spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Tayvan’dan 500 milyon dolarlık MQ-9B SeaGuardian İHA tedariki

Seçtiklerimiz

Tayvan, 500 milyon dolar değerinde 4 adet MQ-9B SeaGuardian İHA tedarik etmek için ABD ile anlaşma imzaladı. Taiwannews tarafından aktarıldığı üzere Demokratik İlerleme Partisi Milletvekili Wang Ting-yu, 31 Ağustos Çarşamba günü yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki yoğun tartışmaların ardından, Savunma Bakanlığı’nın anlaşmayı imzaladığını duyurdu.

Bu kapsamda Tayvan Savunma Bakanlığı’nın ABD’den bir askeri heyeti Tayvan’daki Amerikan Enstitüsünde resmi tedarik sözleşmesini imzalamak için davet ettiği aktarıldı.

Sözleşmenin 24 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe girdiği ve 2025 yılında teslimatların başlayacağı belirtilmekte. Ek olarak teslimatların 2029 yılında tamamlanacağı ve sözleşmenin gerekli bakım, eğitim ve yer kontrol istasyonu ekipmanlarını da kapsadığı aktarıldı.

Tayvan, savunma bütçesini 17.3 milyar dolara çıkardı

Tayvan hükümeti, ABD’nin asimetrik savaşa odaklanma çağrılarına rağmen ordusu geleneksel silah geliştirmeye istekli olduğu için 25 Ağustos Perşembe günü 2023 yılı için rekor bir savunma bütçesi önerdi. 17.3 milyar dolar olarak önerilen bütçe (523.4 milyar NT (Yeni Tayvan Doları)) bu yılki toplam tahsise göre %14,9’luk bir artış anlamına gelmekte.

Bu kapsamda yeni bütçe gelişmiş savaş uçakları ve hava muharebe kapasitesini artırmaya yönelik programlar için ek 108,3 milyar NT içermektedir. Bütçe, önümüzdeki ay yeni bir oturuma başlayacak olan meclise sunulacak.

Tayvan artan Çin saldırganlığıyla boğuşuyor. Bu bağlamda Pekin’in olası saldırısının ardından adanın kendini savunma kabiliyetine ilişkin endişeler sürmekte. Konuyla ilgili olarak Ağustos ayının başlarında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından Çin, Tayvan’ı çevreleyen askeri tatbikatlar düzenlemişti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Tayvan ve çevresindeki adalara uçak, insansız hava araçları, füzeler ve savaş gemileri göndermişti.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika