spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY Teknik’e  gizli ve açık ambargo

Seçtiklerimiz

Trakya Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Topluluğu tarafından ‘Havacılık Sanayisinde Yerli Üretim’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel, T.Ü. Uçak Teknolojileri öğrencileriyle buluşarak havacılık sektörüyle ilgili deneyimlerini paylaştı. 

 

Topluluk Başkanı Şefik Teker’in sunumuyla Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde başlayan konferansta ilk olarak  Havacılık ve Uzay Teknolojileri Topluluğu Danışmanı Öğretim Görevlisi Mukadder İğdi Şen bir konuşma yaptı. 

 

T.Ü. Uçak Teknolojileri bünyesinde 2015 yılından bu yana eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyen Şen; “Uçak Teknolojisi programı Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2015 yılında eğitim faaliyetlerine başlamış olup 2017 Haziran’ından itibaren mezunlarımızı vermiş bulunmaktayız. Mezunlarımızın bir kısmı çeşitli havacılık şirketlerinde işe girmiş bulunmaktaydır. Ülkemizin stratejik konumu İstanbul’a yapılmakta olan 3’üncü Havalimanı projesi ve havacılık sektöründeki son gelişmeler ve hava taşıtlarının önemini günden güne arttırmaktadır” dedi. 

 

Konferansın konuğu THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Başdanışmanı Halil Tokel de sana-yileşmenin ve üretimin önemine değinerek; “Sanayileşmeyen, üretmeyen, teknoloji üretemeyen bir toplumun, devlet ve milletin günümüzde yaşama şansı yoktur. Hele hele bağımsızlıkla ilgili bir iddiası dahi olamaz. Yaşadığımız olaylar bunu açık ve net gösteriyor. Siz öğrencilerimizin ufkunun geniş olması lazım. Edirne’den dünyaya baktığınız zaman bütün dünyayı kapsayacak şekilde bakmanız lazım. Dünya’nın en ileri teknolojilerine sahip olabilecek potansiyel adaylar olarak kendinizi görmeniz lazım” dedi. 

 

“AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAĞIZ”

THY’nin son 15 yılda çok üst düzeyde başarılar gösterdiğini ifade eden Tokel; “Son 15 yılda yıllık büyüme oranı yüzde 17. Buna bağlı olan THY Teknik A.Ş. yüzde 20 ortalama büyüme hızına sahip. Böyle büyüye büyüye 2003 yılında Avrupa’nın 11’inci sıralarında olan THY şu anda Avrupa’da ikinci. Bu büyüme hızını devam ettirdiğimiz takdirde çok yakında Avrupa’nın birinci büyük havayolu haline geleceğiz. Dünya’daysa ilk 10’dayız. Bunu 2020-2030’lara taşırsak ne olur? İddialı olarak söylüyorum Dünya’nın en büyük havayolu THY olur” diye konuştu. 

 

“AVRUPA VE AMERİKA AMBARGO UYGULUYOR”

Öğrencilere mutlaka İngilizce öğrenmeleri gerektiği tavsiyesinde de bulunan Tokel, THY Teknik’in işleyiş sisteminden de bahsetti. THY Teknik olarak 50 adet büyük yolcu uçağını aynı anda bakabilecek kapasiteye sahip olduklarına da vurgu yapan Tokel şöyle devam etti; 

 

“Bununla beraber aynı zamanda THY Teknik yurtiçindeki büyümesini yurtdışına taşıyacak ve dost ve kardeş başta olmak üzere dünyanın her coğrafyasında biz de kendimize ait uçak bakım hangarlarını sahip olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkmenistan, Malezya, Endonezya, Umman, Ürdün, Afrika ülkeleri, Asya ülkeleri var. Diyeceksiniz ki Avrupa ile Amerika niye yok? Buralarda da olacağız ama sizler de son olayları takip ediyorsunuz. Maalesef Avrupa ve Amerika tarafından Türkiye’ye gizli ve açık bir ambargo uygulanıyor. 

 

“DÜNYA’NIN EN İYİSİ OLACAĞIZ”

Mesela biz onların uçaklarını en iyi şekilde bakabiliriz, sıkıntı yok. Buna rağmen bize iş vermiyorlar, bizim THY Teknik olarak büyümemiz biraz farklı algılanıyor. Üzüntü verici bir durum. Rekabet şartlarına da çalışıyoruz. Biz onların kendi  koydukları rekabet ortamına uyuyoruz ve bu ortam içerisinde onlardan daha iyi çalışma sergiliyoruz. Bu tabi ki normal olarak bizim hakkımız. Madem eşit şartlarda ve özellikle batının ortaya koyduğu bir rekabet ortamında çalışıyorsak ve bunda da başarılı oluyorsak bu başarının kıskanılmaması lazım. Bunun engellenmemesini bekleriz. Ne yazık ki bu tip çalışmalar oluyor, bunun farkındayız. Ama her ne kadar engellemeler olsa da şuna emin olun THY Teknik Dünya’nın 7’nci büyük uçak bakım şirketidir. Yakın bir zamanda inşallah dünyanın en iyi uçak bakım şirketi biz olacağız.”
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika