spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yolcu uçağı acil iniş yaptı

Seçtiklerimiz

Norveç ve İsveç’te bazı havaalanlarının açılmasının ne kadar doğru olduğu tartışılıyor. Almanya ve Hollanda hava sahasını uçuşlara açmaya başladı ancak, Danimarka da başka ülkelerde kalan vatandaşlarını getirmek için uçuşlara sınırlı izin verdi. Norveç’te ise Widerö adlı bir şirkete ait özel uçak 17 yolcusu ile Bodö havaalanına acil iniş yapmak zorunda kaldı.

       

Söz konsu uçağın pilotu havada iken, yağ basıncında sorun olduğunu fark etti. Hemen uçağın diğer fonksiyonlarını inceleyen pilot, iki motordan birinin çalışmadığını görünce acil iniş izni istedi. Uçağın motorunun yanardağın küllerinden etkilendiği sanılıyor. Ayrıca bir Ambulans helikopterde acil iniş yapınca, motorun ve helikopterin üzerinin külle kaplı olduğu görüldü. Cumartesi günü de İngiletere de küçük çaplı bir özel uçak düşmüş ve iki kişi hayatını kaybetmişti. Uçağın pilotunun uyarılara kulak asmayarak uçuşa geçtiği bildirildi. Uçağın küllerin motora girmesi yüzünden düşüp düşmediği konusunda inceleme devam ediyor.

       

KÜLLER AVRUPA’YI FENA ETKİLEDİ

       

İzlanda’daki Katla yanardağından çıkan kül bulutları, Avrupa’yı etkilemeye devam ediyor. Danimarka hava sahasını, pazartesi günü de kapalı tutarken sadece sınırlı bazi uçuşlara izin verdi. Meteoroloji yetkilileri yeni toz bulutunun Danimarka’ya doğru hareket halinde olduğunu ülkenin önümüzdeki bir kaç hafta daha toz bulutundan etkilenebileceğini söylediler. Öte yandan ülkede hava yolu şirketlerinin zararının günlük 150 milyon kron (20 milyon Euro) olduğu ilk 5 günde 750 milyon kron yani 100 milyon Euro’ya ulaştığı bildirildi. Trafik Bakanı Hans Christian Schmidt, Danimarka Havacılık Kuruluşu, Sanaciler Birliği ve hava yolu şirketleriyle bir araya geldi. Bakan Schmidt, yanardağ külleri nedeniyle uçakların kalkmamasının doğru olup olmadığı konusunda soruşturma açılmasını istedi. Sanayiciler Birliği de bazı ülkelerin havaalanlarını açması, Danimarka’nın açmaması ile haksız rekabet oluştuğuna dikkat çekti. Uçakların uçmaması ile sadece havayolu şirketleri zarar etmedi. İthalatçı ve ihracaatçı firmalar da milyonlarca dolarlık zarara uğradılar. Tropikal ülkelerden gelen, sebze ve meyve stokları tükendi, manav ve marketlerde sebze ve meyve azaldı. Ekonomik zarar yüzünden, devletin zarar eden şirketlere ekonomik yardımda bulunması gündeme geldi. Hava sahasının kapılı olması acil olaylarda havadan müdahale ve hasta nakliyesini de engeelledi. 11 Acil olayda yaralıların hastanelere naklinin gerçekleştirilemediği karadan yapılan nakliye ile insan hayatının tehlikeye atıldığı bildirildi.

       

AVRUPA’DA EKONOMİK GELİŞME DURDU

       

Uçakların kalkmaması yüzünden Kopenhag’dan Avrupa’nın diğer ülkelerine taksi seferleri başladı. Kopenhag’dan Paris’e, 4 kişilik seferin kişi başına 3 bin kron olduğu bildirildi. Danimarka’da yapılacak konserler ve sergiler, konferanslar da iptal edildi. Yüzbinlerce posta gönderilemedi. Avrupa ülkelerindeki büyüme hızının da gerilemeye başlaması üzerine AB, zarar eden şirketlere yardım etme sözü verdi. AB Rekabet Komiseri Joaquin Almunia yanardağ kül krizinin hava yolu şirketlerine günde 250-300 milyon dolara mal olduğunu belirterek, zarar eden şirketlere AB yardımı yapılacağını söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika