spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Türkiye’ye Uçak Satışına İsrail Freni

Seçtiklerimiz

Wall Street Journal, ABD Savunma Bakanı Panetta’nın Türkiye ziyareti sırasında insansız hava aracı satış meselesinin gündeme geleceğini, Pentagon’un, Türkiye’ye ikisi silahlı, 6 aracı satmak istediğini belirterek, "ABD yetkilileri, anlaşmayı Kongre’ye kabul ettirmenin zor olacağını söylediler" diye yazdı 
 
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Obama Yönetiminin, "kilit müttefikler"e insansız hava araçları satmak istediğini ancak ABD Kongresi’nde direnişle karşılandığını kaydettiği geniş haberinde "Yönetim yetkilileri, kısa bir süre önce silahlı insansız araçları ve silah sistemlerinin, NATO üyesi İtalya ve Türkiye’ye satılması olasılığı konusunda Kongre üyeleriyle gayri resmi istişarelere başladı" diye yazdı. 
 
Öngörülen satışların, sahne arkasında, yönetim ile teknolojinin aktarılmasına soğuk bakan bazı Kongre üyeleri arasında bir tartışmayı başlattığını kaydeden gazete, bu tartışmaların da, insan hakları gruplarının, Obama Yönetimi’nin dünya çapında insansız hava araçlarını, militan olmalarından kuşkulanan kişilerin öldürülmesinde kullanmasına karşı kampanyalarını hızlandırdıkları bir döneme rastladığına dikkat çekti. 
 
-"İTALYA’YA SATIŞ ONAYLANMAZSA TÜRKİYE’YLE ANLAŞMA İLERLEMEZ"- 
 
Gazete, ABD’nin şimdiye kadar silahsız araçları, İtalya dahil bazı ülkelere sattığını ancak silahlı araçların sadece İngiltere’ye satılmasına izin verildiğine işaret ettiği haberinde önerilen silahlı araçlar transferinin Kongre’de daha sıkı bir inceleme ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. 
 
İtalya’ya 6 aracın satılması önerisinin, Kongre’de pek sıcak karşılanmadığını belirten gazete, "Görüşmeler konusunda bilgileri olan yetkilerine göre, Pentagon, Türkiye’ye de iki silahlı aracı ve dört gözetleme aracı satmak istiyor. Ancak Türkiye ile anlaşmanın, Kongre üyelerinin İtalya’ya satışı onaylamayı reddetmesi halinde ilerlemesinin pek olası olmadığını söylüyorlar" diye yazdı. 
 
-"ARAÇLARI PKK’YA KARŞI KULLANMAK İSTİYOR"- 
 
Türkiye’nin araçları, PKK’ya karşı kullanmak istediğini belirten gazete, şöyle devam etti: 
 
"ABD yetkilileri, Pentagon’un, Türkiye ile Kuzey Irak ve sınır boyunca ABD insansız hava araçlarıyla sağlanan gerçek zaman istihbaratı paylaşmakta olduğunu, böylece Türkiye’nin hava kuvvetlerinin vuracağı PKK mevzilerini belirlemeye yardım ettiğini söylüyorlar." 
 
-"DAHA AZ DUYARLI SİLAH SATIŞLARINI BLOKE ETMEKLE TEHDİT ETTİLER"- 
 
WSJ, Türk yetkililerinin, bu haftaki Türkiye’ye ziyareti sırasında Savunma Bakanı Leon Panetta’ın önerilen satış konusunda son bilgilerin vermesi için ısrar etmelerinin beklendiğini de belirtti. Gazete şunları da yazdı: 
 
"ABD yetkilileri, anlaşmayı, birçok üyesinin, Türkiye’nin bir zamanlar müttefiki olan İsrail ile ilişkisinin kötüleşmesinden kaygı duyduğu Kongre’ye kabul ettirmenin zor olacağını ifade ediyorlar. Bazı Kongre üyeleri, Ankara’nın İsrail’e yönelik tutumunu protesto olarak daha az duyarlı silah satışlarını bloke etmekle tehdit ettiler." 
 
-"TÜRKİYE, PREDATOR’A BENZER BİR ARACI GELİŞTİRİYOR"- 
 
ABD’nin yakın müttefiklerine insansız araç satışlarını destekleyen Kongre üyelerinin ise, bunun NATO’nun yeteneklerinin güçlendirilmesine olanak sağlayacağı argümanlarına da dikkat çeken gazete, silahlı insansız hava aracını geliştirmiş olan veya geliştirmekte olan ülkeleri de yazdı. 
 
Bu çerçevede. Çin, Hindistan, İran, İsrail, İngiltere ve Türkiye’nin çalışmalarına vurgu yapan WSJ, Türkiye için "Büyüklüğü ve taşınma kapasitesi açısından (ABD’nin silahlı aracı) Predator ile karşılaştırabilir, uzun dayanabilen bir aracı geliştiriyor" dedi.
Dünya Bu Yıl Google’da Onu Aradı

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika