spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yerli insansız uçaklar için müjde yakında

Seçtiklerimiz

Yerli insansız uçaklar için müjde yakında

       

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, uçak modernizasyonu ile insansız hava aracı geliştirme projelerinin uçuş aşamalarını önümüzdeki aylardan itibaren kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı.
       
        Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Uçuş Hattı Hangarları ve Altyapı İnşaatı Temel Atma Töreni, Akıncılar Tesisleri’nde yapıldı. 
       
        Gönül, törende yaptığı konuşmada, bugün yaptığı ziyarette, TUSAŞ’ın görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı, C-130 ve T-38 Eğitim Uçakları Modernizasyonu, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, F-16 Blok 50 ve Hür-Kuş Türk Eğitim Uçağı projeleri kapsamında gerçekleşen gelişmeleri yerinde gördüğünü söyledi. 
       
        Bakan Gönül, Uçuş Hattı Hangarları ve Altyapı İnşaatı Temeli’nin atıldığı bugünü havacılık açısından tarihi bir gün olarak nitelendirdi. 
       
        Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarının ülke sanayisi eliyle karşılanmasına yönelik yürütülen tedarik projelerinde, ulusal savunma sanayisine önemli görevler verildiğini ifade eden Gönül, bu görevlerin başarıyla yerine getirilmesinin sağlanması amacıyla çeşitli destek ve teşvik mekanizmaları oluşturulduğunu dile getirdi. 
       
        Türkiye’de sadece Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen zorunlu sanayi katılımı ve Offset uygulamaları ile yerli sanayinin projelere aktif katılımının sağlandığını, teknolojik kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ihracata yönelmelerinin mümkün olduğunu anlatan Gönül, TUSAŞ da dahil olmak üzere savunma sanayinde başarıyla faaliyet gösteren pek çok kuruluşun bugünlere gelmesinde söz konusu uygulamaların birinci derecede rol oynadığını anlattı. 
       
        Milli Savunma Bakanı Gönül, şunları kaydetti: 
       
        ”Uygulanan bu sanayileşme stratejisi sonucunda Türk savunma sanayi sektörünün cirosu 2008 yılı sonunda 2,3 milyar doları, toplam ihracatı ise 784 milyon doları bulmuştur. TSK ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı da yine 2008 sonu itibariyle yüzde 44,2 oranında gerçekleşmiştir. 2009 hesaplaması devam etmekle birlikte bu rakamların daha da artmış olduğunu tahmin ediyoruz. Türk savunma sanayindeki hazır alımlar bugün yüzde 10’lara kadar düşmüştür. Bu gelişmeyi gösteren savunma sanayimiz içinde Türkiye’nin havacılık merkezi olan TUSAŞ’ın çok özel bir yeri bulunmaktadır. Kurulduğu 1984’den bu yana kazandığı yeteneklerle, halen yürütülmekte olan pek çok önemli projede ana ve alt yüklenici olarak görev yapmaktadır. 2004-2010 yılları arasında istihdamı 2 kat, cirosu ise yaklaşık 10 kat artarak 500 milyon dolar seviyesine ulaşmış olan TUSAŞ, son dönemde hayata geçirdiği tasarım ağırlıklı projeleriyle dünya havacılık sektöründe hak ettiği yerlere doğru emin adımlarla ilerlemektedir.” 
       
        Vecdi Gönül, TUSAŞ’ın tamamen Türk mühendislerin çalışmalarıyla yürüttüğü ve günümüz havacılık teknolojisinin uç noktalarını yansıtan uçak modernizasyonu ile 17 metre kanat açıklığına sahip 24 saat havada kalacak dünya çapında bir insansız hava aracı geliştirme projelerinde nihai ürün aşamasına çok yaklaşıldığını bildirdi. Gönül,”Bu projelerin heyecanla beklediğimiz uçuş aşamalarını önümüzdeki aylardan itibaren kamuoyumuzla paylaşmayı ümit ediyorum” dedi. 
       
        TUSAŞ’ın dünya sivil havacılık sanayinde de çok önemli bir oyuncu konumuna geldiğine işaret eden Gönül, TUSAŞ’ın kuruluşundan bugüne kadar ihracatının yüzde 50’sinin sivil havacılık ürünlerinden oluştuğunu söyledi. 
       
        TUSAŞ’ın bugün Airbus ve Boeing A350 ve 787 gibi en yeni teknoloji uçaklarının tam rekabet ortamında tasarım ve üretim ortağı olma seviyesine ulaştığını belirten Bakan Gönül, Ulaştırma Bakanlığı önderliğinde başlatılan Türkiye’nin Bölgesel Yolcu Uçağı Üretimi Projesi’nde de TUSAŞ’ın çok önemli bir alacağını kaydetti. 
       
        -”İNSANSIZ HAVA ARACI PROJEMİZ KAPSAMINDA İLK ÜRÜNÜN MONTAJI TAMAMLANDI”- 
       
        Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da konuşmasında, Türkiye’nin 9 ortak ülkeden birisi olarak katıldığı F-35 müşterek taarruz uçağı projesi kapsamında Türk savunma sanayi için gelecek 25 yıllık dönemde öngörülen sanayi katılımının 7 milyar doları aştığını söyledi. 
       
        SÖz konusu rakamın en büyük kısmını 4 milyar dolara yakın parasal hacmi ile uçakların orta gövdelerinin üretimini ikinci kaynak olarak gerçekleştirecek olan TUSAŞ’ın iş payının oluşturduğunu anlatan Bayar, şöyle konuştu: 
       
        ”Bugün Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından proje kapsamında sağlanan yatırım kredisi çerçevesinde TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen JSM İleri Kompozit İmalat Tesisi’nin ikinci faz açılış törenini gerçekleştirdik. Bu tesis ile TUSAŞ, kompozit imalatı konusundaki alt yapısını dünya çapında bir seviyeye çıkarmış olacaktır. 
       
        Milli insansız hava aracı projemiz kapsamında ilk ürünün montajı tamamlandı. Proje kapsamında ilk uçuşun önümüzdeki aylarda yapılması planlanmaktadır.” 
       
        TUSAŞ tarafından yürütülen bir diğer projenin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan T-38 eğitim uçaklarının aviyonik modernizasyonunun gerçekleştirilmesi olduğunu hatırlatan Bayar, proje kapsamında prototip uçakların aviyonik modernizasyonunun TUSAŞ tarafından, geriye kalan uçakların modernizasyonunun ise 1. Hava İkmal Merkezi Bakım Komutanlığınca gerçekleştirileceğini anlattı. Bayar, birinci ve ikinci prototiplerin bu yıl içinde teslim alınmasının planlandığını ve ilk kez bir jet uçağının aviyonik entegrasyonunun TUSAŞ tarafından yapıldığını söyledi. 
       
        F-16 üretimi ve modernizasyonunda kendini ispat etmiş olan TUSAŞ’ın F-16 kapsamlı modernizasyon projesinin ana yükleniciliğini üstlenmesinin yanı sıra Ürdün ve Pakistan Hava Kuvvetleri için gerçekleştirilen projeleri de üstlendiğini ifade etti. 
       
        Bugün temeli atılan Uçuş Hattı Hangarları ve alt yapı inşaatlarının bu yılın Ekim ayına kadar tamamlanacağını ve tesislerin hizmete sokulacağını dile getiren Bayar, C-130 uçaklarının modernizasyonlarını gerçekleştiren TUSAŞ’ın dünyada uçak modernizasyonu pazarında önde gelen bir oyuncu olmasının hedeflendiğini kaydetti. 
       
        Peace Onyx 4 projesi kapsamında 30 adet F-16 Gelişmiş Blok 50 uçağının üretim, montaj, ve uçuş test ve teslimat işlemlerinin TUSAŞ tarafından Ankara’da gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bayar, bu projedeki ilk perçin çakma faaliyetini gerçekleştirdiklerini belirtti. 
       
        Türk mühendisleri tarafından tasarlanarak üretilen Hürkuş’un ilk prototipinin uçuşunun, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 100. yılı olan 2011 içerisinde gerçekleştireceğini ifade eden Bayar, ”Bugün ilk montajını gerçekleştireceğimiz Hürkuş’un Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden alınacak uçuş güvenlik sertifikası ile tüm dünyada kabul görecek ve pazar bulacak bir ürün olacağının altını çizmek istiyorum” diye konuştu. 
       
        Milli Savunma Bakanı Gönül, konuşmaların ardından butona basarak uçuş hattı hangarları ve alt yapı inşaatının temelini attı. Tesisler, TUSAŞ tarafından yürütülen programların ihtiyaçlarını karşılayacak montaj ve tadilat hangarları ile uçuş işlemleri hangarlarından oluşuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika