spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

TSK’nın ilk Chinook helikopteri havalandı

Seçtiklerimiz

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ağır nakliye helikopteri ihtiyacını karşılamak için 2011 yılında Boeing ile sözleşmesi yapılan projede kritik bir aşama daha  geride bırakıldı. Boeing tesislerinde üretimi tamamlanan ilk CH-47F helikopteri test uçuşu gerçekleştirdi.
 
Helikopterin 2016’nın ilk yarısında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor. Toplam 11 adet helikopterin teslimatını kapsayan proje 2019 yılında tamamlanacak.
 
Chinook helikopterlerinin TSK envanterine girmesi ile birlikte Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde ve her türlü hava şartında, askeri araçların nakli ve top gibi silah sistemlerinin taşınmasında kullanılacak. CH-47F helikopteri 55 tam teçhizatlı asker veya 22 yaralı askeri sedye ile nakledebiliyor.
 
YARIM ASIRLIK EFSANE
 
İlk muharebe deneyimini 1960’lı yıllarda Vietnam Savaşı’nda kazanan ve ardından birçok ülke tarafından sayısız operasyonda kullanılan CH-47 Chinook, zaman içinde değişen ihtiyaçlara göre geliştirilen F modeliyle görevini sürdürüyor. CH-47F; yenilenmiş bir gövde, önceki modellere oranla daha gelişmiş bir kokpit, aviyonikler ve sayısal uçuş kontrol sistemine sahip. 
 
Her biri 4777 hp gücünde iki adet Honeywell T55-GA-714A tipi motoru olan bu modelin havadan seyir hızı 245 km/h olup, platform maksimum 315 km/h (170 kt) sürate erişebiliyor. Azami faydalı yük taşıma kapasitesi 11 ton ve maksimum kalkış ağırlığı 22.68 ton olan helikopterin uçuş tavanı yaklaşık 20 bin feet (6096 m). Helikopterin, çift pervaneli yapısı iklim, irtifa ve sert esen rüzgar gibi olumsuz hava koşullarında çalışmasını mümkün kılıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika