Yolcu uçaklarının mutfakları, THY, THY Teknik ve TUSAŞ’ın ortaklaşa kurdukları “Türk Kabin İçi Sistemleri Tasarım ve Üretim A.Ş (TCI)” tarafından üretilecek. TCI, öncelikle THY’nin alacağı uçakların galley ihtiyacını karşılayacak, ancak TCI’nin asıl hedefi yurt dışındaki pazardan pay almak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ, TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı ve TCI Yönetim Kurulu Üyesi Güldoğan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Ülkemizin bayrak taşyıcısı Türk Hava Yolları ve lider uçak bakım kuruluşu THY Teknik ile müştereken “Türk Kabin İçi Sistemleri Tasarım ve Üretim A.Ş” kurduklarını, bu şirketin kısa adının TCI (Turkish Cabin Interior) olduğunu açıkladı.
TCI’nın yolcu uçaklarında kabin içi sistemlerin tasarım ve üretimini yapacağını belirten Güldoğan, şirketin ilk ürününün “galley” olarak bilinen uçak mutfakları olduğunu, TCI’nın ilk ürününü, sertifikasyonunu tamamlanmasının ardından 2012 yılı sonunda teslim etmeyi planladığını kaydetti.
‘BU TİP SİSTEMLER UZMANLAŞMIŞ ÜRETİCİLER TARAFINDAN SAĞLANIYOR’
TCI’nın yolcu uçakları ve iş jetleri kabinlerinin içindeki pek çok ürünün tasarımını ve üretimini yapacağını anlatan Güldoğan şu ifadeleri kullandı:
“Havayolu şirketleri Airbus ya da Boeing gibi üreticilerden farklı modeller altında uçak satın alabiliyorlar, tercihlerine göre anahtar teslim de alabilirler ya da örneğin motor gibi aksamları kendi tercih ettikleri üreticilerden tedarik edip, üretim programına göre uçakları aldıkları şirkete gönderip taktırabilirler. Dünyanın hiçbir uçak üreticisi motorları kendileri üretmiyor. Uçak alıcıları, pazarlık gücünü artırabilmek için motor gibi önemli kalemleri kendi üreticilerinden alarak uçak üreticileri olan şirketlere gönderebilirler. Benzer şekilde, Airbus, Boeing ve diğer uçak üreticileri uçak koltukları ve “galley”ler ile diğer kabin içi sistemlerini kendileri üretmiyorlar. Bu tip sistemler konularında uzmanlaşmış üreticiler tarafından sağlanıyor. Uçak üreticileri tasarım, entegrasyon ve nihai montajı yapıyor.”
‘DÜNYA ÇAPINDA İHTİYAÇ VAR’
Yaptıkları araştırmalarda uçak mutfağı (galley) başta olmak üzere kabin içi ürünlere dünya çapında çok ihtiyaç olduğunu belirten Güldoğan, “Galleyde de dünyada belli başlı 6-7 tasarım ve üreticisi var ve siz doğal olarak bunlara bağımlısınız. Dünyada ve ülkemizdeki sivil havayolu taşımacılığındaki büyüme ve buna bağlı olarak uçak sayısındaki artışı dikkate alarak TCI kendi faaliyet alanında önemli bir pazar segmenti hedefliyor” dedi.
Güldoğan, “Bu kapsamda öncelikle çok prestijli bir kullanıcı olan THY’nın alacağı uçaklar için galleyleri biz yapmayı amaçlıyoruz. Amacımız ilk önce bu ürünlerin THY tarafından alınan uçaklarda kullanılması, devamında TCI markalı ürünlerimizi diğer havayolu şirketlerine ve dünyaya satmaya hedefliyoruz. TCI’nın deneyimli tasarım ekibi inovasyona dayalı ürünler geliştirecek ve mutlak maliyet etkin üretilecek olan bu ürünler piyasada önemli bir rekabet şansı bulacak” şeklinde konuştu.
Şirketin yurtdışında tanıtımlarına başlandı
Galleyin tek koridorlu uçaklarda, biri önde diğeri arkada iki tane olduğunu, çift koridorlu uçaklarda ise çok sayıda bulunduğuna dikkati çeken Güldoğan, bu nedenle galleylerin büyük uçaklarda önemli bir yekunu tutabileceğini, TCI ürünlerini tercih eden uçak alıcılarının hem kaliteli, hem de daha uygun fiyatlarla ürün edinebileceklerini belirtti.
TCI’nın ilk ürününü 2012 yılında teslim edeceğini bildiren Güldoğan, uçaktaki her ürünün sertifikalı olduğunu kaydetti. Güldoğan, sertifikasyon tamamlandığında TCI’nın önemli bir pazar ve ihracat şansı olacağını ifade etti.
Şirketin yurt içindeki diğer havayolu şirketlerine ve yurtdışında tanıtımlarının da başladığını anlatan Güldoğan, şu anda faaliyetlerini Ankara’da yürüten şirketin 2012 yılının ikinci yarısında Sabiha Gökçen havaalanı civarına taşınacağını kaydetti.
KABİNİÇİ ÜRÜNLER YÜZDE 100 YERLİ OLACAK
THY, THY Teknik ve TUSAŞ ortaklığında kurulan TCI’nın üreteceği ürünler, sivil havacılık sektörü adına Türkiye’de gerçekleşecek ilk nihai ürün niteliğinde olacak.
Yüzde 100 yerli alt parçalardan üretilmesi hedeflenen ürünlerin, Türkiye’de yerli tedarik zincirinin kurulması, dolaylı istihdam ve iş hacmine katkı sağlaması bekleniyor.
Şirketin kabin içinde projelendirdiği ürünleri arasında şunlar bulunuyor:
“Galley (uçak mutfağı), mürettebat dinlenme odası, dergi kutusu, gazete ve basılı evrak kutusu, kabin içi bölücü sistemleri ve güneşlikler, çeşitli ekipmanlar, acil durum ekipmanları için dolaplar, genel kullanım amaçlı küçük dolap, elbise dolabı, görüntü sistem odası, dinlenme odası giriş bölümü ve benzeri kabin içi ürünler.”