spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Cuma, 8 Kasım 2024

Uçak Kazası Davası Bilirkişide

Seçtiklerimiz

Bugün 12’si yapılan duruşmaya sanık sıfatıyla kaza tarihinde World Focus Havayolu Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Zeynel Gündoğ da katıldı. Gündoğ, kendisinin kağıt üzerinde yöneticilik yaptığını, fiiliyat bu işi yapanın Yavuz Çizmeci olduğunu ve onun yargılanması gerektiğini söyled.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 17 sanıktan World Focus Havayolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğ, Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, kaza tarihinde aynı şirkette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Mustafa Tuncay Doğaner, Uçuş İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin ve Word Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile Teknisyen Fikri Zafer Dinçer ve ayrıca düşen uçakla son konuşmayı sağlayan Süleyman Demirel Havalimanında Hava Trafik Kontrolörü Hilmi Tülemen katıldı.

Sanık olarak dinlenen kaza tarihinde World Focus Hava Yolları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı olan Zeynel Gündoğ şirkette kağıt üstünde başkan olduğunu ancak fiiliyatta bu işi şirket hissedarlarından Yavuz Çizmeci’nin yaptığını iletti. Şirkette teknik ve işletmeyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını anlatan Gündoğ, şöyle konuştu: "2006 yılında bu göreve geldim. Resmi olarak her ne kadar yönetim kurulu başkanı gözüksem de yönetim işlerini Yavuz Çizmeci yürütüyordu.

O nedenle burada oturması gereken asıl kişi Çizmeci’dir. Benim olay tarihinde şirkette 0.01 hissem vardı. Atıf Armanda ve Ronald Crayne isimli Hollandalı bir işadamı Yavuz Çizmeci’den şirketin yüzde 50’sini satın aldılar. Beni de bu göreve onlar getirdiler."

Ağır Ceza Reisi Suat Yürekli, sanığın konuşmasını bölerek şirketin hisse dağılımları, görev paylaşımları ve yetki düzeni gibi konularda sorular yöneltti. Yürekli, Gündoğ’a, "Fiilen görev almadığın yerde nasıl oluyor da yönetim kurulu başkanlığı yapıyorsun?" sorusunu yöneltti. Gündoğ da "Ben o şirketin başına Avrupa’da ortak bulmak için getirilmiştim. Ama olmadı" yanıtını verdi. Uçakların bakım ve arızaları gibi durumlardan bilgi sahibi olmadığını belirten Gündoğ, şunları söyledi: "Bana da kimse sormazdı.

Zaten benim anladığım bir konu değildi. Onun için burada sorulara sağlıklı yanıt veremem. Şirket ortaklarının yargılanması daha doğru olur ve bu soruların muhatapları da bizzat kendileridir."

Yolcu yakını avukatlarından Avukat Şehnaz Doğan Yüzer ise Gündoğ’a "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’yle özel bir diyalogunuz var mıydı?" diye sordu. Gündoğ, bu soruya "Benim bir diyalogum yoktu ama Yavuz Çizmeci ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü arasında özel bir diyalog olduğuna inanıyorum" karşılığını verdi.

Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti bir önceki duruşmada tayin edilen Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr.Hakan Karakehya, Pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç ile bağımsız şirket konumundaki Turkish Teknikten Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Berkay’ı salona çağırarak yemin ettirdi. Bilirkişiler bir sonraki duruşma tarihi olan 21 Eylül 2011 tarihine kadar kazanın tüm detaylarına ait raporu mahkemeye sunacaklar

RİSK ALDIĞIMI SONRADAN ANLADIM

Gazetecilerin duruşma sonrası sorularını yanıtlayan Zeynel Gündoğ, kendisinin fiilen olmasa da resmiyette yönetim kurulu başkanı olarak gözükerek aslında risk aldığını sonradan anladığını söyledi. Şirketin iflas etmesiyle birlikte zarara uğradığını anlatan Gündoğ, "Bu şirkette fazla bulunmadığım için uçaklara da pek binmedim. Yurt dışına gittiğim için Atlasjet uçağına bile bindiğim oldu. Uçak kazası sonrası bulgularla ilgili olarak söylediklerimde çarpıtıldı" dedi.

Av. Şehnaz Yüzer Doğan da bilirkişi heyetinin daha önce hazırlanmış iki rapordaki bulguları dikkate almamazlık edemeyeceklerini söyledi. Bilirkişi raporunun yolcu yakınlarını rahatlatmayacağını kaydeden Yüzer, sözlerine şöyle devam etti: "Bilirkişi heyetine teknik olarak itiraz ettik. İtirazımız şahıslara yönelik değil. Araştırdığımızda İTÜ ve ODTÜ’de Uçak Bilimleri Fakültesi var. Anadolu Üniversitesi’nde yüksek okul var. Bu dosyada Ulaştırma Bakanlığı SHGM Kaza kırım raporu var.

 

O raporda eksikler hatalar yanlışlar bu raporda yazılı. Kaza Kırım Heyeti kazanın yerinde tespit yapan kişiler. Ayrıca, bu konuda İTÜ’den de talep edilen mütalaada şirketin ihmal ve hataları, Atlasjet şirketi ve pilotların durumu tek tek irdelendi. Bu raporlardan destek alacaklarını düşünüyoruz. Somut bulguların değiştirilmesi mümkün değil. Beklentimiz bu yönde."

Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun yolcu yakınlarını hem iyi hem kötü yönde etkileyeceğini anlatan Yüzer, şöyle konuştu: "Eğer doğal afet sonucu düşseydi yolcu yakınları bu kadar üzülmezdi. Üzüntünün kaynağı bu kadar bu işi bilen kişiler olmasına rağmen uçağın bakımı onarımı yok. Bu kadar kişi el birliğiyle bir araya gelip bu uçağın neden düşmesine göz yumdular. Rapor yakınları rahatlatmayacak aynı kusurlar gösterileceği için yine üzülecekler."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika