spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

THY o uçağı filodan çıkarttı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları (THY)’nın 25 Nisan 2015’de Milano-İstanbul seferini yaparken Atatürk Havalimanı’na inişi sırasında sağ motorunu piste vurması neticesinde çıkan yangın sonrası acil iniş yaparak büyük hasar gören "Gümüşhane" isimli Airbus A320-200 tipi uçağı, resmi olarak filodan düşürüldü. "Gümüşhane" isminin ilk gelen Airbus A320 tipi uçağa verileceği öğrenildi.
Havacılık tabiri ile "Kal" olan TC-JPE kuyruk tescilli Airbus 320 filodan çıkartılması ile ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

" "Filomuzdan çıkan ve aşağıda detayları verilen bir adet Airbus A320-200 uçağı ile toplam uçak sayısı 287 olmuştur. Uçak Tipi: A320-200. Filo Tipi: Dar Gövde. Temin Modeli: Operational Lease. MSN: 2941.Tescil: TC-JPE. Koltuk Kapasitesi: 159’"

 

NE OLMUŞTU?

Milano’dan gelen Airbus A320 tipi TC-JPE tescilli uçak, iniş sırasında piste sağa yatışlı olarak motoru vurmuştu. Uçağa önce 100 feet sonrasında da 50 feet’te vorteks olarak adlandırılan önden inen Azerbaycan Havayolları’nın 787 uçağının kuyruk rüzgarı türbülansı vurduğu iddia edilmişti.

 

Temas sırasında kanat ucu, sağ ana iniş takımı ve kuyruk pistle temas etti. Yüksek sürat nedeniyle pilotlar hemen pas geçme kararı aldı. Uçak pas geçtikten sonra hidrolik kaybı nedeniyle flaplar ve iniş takımları toplanamamıştı. Pilotlar yaptığı ilk kontrolde uçağın sağa dönüş kumandası almadığını belirledi. Bunun nedeni, uçağın ağır yere çarpışı sırasında kumanda sistemi ve hidrolik sistemde meydana gelen hasardı.

 

Olayın ardından Marmara Denizi üzerinden sola dönerek gelen uçak pisti karşıladı ve itfaiyeler eşliğinde indi. Belirli bir sürate kadar kaptan pilot uçağı pist içinde tutsa da sağ ana iniş takımında yaklaşık arkaya doğru 20 derecelik kırım nedeniyle uçak sağa doğru istikamet kaybetmiş, pistin yaklaşık üçte ikilik bölümünde de toprağa çıkarak durmuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika