spot_img
spot_imgspot_img
11.1 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Ayda bitki yetiştirmek için çalışmalar başladı

Seçtiklerimiz

Dünya, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sebeplerle susuzluk ve dolayısıyla da açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durumun ciddiyetinin farkında olan bilim adamları da bu problemlerin önüne geçmek üzere hızla çalışmalarına başladılar. Konu hakkında oldukça ilginç çalışmalar yavaş yavaş ortaya konuyor. Bunlardan bir tanesi de farklı gezegenlerden bitki yetiştirilmesi.

 

2008 yılında Mars’a gönderilen uzay aracından elde edilen toprak analizi sonucunda Mars’ın kutup bölgesindeki toprağın dünyada yetişmekte olan kuş konmaz benzeri bitkilerin yaşamına elverişli olduğu saptanmıştı.  Bu verilere dayanan bilim adamları, açlık probleminin önüne geçmek için gözlerini bu defa da uzaya diktiler.

 

Mars, kuş konmaz gibi lezzetli bir bitkiyi yetiştirmek için biraz fazla uzak olduğundan bilim adamları bu defa da çok fazla uzaklaşmadan Ay üzerinde çalışmaya başladılar. Ay yüzeyine benzer özelliklerde ortamlar yaratan bilim adamları bu alanlarda bitki yetiştirmeyi başardılar. Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı bilim adamları da Ay yüzeyine benzer, kırma kayadan oluşan bir ortamda bitki besinine ihtiyaç duymayan kadife çiçeğini yetiştirmeyi başardılar. Bununla beraber benzer araştırmalar da, oksijene az oranda ihtiyaç duyan bitkilerle, insanlarca tüketilebilir bitkilerin DNA’sını birleştirerek melez bir ırk yaratıp, bu bitkileri teknolojik seralarda Ay’da yetiştirmeyi hedefliyorlar. Düşük çekim kuvvetinden de faydalanmayı hedefleyen bu araştırmalar henüz proje aşamasında.

 

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre, bazı bilim adamları Ay’da bitki yetiştirmek, aya insan yerleştirmenin ilk aşaması olduğunu görüyorlar.

 

Viyana’da yapılan Avrupa Jeobilimler Birliği Toplantısı’nda sunulan araştırmayı değerlendiren Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknolojileri Merkezi’nden Bernard Foing, Ay’da bitki yetiştirmenin, yaşamın Ay ile ilgili ortamlara nasıl uyum sağladığını görmek açısından yararlı bir adım olduğunu bildirdi. Foing aynı zamanda da Ay’da insanlı üslerin kurulması yolunda pratik yararlarının olacağını da belirtti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika