spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Şimdi sıra, elektrikle çalışan uçakta

Seçtiklerimiz

Hava taşımacılığı şirketi EADS, 1973 yılında Fransa’da ilk defa uçurulan mini model Cri-Cri tekniğiyle, elektrik motoruyla çalışan ilk uçağı yapmayı başardı. Cuma günü EADS, ilk modelini 22 Haziran’a kadar Paris yakınlarında Le Bourget’teki çevre uyumlu hava teknolojisi fuarında takdim edeceklerini açıkladı.
       
        Geliştirilen elektrikli uçağın dört motoru ve dört pervanesi bulunuyor. Havacılık devi EADS’in sözcüsü, model uçağın uçan bir labaratuvar olduğunu, yapılacak denemeyle yeni pil tekniğinin de test edileceğini söyledi. Cri-Cri elektronik uçak, deneme uçuşunda yarım saat süreyle saatte 110 km hızla uçacak. Gösteri uçuşu yaparken 15 dakika süreyle de hızını saatte 250 km’ye kadar yükseltecek.
       
        Dünyada EADS’in dışında da birçok şirket elektrikli uçak geliştirmek için çalışıyor. Çin şirketi Yuneec, geçen yıl Kaliforniya’da iki kişi taşıyabilen E430 modeliyle bir test yapmış ve üretimi için Çin’de bir fabrika kurmuştu.
       
        Avrupa’da üretilenlerden Elektra One isimli model Nisan ayında Friedrichshafen’de düzenlenen havacılık fuarında ziyaretçilere tanıtıldı. Hafif kapasiteli bu uçak dört kişi taşıyabiliyor. PC-Aero tarafından geliştirilen uçağın, Münih-Hamburg arasında işadamlarını taşıyabilecek daha büyük bir modelinin on yıl içinde yapılabileceği bildirildi. Elektra One üç saat boyunca havada kalabilecek ve saatte 160 km’ye kadar hız yapabilecek.

               

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika