spot_img
spot_imgspot_img
26.5 C
İstanbul
Cuma, 13 Eylül 2024

Thy, simülatör eğitiminde de çağı yakaladı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları (THY) pilot ve kabin memurları, binlerce uçuş senaryosunun yaşatılabildiği her türlü normal ve acil durum şartlarına karşı Uçuş Eğitim Merkezi’ndeki simülatörlerde dünya ölçeğinde eğitim alıyor.

AA muhabirine THY’nin simülatör eğitim çalışmalarına ilişkin bilgi veren THY Basın Müşaviri Ali Genç, simülatör eğitimlerinin, uluslararası mevzuatlar gereği pilot eğitimlerinin zorunlu olarak alınması gereken süreçleri olduğunu kaydetti.

THY’nin 1995 yılında aldığı ilk Boeing 737-400 simülatörü ile bu konudaki dışa bağımlılığın önüne geçilmeye başlandığını ifade eden Genç, bu tarihten önce bu eğitim çalışmalarının yurt dışındaki eğitim merkezlerinde yürütüldüğünü, bunun da çok önemli bir parasal kayıpların yanı sıra iş gücü kaybı ve planlama sıkıntılarına neden olduğunu söyledi.

Zaman içerisinde filosunda uçak sayısı ve uçak tiplerinin artışına paralel olarak simülatör cihazlarının da sayısının arttığını belirten Genç, şu an kokpit eğitiminde Boeing 737-400, Boing 737-800, Avro RJ100, Airbus 320, Boeing 777-300ER, Airbus 330/A340, FNPT II MCC, Boeing 777 olmak üzere 13 adet simülatörün, kabin eğitiminde ise 7 farklı simülatörün kullanıldığını kaydetti.

"Simülatör eğitim merkezimiz, özellikle son 4 yıldaki atılımları ile dünya genelinde, büyük eğitim merkezlerinin ölçeğine ulaşmıştır" diyen Genç, merkezin, bölgesinde 2 saatlik uçuş çemberinde en büyük eğitim merkezi konumunda olduğunu vurguladı.

Genç, en son teknolojilerin kullanıldığı simülatörlerde, THY’nin yanı sıra yerli ve yabancı havayollarının kokpit ve kabin personeline de konularında, son derece tecrübeli uçucu eğitmenleri tarafından uluslararası sivil havacılık standartlarında, her türlü uçuş eğitiminin verildiğini kaydetti.

Simülatör merkezinin kurulmasından bu yana toplamda 340 bin 550 saatlik bir uçuşun simülatörlerde gerçekleştirildiğini ifade eden Genç, bir saatlik simülatör uçuş maliyetinin ortalama 350 avro olduğu göz önünde bulundurulduğunda salt simülatör saati olarak bu kadar uçuşun ekonomik değerinin 119 milyon avro olduğunu söyledi.

Genç, bu toplam sürenin yüzde 90’ının THY ve diğer yerli havayolu pilotlarınca kullanıldığını ifade ederek, "Ulaşım, harcırah, konaklama ve iş gücü kayıpları da dikkate alındığında simülatör eğitimlerimizle 225,3 milyon dolarlık bir kaynağın ülkemizde kalması sağlandı" dedi.

Bir simülatörün fiyatının alınacak konfigürasyona göre değişmekle birlikte 10-12 milyon dolar civarında olduğunu belirten Genç, simülatör eğitimleriyle ülke ekonomisine sağlanan katkının simülatör eğitim tesisinin kurulmasında yapılan yatırımların 2 katından daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Genç, bir simülatörün ortalama 20 yıl ömrü bulunduğu dikkate alınırsa bir bu kadar kaynağın daha gelecek yıllarda ülke ekonomisinde kalmasına olanak sağlanacağını kaydetti.

Başlangıç eğitimlerin dışında, kokpit personeline yılda 2, kabin personeline ise yılda bir kez tazeleme eğitimlerinin bu similatörlerde verildiğini anlatan Genç, simülatör eğitim merkezinde yılda yaklaşık 8 bin kişinin bu eğitimlerden geçtiğini söyledi.

Genç, ilk simülatörden bu yana yaklaşık 10 kabin ve kokpit personeline başlangıç eğitimleri verilerek sektöre kazandırıldığını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika