spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

United Airlines’tan son yılların en büyük uçak siparişi

Seçtiklerimiz

United Airlines, pandemi sonrasına hazırlanmak için filosunu yenileme kararı aldı ve son yılların en büyük uçak siparişini verdi: 200 Boeing 737 MAX ve 70 A321neo. Maliyet 35,38 milyar dolar.

Amerikan havayolu firması United Airlines, hava taşımacılığının pandemi sonrasında güçlü bir canlanma yapmasına hazır olmak için filosunu yenileme kararı aldı ve Boeing’e 200 adet 737 MAX, Airbus’a da 70 A321neo siparişi verdi.

United’ın Genel Müdürü Scott Kirby’ye göre, Covid-19 salgınının dünya hava taşımacılığı trafiğinde oluşturduğu boşluk henüz tam anlamıyla giderilmiş değil, ancak turist trafiği aşağı yukarı pandemi öncesindeki seviyesine geri dönmüş gözüküyor.

İş seyahatlerinin ise salgın öncesindeki seviyesinin yüzde 60’ına ulaşmış bulunduğunu kaydeden, Kirby, “Sonbaharda çocuklar okula döndüğünde o da hızlanacak” görüşünde.

Kıtalararası yolculukların da ağır bir geri dönüş içinde olduğunu söyleyen Kirby, “Gelecek yazdan itibaren Atlantik ötesi yolculuklarda da yeni rekorlara tanık olunacağını” tahmin ediyor. United Genel Müdürü, Covid-10 alttürlerinin olumsuz etkisinden çekinmiyor ve firmanın, her şeye rağmın şimdilik genellikle iç hatlarda kullanılan tek koridorlu uçaklara odaklandığını belirtti.

Firma ayrıca, 200’den fazla koltuklu ve tek koridorlu segmentte Airbus’ın “gişe rekortmeni” A321neo’dan70 adet satın almayı planlıyor.

Bu alım, kâğıt üzerinde United Airlines için 35,38 milyar dolarlık bir maliyet oluştursa da yapımcı firmalarının ne kadar indirim yapacağı bilinmiyor.

Firmalar memnun

Boeing’in ticari uçak bölümü başkanı Stan Deal, yaptığı açıklamada, “United Airlines’ın Boeing personeline ve ürettiğimiz uçaklara güven duyması bizi gerçekten çok duygulandırdı” dedi.

United, 380 siparişle, Boeing’i tarihi bir krize sürükleyen ve 346 kişinin ölümüne yol açan iki kazadan sonra 20 ay boyunca yerde tutulan 737 MAX’ın en önemli müşterisi konumunda bulunuyor.

Airbus da “United gibi büyük bir havayolları firmasından gelen bu denli önemli bir siparişten” duyduğu memnuniyeti belirtti.

United, 2019 yılı sonlarında da tek koridorlu uçaklar içinde en uzun menzile sahip olan A321 XLR modelinden 50 adet satın almıştı.

Leeham News sitesinin yayın müdürü Scott Hamilton, siparişin büyüklüğünün şaşırtıcı olduğuna dikkat çekerek, “United Airlines’ın, 737 MAX’ın karşılaştığı aksiliklerden sonra Boeing’in sipariş defterini doldurmak için halen yaptığı indirimlerden yararlanmak istemesi mümkündür” dedi.

Scott, “Avrupalı yapımcıya da gelecekteki pazarlıkları daha iyi yapabilmek için Airbus ile Boeing arasındaki rekabete oynamak istemiş olabileceğini” kaydetti.

United’ın satın alma listesi 500’ün üzerine çıkıyor ve uçakların 40’ı 2022’de, 138’i 2023’te ve 350’den fazlası 2024 ve daha sonrasında teslim edilecek.

Koltuk sayısı, gaz salınımı

Yeni uçakların teslim edilmesi, United’ın Kuzey Amerika uçuşlarında koltuk sayısını 2036’ya kadar yüzde 30 artırmasını sağlayacak.

Daha büyük ve tek koridorlu uçakların seçilmesi, United’ın San Francisco gibi yeni uçuşların eklenmesinin zor olduğu havaalanlarına yapılan uçuşlarda yolcu kapasitesini artırmasına da imkân verecek.

Firma, “United Next” programı çerçevesinde uçakların içinde de değişikliğe gidiyor. Buna göre, bütün yolcuların önlerindeki koltukların arkasında ekran olacak ve uçaktaki internetin hızı yükselecek.

United ayrıca, biniş sırasında uçak içinde oluşan kargaşayı önlemek ve bagaja bölümüne çantalarını vermek istemeyen yolcuların sıkıntılarını gidermek için baş üstü bagaj bölmelerini de genişletmeyi öngörüyor.

Bütün bu değişikliklerin filoda bulunan bütün tek koridorlu uçaklarda 2025 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.

United, yaşlanan ve küçük uçaklardan oluşan bir filonun yakıt bakımından daha tasarruflu ve daha büyük oldukları için daha az sayıda uçakla yenilenmesinin sera gazı etkili gaz salınımını koltuk başına yüzde 20’den yüzde 17’ye indireceğini belirtiyor.

Zor geçen bir yıldan sonra böyle büyük bir siparişin duyurulması bazı uzmanları şaşırtmadı. Havacılık sektöründen Teal Group’un uzmanı Richard Aboulafia’ya göre, “Havacılık sektöründe iç pazarlar halen iyi bir canlanma sürecinde. Buna elverişli akaryakıt fiyatları da eşlik ediyor. Dolayısıyla daha az yakıt tüketen tek koridorlu uçaklardan satın almanın tam zamanı…”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika