THK Üniversitesi, bazı bölümlerde indirime gitti
Mütevelli Heyet Başkanlığı toplanarak karar aldı, 60 öğrencinin alınacağı İşletme Fakültesi bu yıl tamamen ücretsiz oldu. 850 bin TL vatandaşın cebinde kaldı. Mühendislik Fakültesi ücretleri 19 bin TL’den yüzde 50 indirimle 10 bin TL’nin altına çekildi. Üniversitenin, 2 yıl içinde tamamen ücretsiz olması kararı alındı.
Dışişleri Bakanlığı’yla ilk kez bir üniversite protokol yaptı. Türkiye’dekilerin yanısıra 192 ülke çocuklarının da ücretsiz eğitimden yararlanabilmesi için harekete geçildi. 192 ülkedeki elçiliklere mektup yazıldı. Ülkelerden 1’er öğrenci istendi. 35 ülke hemen olumlu yanıt verdi. Üniversiteye,192 ülkeden gelecek olan öğrenciler hariç bu yıl lisans programlarına 635 öğrenci alınacak.
THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, "Gerçek vakıf üniversitesi nedir onu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" diyerek, 2-3 yıl içinde ücretsiz eğitime kaymayan vakıf üniversitelerinin çok ciddi zarar edeceğine dikkat çekti. Vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarının çok düşük olduğunu ve artık eskisi gibi talep görmediğini anlatan Rektör Ban, "THK bu milletin bir kurumu ve milletten aldığını da millete vermiş olacak. Toplumumuzdaki vakıf mantığında, tarihimiz boyunca bu anlayış var olmuştur" dedi.
Türkiye’deki 172 üniversiteden 7’si meslek yüksek okulu ve 62’si üniversite olmak üzere tam 69’u yıllık öğrenim ücreti 7 bin 500 TL ile 35 bin TL’yi aşan vakıf üniversitelerinden oluşuyor. Vakıf Üniversiteleri Birliği verilerine göre; Dünyada 2023 yılında 500 milyar dolarlık bir finans devine dönüşmesi öngörülen ücretli üniversite eğitiminin, Türkiye’deki payı 12 milyar TL’ye ulaştı. Vakıf üniversitelerinde yıllık 750 milyon TL’ye ulaşan bir rakamla halen yüzde 30 oranında öğrenci burslu okuyor.
Türkiye’deki 172 üniversiteden 7’si meslek yüksek okulu ve 62’si üniversite olmak üzere tam 69’u yıllık öğrenim ücreti 7 bin 500 TL ile 35 bin TL’yi aşan vakıf üniversitelerinden oluşuyor. Vakıf Üniversiteleri Birliği verilerine göre; Dünyada 2023 yılında 500 milyar dolarlık bir finans devine dönüşmesi öngörülen ücretli üniversite eğitiminin, Türkiye’deki payı 12 milyar TL’ye ulaştı. Vakıf üniversitelerinde yıllık 750 milyon TL’ye ulaşan bir rakamla halen yüzde 30 oranında öğrenci burslu okutulurken, Türkiye’deki vakıf üniversitesi sistemini silbaştan değiştirecek olan uygulama Türk Hava Kurumu’nun geçtiğimiz yıl kurduğu THK Üniversitesi’nden geldi.
İşletmiyorlar bedava yaptılar
Türkiye’nin havacılık ve uzay alanında ilk ihtisas üniversitesi olma özelliği taşıyan THK Üniversitesi’nin Osman Yıldırım başkanlığında toplanan Mütevelli Heyeti, bu yıl 60 öğrenci alacağı İşletme Fakültesi’ni tamamen ücretsiz yaptı.Öğrenci lehine 850 bin TL’lik kaynaktan vazgeçen Mütevelli Heyet, neredeyse tüm vakıf üniversitelerinin 2012-2013 akademik yılı zam oranlarını belirlemek için toplanmaya başladığı bir dönemde bununla da yetinmedi.
Zam yok yüzde 50 indirim var
Üniversitenin ilk yılında 19 bin TL olan Bilgisayar Mühendisliği, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği dahil tüm mühendislik bölümleri ücretlerini de yüzde 50 indirdi. Mühendislik ücretleri 10 bin TL’nin altına indi. 2013-2014 Akademik Yılı’na ise 5 fakülte, 3 enstititü ve 2 MYO’na alınacak olan tüm lisans öğrencilerinin tamamen ücretsiz okutulması için de karar alındı.
Üniversiteler ücretsiz olmak zorunda
Türkiye’de yüksek öğrenim ücretleriyle dikkat çeken vakıf üniversitelerin aslında ‘vakfetmediğinden’ yani bağışlamadığı gerçeğinden yola çıkan THK Üniversitesi’nin aldığı kararı Rektör Prof.Dr. Ünsal Ban Habertürk’e anlattı."Gerçek vakıf üniversitesi nedir? onu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. THK, bu milletin bir kurumu ve milletten aldığını da millete vermiş olacak. Toplumumuzdaki vakıf mantığında, tarihimiz boyunca bu anlayış var olmuştur" diyen Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Rektör Ünsal Ban, piyasa koşullarında vakıf üniversitelerinin en geç 2-3 yıl içinde mecburen ücretsiz eğitime kaymak zorunda kalacağına dikkat çekti.
Üniversiteler üretimden kazansın
Vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarının çok düşük olduğunu ve artık eskisi gibi talep görmediğini anlatan Rektör Ban, "Üniversitelerin ayakta kalabilmesi için kontenjanlarını mecburen doldurmak zorundalar. Yüzde 75’in altında bir doluluk oranıyla çalışıldığında, vakıf üniversitelerinde finansal dengeyi kurmak mümkün olmaz. Üniversite çok ciddi zarar eder. Vakıf üniversiteleri, sadece eğitim ücreti odaklı olmaktansa başka finansal kaynaklara da bakmalıdır. Bir üniversitenin finansal kaynağı sadece eğitim ücretlerinden oluşmak yerine projelerden, patentlerden, buluşlardan gerekiyorsa üretimden oluşmalıdır. Üniversitemizin yaptığı İnsansız Hava Aracı gibi biz projelerimizle, patentlerimizle hatta üretimle var olmayı hedefliyoruz" dedi.
Anaokulundan ucuz mühendislik
Türkiye’de 80’e yakın uçağı ve jeti olan tek üniversite olduklarını anlatan Rektör Ünsal Ban, "Üniversitelerin kazandığı tüm ekonomik değerlerini, götürüp lisans öğrencilerine yatırması gerekiyor. Şu anda gelinen noktada, bütün vakıf üniversiteleri o noktaya itilecek. Önümüzdeki yıldan itibaren çoğu bölümümüzü tamamen ücrretsiz yapacağız. İlk etapta İşletme Bölümü’müzü ücretsiz hale getirdik. 60 öğrenciyi ücretsiz okutacağız. Biz 850 bin TL’lik gelirden hemen vazgeçtik. Mühendislik fakültelerimizin tamamını da bu yıl yüzde 50 indirimli hale getirdik. 19 bin TL olan mühendislik ücretini 10 bin TL’nin altına düşürerek, anaokulu öğrenim ücretlerinin altına çektik. Hedefimiz önümüzdeki yıldan itibaren tüm bölümlerimizi ücretsiz hale getireceğiz" diye kaydetti.
Davutoğlu’ndan Ücretsiz Üniversite Açılımına Destek
TÜRKİYE 192 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ OKUTACAK
Şehit çocuklarını, üstün zekalı çocukları, TİKA ve Yurtdışı Türkler Birliği’nin Türk dünyasından gönderdiği çocukları ücretsiz okutan üniversite, Dışişleri Bakanlığı’nın da desteğiyle bu yıl dünya çocuklarını ücretsiz okutmak için harekete geçti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da desteğini alan ‘Her ülkeden bir öğrenci’ projesini Rektör Ban şöyle anlattı: "Dışişleri Bakanlığı’yla ortak bir proje yürütüyoruz. Bakanlığın 192 ülkede temsilciliği var. ‘Her ülkeden 1 çocuğu bize gönderin, ücretsiz okutalım’ dedik. Büyükelçilere, konsoloslara, ateşelere, temsilcilere mektup yazıldı. Çocuklar belirleniyor. 192 ülkeden gelen bu çocuklar 192 ülkedeki elçimiz gibi olacak.Biz şu anda bu teklifi götüren ilk ülkeyiz. İlk etapta 35 ülkeden cevap geldi.Haziran-Temmuz gibi bu çocuklar gelecek. Bu Türkiye için bir itibar meselesidir. Önümüzdeki yıl eğitim başlıyor"…