Havacılık sektörü ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile akademisyenlerin bir araya geldiği Çalıştay, 27 kurum ve kuruluştan 70’in üzerinde temsilcinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Türkiye hava sahasında Seyrüsefer Yardımcı Cihazları, Radarlar ve Haberleşme Sistemleri ile bunlara ait frekanslar üzerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı Çalıştayda aşağıda yer alan sorulara yanıtlar aranmıştır.
– Ülkemizde Havacılık Haberleşmesi alanda yaşanan sorunlar nelerdir?
– Bu sorunların temelinde bir mevzuat eksikliği var mıdır? Varsa nasıl bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır?
– Bu sorunları çözmek adına nasıl bir yaklaşım izlenmelidir?
– Teknolojik olarak bir değişikliğe ihtiyaç var mı?
– Teknoloji üreten şirketlerimizi çözüme nasıl dâhil edebiliriz?
Bu doğrultuda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, DHMİ Genel Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi SHYO, Sivil Havacılık Strateji Araştırma Geliştirme ve Entegrasyon Derneği, HEAŞ ve STM tarafından ülkemizde havacılık haberleşmesindeki mevcut uygulamalar, yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar yapıldı.
Çalıştay sonucunda havacılık frekansları üzerine yaşanılan sorunlara üretilen çözüm önerilerinin yanı sıra SHGM önerisi üzerine kısıtlı katılımla küçük bir Çalışma Grubu kurulması kararlaştırıldı.
Kurulan çalışma grubunun, en geç 2012 yılı sonuna kadar çalıştayda ortaya konulan hususları detaylandırarak çözüm önerilerini ihtiva eden bir rapor sunması kararı ile havacılık emniyetinin artırılması adına önemli bir hareket noktası oluşturulmuştur.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur….