spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
İstanbul
Pazar, 19 Mayıs 2024

THY Çağrı Merkezi Özelleştirilemez.

Seçtiklerimiz

ISAD’DAN THY ÇAĞRI MERKEZİ İÇİN ACİL ÖNLEM PLANI

 

THY Yönetiminin ülkemiz seyahat acentelerinin yok edilmesi ve ticaretten çekilmesi planları en son internet indirimi ile başlamıştı. Şimdi de THY Çağrı Merkezini 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu ve Yönetmeliğine aykırı olarak özelleştirmeleri ve bu özelleştirmeyi iki şirkete vermeleri ile devam etmektedir.

THY Çağrı Merkezini, Seyahat Acentelerine haksiz rekabet yapmak için büyük bir bilet satış Merkezi haline getireceklerdir. 127 kişilik Çağrı Merkezi, 450 kişi ile büyük bir merkez olmuştu. Bu oluşum daha da büyüyecektir.

Çağrı Merkezi’nin masrafı, satılan uçak biletlerinden çıkacağına göre hiçbir seyahat acentesi THY eliyle oluşturulan, THY Çağri Merkezi isimli büyük bilet satış merkezi ile rekabet edemez… 

THY’nin imkanları ile de bu telefonla uçak bileti satış merkezleri desteklenecektir…

Oysa bu işler 1618 sayılı kanunumuza göre kurulmuş 550 THY yetkili, Websdom projesi ile de oluşan 2000 alt acente ile Seyahat Acentelerinin yapması gereken faaliyetlerdir. 

2006 Yılının sonunda 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Kanununda değişiklik yapılırken Mevcut Tursab Yönetiminin gözünden kaçan veya havayolları baskısı ile kanun dışına çıkartılan ve böylece havayolları uçak biletlerinin her yerde satılmasına olanak veren madde son anda ISAD in olayı fark etmesi,Ankara girişimleriyle tekrar tarafımızdan,Alt Komisyonda Sayin Komisyon üyelerinin de desteğiyle tekrar kanuna yerleştirilmişti.

1618 sayılı kanun ve yönetmeliğimize göre uçak biletleri Seyahat Acentelerinin haricinde satılamaz, rezervasyonu yapılamaz. Seyahat Acentesinin olduğu yerde başka iş yapılamaz. 

1618 Kanun, Madde 4 (Degisik 5571-28.12.2006/m.5)

‘Türkiye’de Seyahat Acentalğı Faaliyeti göstermek için Bakanlıktan İşletme belgesi almak zorunludur. İşletme Belgesi almak isteyenlerin başvurularına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Yurt dışında ve/veya yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan otobüs isletmelerinin hizmetleri nakliyecilik hizmeti niteliginde olup, bu kanun hukumlerine tabi degildir.’

Yönetmelik madde 4-g, Madde 5-a

Seyahat Acentalığı faaliyetleri, kanuna göre kurulmuş Seyahat Acentalarınca yerine getirilir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasir faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentesi olmayan kişi ve kuruluşlar tarafindan yapılması yasaktır. Seyahat acentalarına münhasır hizmetler şunlardır.

Madde 5-a, 2 kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarının ve bu araçlara sahip işletmelerin rezervasyonunu yapar, biletlerini satar.’

Bu kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca THY’nin kendi sigortalı personeli haricinde özelleştirme ile THY Çağrı Merkezi’ni satın alan hiçbir kurum ve kişiler uçak bileti satamaz. Seyahat Acentasi Belgesi almak zorundadırlar.

THY, özelleştirmesini Seyahat Acentasi olmayan kurum ve kişilere yapmakla, 1618 sayılı kanuna aykırı davranmış ve hukuk dışına çıkmıştır.

Maksimum Kart Taksit Kampanyasında Seyahat Acentelerinin dışlanarak, internet ve THY Çağrı Merkezi’nin dahil edilmesi, THY yönetimin, THY olanaklarının kullandırılmasının en iyi örneğidir.

Biz ISAD olarak THY Çağrı Merkezi’nin özelleştirilmiş haliyle uçak bileti satmasının kanunsuz olduğunu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Turizm Bakanlığı’na bildiriyoruz.

Konuyla ilgili Tursab’ın da işlem yapmasını istiyoruz.

Hiçbir şekilde bu Çagrı Merkezlerini satın alan şirketleri Seyahat Acentaligi Isletme Belgesi verilmesini istemiyoruz ve onaylamiyoruz.

Bu konuya Tursab’ın, Hava-İş gibi sahip çıkmasını ve üyelerine haksız rekabet oluşturacak, özellikle Anadolu Seyahat Acentelerini tamamen yok edecek bu özelleştirmenin iptali için gerekli hukuki işlemlere derhal başlamasını bekliyoruz.

Saygılarımızla…

ISAD IATA SEYAHAT ACENTELERİ DERNEĞİ

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika