spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yunanistan alarma geçti!

Seçtiklerimiz

Nasıl Gazete okunacağını biliyor musunuz

  1 Konuya Genel Bir Bakış Ya Da İlk Sayfa

  2 Gazete Alma Niyeti

  3 Gazete Alınan Yer

  4 Gazete Nasıl Alınır?

  5 Gazete Nasıl Okunur?

  6 Gazete Keyfi

  7 Başkasının Okuduğu Gazeteyi Okuyanlar

  8 Ekleri, Gazeteye Dahil Midir?

  9 Okunan Gazete Değiştirilebilir Mi?

  10 Gazetenin Kitap Karşısındaki Ezikliği

  11 İnternetten Gazete Okuyanlar

  12 Alaylı Gazete Okuyucusu, Mektepli Gazete Okuyucusu

  13 Gazete Canavarları

  14 Yerlere Gazete Sermek, Gazeteye İhanet Midir?

  15 Gazete Ve Çikolatalı Gofret

  16 Geldik Son Sayfaya

  17 Velhasıl Gazete

  Ve Daha Fazlası İçin Buyurun Efendim…

  Konuya Genel Bir Bakış Ya Da İlk Sayfa

  Okumanın faydalarından bahsedilirken kastedilen okumak,  zannımca kitap okumaktır. Çünkü Gazete için çoğu zaman ‘ Gazeteyi okuyoruz’ dan  ziyade "Gazeteye bakıyoruz" denir. Klasik, "ayda kaç kitap  okudun" sorusunun, Gazete okumak da karşılığı yoktur. "Ayda kaç  Gazete okursun" sorusu sorulmadığı gibi; "ayda yirmi beş otuz Gazete  okuyorum" gibi bir cevapla da karşılaşmayız/karşılaşmamışsınızdır.

  Gazete, kitabın yanında öksüz evlat gibidir; insanlar  kitap/çok kitap okudukları için övünür, taltif edilirler de, Gazete okuyanlara  kimse iltifat etmez. Gazetenin sabah sekizle akşam beş arasına sıkışan ömrü; Gazete  okuyucusuna, çok kısa süre de hem mutluluğu yaşatır hem de hüznü hem de her  gün.

  Efendim, Gazete okumanın da bir usulü, adabı vardır. Usulüne  göre okunan Gazeteden alınan lezzet, kurallarına uyulmadan okunan Gazeten kat  be kat fazladır.

  Girizgâhı fazla uzatmadan konuya duhul edecek olursak Gazete  okumanın birinci merhalesi niyetten geçer.

  Gazete Alma Niyeti

  Gazete alma niyeti de kendi içinde ikiye ayrılır; hafta  içinde alınacak Gazete için ayrı, hafta sonu alınacak Gazete/Gazeteler için  ayrı niyet olmak üzere. Hangi Gazete, nereden, tahminen hangi saatte alınacağı  hususu niyetin özünü oluşturmaktadır. Hafta içinde Gazeteyi ne zaman, nasıl,  nereden alınacağı çoğu zaman spontane gelişir. Tabi bu söylediğim iş yerinde  Gazete okuma fırsatı bulamayanlar içindir. İş yerinde Gazete okuma fırsatı  olanlar için sabah uğrayacakları ilk yer, tabi ki bir Gazete bayiidir. İş  yerinde Gazete okuma fırsatı bulamayanlar için ise, Gazeteyi almanın heyecanı  kadar, Gazeteyi nereden/nasıl/hangi saatte alacağı muamması da ayrı bir  heyecandır. Bazen Gazeteyi ilk okunabilecek fırsatta alanlar olabildiği gibi  bazen de Gazeteyi belki gün içinde hiç okuma fırsatı bulamayacaklarını bilseler  de, Gazeteyi ilk fırsatta alıp gerekirse akşama kadar çantalarında taşıyıp  akşam okuyanlarda vardır.

  Hafta sonu Gazete alma niyetini ise, hafta içinde ki Gazete  alma niyetlerinin sentezidir diyebiliriz. Aslında hafta içinde alınan Gazete  niyetinin içinde hafta sonu alması düşünülen Gazete alma niyeti de vardır.  Fakat ikisinin de heyecanı farklıdır. Aralarında nüanstan birazcık büyük fark  vardır. Bu konu sadece anlatılmaz, yaşanır diyebilir.

  Gazete Alınan Yer

  Tabi ki Gazete "Gazete bayii"nden alınır.  İstanbul’da Gazete bayileri her ne kadar yaygınsa da birçok şehrimizde Gazete  bayisi bulunmuyor artık. Memleketimde de yıllar önce sadece bir Gazete bayisi  vardı. Başka yerde Gazete satılmazdı. Şimdilerde ise bakkallarda, marketlerde,  kuruyemişçilerde ve birçok yerde Gazete satılmakta. Çok uzakta olmamak şartıyla  Gazetenin Gazete bayiinden alınması taraftarıyım. Çünkü özellikle bakkallarda  Gazeteler yerlere atılıp, gelişi güzel konuluyor. Ve sadece Gazete alan bir  müşteri bakkallar için pek makbul sayılmıyor.

  Gazete Nasıl Alınır?

  Gazeteyi bakkal ya da bayii dışında bir yerden alıyorsanız  bu husus önem arz ediyor. Bir önceki bölümde belirtildiği gibi, Gazeteler  özellikle bakkallarda gerekli şekilde korunup, okuyucuya (pardon Gazete  bakıcısına demem gerekiyordu) sağlıklı bir şekilde takdim edilmiyor. Stanttan  Gazete alırken en üstte bulunan Gazetelerin yaz aylarında güneşten renklerinin  değişiyor olması ve stant dışarıda ise Gazetelerin üzerine/içine toz-toprak  gelebileceğinden mümkünse bir alttaki yada daha alttaki (en alttaki kesinlikle  değil) Gazetenin alınması daha faydalıdır. Bayiden Gazete almanın tek  handikabı, aldığınız Gazetenin özellikle de ilk sayfasının buruşuk olması  ihtimali. Gazetenin değiştirilmesini istemek ise medeni cesaretinize kalmış..  Takdir sizin.

  Gazete Nasıl Okunur?

  Her yiğidin bir yoğurt yemesi olduğu gibi her Gazete  okuyucusunun da bir Gazete okuma üslubu vardır. Türk toplumunda bir Gazetenin  önce başlıklarıyla ilk sayfaları sonra arka sayfa daha sonra spor sayfaları  okunur. Ve ikinci sayfaya dönülüp Gazetenin devam eden sayfaları okunarak  Gazete bitirilir. Bu bir okuma şekli. ( Spor Gazetelerinin de önce birinci  sayfasını daha sonra son sayfasını okuyup ikinci sayfadan devam edenler de  vardır.) Bazıları birinci sayfayı okuyup daha sonra takip ettiği köşe yazarını  yazısını okuyup diğer sayfaları okumaya devam ederler. Bazıları için karikatür  vazgeçilmezdir. Önce karikatürlerin olduğu sayfalara bakılır, sonra diğer  sayfalar okunur. Burada şunu da ifade etmek gerekir ki, Gazete okuma üslubu tek  başına okunurken farklı, başkalarının yanında farklı olabiliyor. Mesela  normalde birinci sayfadan sonra spor sayfalarını okuyan bir kişi, başkalarının  yanında spor sayfalarını normal sayfa düzeni içinde, spor sayfalarına pek de  önem vermediğini hissettirmeye çalışırcasına okuyabiliyor. Ne diyelim.

  Üçüncü sayfalara özel bir önem atfedenler olduğu gibi,  ekonomi sayfalarındaki yazılanları anlamsız bulup çoğu zaman es geçenlerde  vardır.

  Gazetelerin sadece köşe yazılarını okuyanlar olduğu gibi,  köşe yazarları ne yazıyor ki ben de yazarım onlar gibi deyip köşe yazarlarını  okumayanlar da vardır. Tabiri caizse Gazeteleri hatmedenler olduğu gibi, sadece  başlıklarını okuyanlarda vardır. Tabi ki zaman mefhumunu göz ardı etmemek  gerekiyor. Beş dakikalık zaman diliminde Gazetenin okunmasıyla ( Buna şu örnek  verilebilir, bir berbere veya başka bir işyerine/dükkâna gittiniz ve sıranın  size gelmesine kısa bir süre varsa Gazeteyi o süre içerisinde bitirecek şekilde  – fakat kesinlikle yarım bırakmayarak- Gazete okunabiliyor) daha uzun bir zamanda  Gazetenin okunması farlılık arz edebiliyor. Karar sizin.

  Gazete Keyfi

  Konunun ‘Gazete Nasıl Okunur’ bölümüyle bağlantısı olsa da  nüanstan dolayı bu bölümü ayrı bir başlık altında sizinle paylaşmayı uygun  gördüm.

  Birçok şeyi yapmanın usul, adap ve erkanı olduğu gibi Gazete  keyfinin de bir usulü, adabı yani ritüeli vardır. Gazetenin ortaya çıkmasından  bugüne kadar Gazete bir çok şekilde ve bir çok yerde okuna gelmiştir. Bu ne  kesin ne keskin bir ayrımdır. Sadece Gazeteden alacağınız keyfi etkiler, Gazeteyi  okuyuş şekliniz.

  Gazete her yerde ve birçok şekilde okunur diyebiliriz. Evde,  iş yerinde, otobüste, takside, vapurda daha da kısa ifade edecek olursak nerde  fırsat bulursak orası Gazete okumak için en uygun yerdir. Fakat Gazetenin  okunma yerine göre, Gazeteden alınan lezzet farklıdır. Evde hafif bir müzik ve  çay ya da kahve içerken okunan Gazeteyle, otobüste bir elinde çantanızla ayakta  durma mücadelesi verirken sırtınızı dayadığınız bir köşede itina ile ve çok  fazla ses çıkarmadan Gazete okumanın daha doğrusu okumaya çalışmanın ya da  vapurla bir kıtadan diğer kıtaya yolculuk yaparken boğazın eşsiz manzarasıyla  Gazete okumak ikilemi arasında Gazete okumanın veyahut işyerinde gözlerden ırak  bir yer bulup her an yakalanma riski altında Gazete okumanın veya şehirlerarası  (veya ülkelerarası ) yolculuklarda ulaşım araçlarında okunan Gazetenin ya da  sabah gün ağarmadan önce pastaneye gidip simit, sonra bayiden Gazete alıp bir  kahvehanede günün demlenen ilk çayı eşliğinde okunan Gazetenin keyfileri,  lezzetleri ayrı ayrıdır. Tercih ve keyif sizin.

YAVUZ GÜLGÖNÜL

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika