spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

TSE ile SHGM arasında ‘Yeşil Havaalanları’ protokolü

Seçtiklerimiz

TSE’den yapılan yazılı açıklamaya göre, TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından dün imzalanan protokolle, işletmelerin Çevre Yönetim Sistemi ile ilgili belgelendirme ve Sera Gazı Envanterine yönelik doğrulama işlemleri TSE tarafından gerçekleştirilecek.

Protokole göre, öncelikle Yeşil Havaalanı Projesi kapsamında havacılık işletmelerinden "TS EN ISO 14001" standardına ek olarak istenecek sektörel kriterlerin belirlenmesi için TSE ve SHGM uzmanlarının katılımıyla Teknik Çalışma Grubu oluşturulacak. Havacılık işletmelerinin "TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi" belgelendirmesi, Teknik Çalışma Grubu tarafından belirlenen sektörel kriterler ve ilgili standart şartları çerçevesinde TSE tarafından yapılacak.

Ayrıca TS EN ISO 14064-1 standardına göre havacılık işletmelerince hesaplanacak Sera Gazı Envanteri, TSE tarafından TS EN ISO 14064-3’ e göre doğrulanacak. Bu süreçlerin başarı ile tamamlanması ve projenin gerekliliklerinin yerine getirilmesinin ardından işletmeler, SHGM tarafından ‘Yeşil Kuruluş Sertifikası’ ile sertifikalandırılacak. Havaalanındaki tüm işletmelerin Yeşil Kuruluş Sertifikası alması halinde o havaalanı, SHGM tarafından "Yeşil Havaalanı" unvanı kazanarak sertifikalandırılacak. TSE, havacılık işletmelerinin "TS EN ISO 14001" ve "TS EN ISO 14064-1" konularındaki eğitim taleplerinde yüzde 25 ve "Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirmesi" ile Sera Gazı Doğrulama işlemlerinde yüzde 10 indirim yapacak.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika