spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yerli uçağa beş dev talip

Seçtiklerimiz

Tüm dünya krizdeyken büyüme rekorları kıran Türkiye’nin yerli uçak projesine davet ettiği şirketlerin tamamı bu talebe olumlu yanıt verdi.
 
ABD ve Avrupa’da mali kriz nedeniyle zor günler geçiren dünyanın dev uçak üreticisi firmaları, Türkiye’de adeta yatırım kuyruğuna girdi. Hükümetin, 2023 yılı vizyonu çerçevesinde yürüttüğü ‘yerli uçak üretme’ projesine dünyanın beş uçak üreticisi firmasından olumlu yanıt geldi. Türkiye’nin, uçak üretme talebine cevap veren uçak üreticisi firmalar ise ABD’li Boeing, Avrupalı Airbus, Hollandalı Fokker, Brezilyalı Embraer ve Kanadalı Bombadier’den oluştu. Yerli uçak projesiyle ilgili yapılan görüşmelerin ayrıntıları netleşti.

Buna göre, öncelikle Brezilyalı Embraer ve ABD’li Boeing firmaları ile uçak üretimi konusunda görüşmeler yürütülürken, diğer uçak firmalarından da Türkiye’de ortak uçak üretme konusunda teklif geldi. Söz konusu beş firmanın bir kısmı, uçakların belirli kısımlarını Türkiye’de üretmeyi, bir kısmı yerli uçak üretmeyi önerdi. Her beş uçak üreticisi firma ile de görüşmeler halen devam ediyor. Görüşmeler ise Ulaştırma Bakanlığı’nın yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da sürdürülüyor.

 
ABD’nin yatırım için belirlediği altı ülkeden oluşan listeye Avrupa’dan sadece Türkiye’yi alması, ABD’li havacılık şirketlerini de harekete geçirdi. ABD Ticaret Bakanlığı, havayolu şirketlerinden gelen yoğun talep üzerine, iki ülke yatırımcılarını bir araya getirme kararı aldı. Bu kapsamında, ABD’nin önde gelen tüm havacılık şirketleri 2011 yılının ilk yarısında Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Ziyarette, Türk firmaları ile ortaklık görüşmeleri yapılacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika