spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yolcular A380’de alışveriş yapabilecekler

Seçtiklerimiz

Yolcular uçuş sırasında bu mağazadan alışveriş yapabilecek.Singapur, Emirates, Qantas, Air France ve Lufthansa’dan sonra 6. kullanıcı olan Kore Havayolları, 2014’e kadar toplam 10 adet A380 teslim alacak. İlk uçuşunu haziran ortasında Seul-Tokyo Narita arasında gerçekleştirecek iki katlı uçak, daha sonra havayolunun başta Uzakdoğu ve Kuzey Amerika olmak üzere uzun menzilli hatlarında kullanılacak. Airbus yıl sonuna kadar Kore Havayolları’na toplam 5 adet A380 teslim edecek.

15 milyon dolar

Uzun uçuşlarda yolcuların zamanlarını alışveriş yaparak geçirmesi için uçakta özel bir bölüm hazırlandı. ‘Duty Free Showcase’ olarak adlandırılan bölümde kozmetik, parfüm, içki ve takı satışı yapılacak. Özel görevli kabin memurları ile gerçekleştirilecek satıştan Kore Havayolları yılda 15 milyon dolarlık ciro bekliyor. Duty free mağazası uçağın alt katında arka bölümde yer alıyor. 5 ayrı modülde tasarlanan mağazanın toplam ağırlığı ise 120-130 kilogram arasında. Toplam 150 farklı ürünün sergilendiği duty free, uçağın iniş-kalkışı sırasında kapalı olacak. Normalde 13 koltuğun yer aldığı bölüm, Kore Havayolları’nın isteği üzerine mağaza haline getirildi. Şirket, yolcuların bu mağaza ile hem uzun menzilli uçuşlarda sıkılmamalarını, hem de gelir elde etmeyi hedefliyor.

Özel lounge alanı var

Uzun uçuşlarda yolcular zamanlarını ikinci kattaki özel lounge olarak adlandırılan salonda geçirebilecek. Buradaki bardan içecek servisinin yapılacağı salonda yolcuların oturabileceği koltuklar yer alıyor. Bu bölüm uçağın ikinci katında arka tarafta bulunuyor.

48 uçak teslim edildi

Airbus, iki katlı yolcu uçağı A380’den bu güne kadar 234 sipariş aldı. Bunlardan 48’ini teslim etti. 6 kullanıcı tarafından uçurulan A380, uzun menzilli seferlerde yolculardan büyük ilgi görüyor. Airbus yetkilileri, aynı hatlarda kullanılan diğer uçaklarla karşılaştırıldığında A380’lerin daha fazla ilgi gördüğünü, doluluklarının ise yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

THY, büyük uçağını arıyor

Hızla artan yolcu kapasitesi ile Türk Hava Yolları (THY), yüksek kapasiteli yolcu uçağı için görüşmeler yapıyor. Airbus’tan A380, Boeing’ten de 747-8I için teklif alan THY, en az 5 uçak almayı planlıyor. New York, Bangkok, Singapur gibi uzun menzilli hatlarda kullanılacak uçaklarla tek seferde en az 400-450 yolcunun taşınması planlanıyor.

A380’in bazı özellikleri

Uçağın kabin tasarımı üç ayrı sınıfta 407 koltuklu planlandı. ‘Kosmo Suits’ adını taşıyan first class toplam 12 koltuklu. Tam yatak haline gelen ve her yolcuya suit olarak adlandırılan ayrı bölüm sunan koltuklar 211 santimetre yatak haline geliyor. Koltukta 55 santimetrelik ekran yer alıyor. First class birinci katta bulunuyor.

İkinci kattaki business class, ‘Prestige Class’ adını taşıyor. Toplam koltuk kapasitesi 94. 188 santimetre uzunluğunda 180 derece tam yatar koltuklarda 35 santimetrelik ekranlar var. 301 koltuklu ‘ekonomi’de yatış açışı 118 derece.

Satış fiyatı 375 milyon dolar

*Koltuk başına A380’in uçuş maliyetleri Boeing 747-8I’ye göre yüzde 14 daha düşük.

*A380, çevreyi yüzde 20 daha az kirletiyor.

*Menzili 15 bin 300 kilometre olan uçak, yolcu başına 100 kilometrelik uçuşta 3 litre yakıt harcıyor.

*Koltuk kapasitesi tek sınıfta 853’e kadar çıkıyor.

*Uçağın liste satış fiyatı donanımına bağlı olarak 375 milyon dolar.

*Yakıt kapasitesi 310 bin litre.

*2.5 milyon parçadan oluşan uçak için aralarında TAI’nin de bulunduğu 30 ülkeder 1500 şirket imalat gerçekleştiriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika