spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THK Uçakları Gece de Yangın Söndürecek

Seçtiklerimiz

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı emekli Hava Pilot Tümgeneral Osman Yıldırım, 6 ton su kapasiteli ve 5 saat uçabilme özelliğine sahip 2 yangın söndürme uçağına kazandıracakları gece uçuş kabiliyeti ile yangınlara gece de müdahale edebileceklerini açıkladı.

Yangın sezonu öncesinde Çanakkale’de bölge toplantısı düzenleyen THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti. Türk Hava Kurumu Üniversitesi hakkında bilgiler veren Yıldırım, Çanakkale’ye de bir Havacılık Meslek Yüksek Okulu açacaklarının sözünü verdi. 

 
Genel Başkan Yıldırım, 6 ton su kapasiteli ve 5 saat uçabilme özelliğine sahip 7 büyük yangın söndürme uçağına ek olarak, bu yıl 2 uçak daha aldıklarını ve sayının 9’a yükseldiğini belirterek şunları söyledi: "Filomuz gün geçtikçe büyüyor. THK filosunda 9 tane büyük, 12 tane de küçük yangın söndürme uçağı oldu.

Küçük yangın söndürme uçakları 1. 5 ton su kapasitesine sahip. Büyük yangın söndürme uçaklarımız ise 6 ton su kapasitesine, nehir, göl ve denizlerden su alabilme ve 5 saat uçabilme özelliklerine sahip. Bu uçaklardan 2 tanesine bu yıl gece yangın söndürme kabiliyeti kazandırıyoruz. Avrupa’da hiçbir ülkede yok bu kabiliyet. Gece hava biraz daha sakinleşiyor. Ama uçuş kabiliyeti olmadığı için yangın söndürme çalışması yapamıyorduk. Bu yaz 2 uçağımız ile yangınlara gece de müdahale edebileceğiz. " 

 
ANINDA MÜDAHALE YANAN ORMANI AZALTTI 
 
Türkiye’nin çok büyük ormanlara sahip olduğunu hatırlatan THK Genel Başkanı Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevre ve Orman Bakanlığımız ile çok planlı bir çalışmamız var. Bunun karşılığını da geçen sene aldık. Güney bölgesinde Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa gibi ülkeleri Türkiye’ye kıyasladığımız zaman, onlarda ülke büyüklüğüne göre yanan alan miktarı yüzde 5, Türkiye’de ise binde 4 olarak gerçekleşti.

Orman yangınlarının sayısında azalma olmadı ama, yanan alan miktarında azalma oldu. Bunun sebebi yangına hemen başlangıcında müdahale edilmesi. " Genel Başkan Osman Yıldırım, THK filosunu daha önceki yıllarda 5 yerde konuşlandırdıklarını, bu yıl ise İstanbul, Çanakkale, Edremit, İzmir, Muğla, Antalya ve Adana’da olmak üzere 7 istasyonda konuşlandıracaklarını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika