ye uçarsan olur. Orada indirim var" diyorlar. Corendon olmasa Hollanda’dan Türkiye’ye bu kadar çok insan gelmez."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika