Uzayda güçlü olabilen milletler, Dünya’da güçlü olurlar
Uzayın sunduğu imkanlardan istifade etmeyi uzun yıllar ıskalayan Türkiye, 2000’li yıllarda uzay sanayi kabiliyetlerine yer vermeyi başarabilmiştir.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün, Avrupa Meteoroloji Uyduları Birliği uydularından istifade etmeye başladığı 1986 yılından sonra TÜRKSAT AŞ.’nin hazır satın alınan TÜRKSAT haberleşme uydularının işletilmesi görevini üstlenmiş olduğunu görüyoruz. 2012 yılında TAI ve TüBİTAK Uzay’ın işbirliği sonucunda yüksek çözünürlüklü GökTürk II EO Yer Gözlem uydusunu Türk Hava Kuvvetleri’mize teslim etmiştir. Bu proje ile, önceleri, gözetleme ve haberleşme uydularının kullanımı ile başlayan uzaya erişim, Türkiye’deki uydu çalışmalar açısından bir milat olmuştur.
Uzay Gücü, Hava Savunması, Kara, Deniz ve Hava harekat ortamlarına ilaveten, askeri açılardan gelecekteki harplerin 4. boyutu olma yolundadır.
Uzay’dan, askeri Stratejik ve taktik hedeflerin tesbiti, teşhisi, ihbar,ikaz ve kuvvet kullanımı gibi konularda imkan ve kabiliyetler kazandırmıştır.
Ülkelerin saygınlık ve caydırıcılık unsuru olan uzay faaliyetleri rizikosuz, hiçbir coğrafi kısıtlamaya tabi olmadan Dünya’nın askeri ve sivil açılardan önem arz eden bölgelerindeki bilgilere süratli, doğru ve güvenilir olarak erişilmesine imkan sağlaması bakımından hayati bir öneme sahiptir.
Ticari, bilimsel ve askeri amaçlarla kullanılan uydu sistemleri; Uzayda göreve ilişkin bilgileri toplayan uydular ile bu verileri alıp, işleyip ve dağıtan görev yüklerinden bağımsız yer istasyonlarından meydana gelmektedir.
Uyduları, kullanım amaçlarına uygun olarak, Gözlem, Haberleşme, Yön bulucu/gösterici ve Askeri amaçlı olarak gruplamak mümkündür. Alçak İrtifa Uyduları ( 200-2.000 km ) Orta İrtifa Uyduları (10.000 – 20.000 km.) Dünya ile Eş Zamanlı Uydular (36.000 km ve üzeri) ve Yüksek Eliptik Yörüngeli Uydular olarak farklı irtifa ve yörüngelerde görev yaparlar.
Alçak İrtifa Yörüngesi yeryüzünün gözlenmesi için en uygun yörüngedir. Orta İrtifa Yörüngesi genelde Navigasyon (Yön gösterici) amaçlı uydular için tercih edilmektedir. Bu irtifalarda görev yapan uydular gruplandırılıp kesintisiz kapsama da sağlanabilmektedir. Dünya’ya Eş Zamanlı hareket eden ve bu nedenle de (Dünya Durağan) adlandırılan uydular belli bir bölgenin sürekli kapsama alanında kalmasına imkan verdikleri için kesintisiz haberleşme alanlarında kullanılmaktadır. Yüksek Eliptik Yörüngelerdeki uydular ise takip ettiği eliptik rota sayesinde uydunun belirli bölgelerde geçirdiği zamanın daha da artmasına imkan sağlamaktadır.
Alçak İrtifalarda, herhangi bir ülkenin hava sahasını işgal etmeden, sınırsız ve izne tabi olmadan grev yapan yeryüzü gözlem uyduları bünyesinde barındırdıkları uyarıcılar, tele ve optik kameralar veya radar sistemleri gibi faydalı yüklere bağlı olarak bilgiye hızlı ve güvenilir bir biçimde erişebilirler.
Sivil açıdan, toplanan bu bilgiler aracılığı ile kara, hava ve deniz araçlarının takibi, şehir planlamacılığı, arazi sınıflandırılması, orman yangın alanlarının izlenebilmesi, jeolojik ve jeofizik, deprem, sel ve doğal afet araştırmalarının yapılması, küresel ısınmadan etkilenen kutup buzullarının hareketlerinin takibi mümkün olabilmektedir.
Orta İrtifa Yörüngesindeki Navigasyon / GPS uyduları ise konumlama ve zaman olarak en doğru bilgileri sağlarlar. En az 4 Adet ve daha fazla sayıda uydunun koordinesinde alıcılara iletilen bu veriler ile Dünya’nın herhangi bir noktasındaki kullanıcın konumunun saptanması mümkün olabilmektedir.
Yere Eş Zamanlı hareket eden ve bilginin uzayda iletimini sağlayan Haberleşme Uydularının en belirgin özelliği ise Dünya’nın herhangi bir noktasından uyduya gönderilen Televizyon, Radyo, Cep Telefonları ve İnternet sinyallerinin, uydunun antenleri aracılığı ile programlanan bir coğrafi alana yayın yapması sağlanmaktadır. Bu uydular yardımı ile coğrafi şartlar nedeni ile kablo ile erişilemeyen bölgelere, muhtelif hava sahalarında görev yapan sivil ve askeri hava araçları ile iletişim kesintisiz sağlanabilmektedir.
Türkiye’nin, Askeri ve Sivil tüm uydu programları, uzay alanına ilişkin tüm faaliyet ve çalışmalar,söz konusu stratejik planlar ve alınan kararlara uygun olarak , yegane sanayi kuruluşu TAI ana yükleniciğinde yürütülmektedir. TAI Uzay Sistemleri Grup Başkanlığı bünyesinde; Program yönetimi, sistem / yazılım /donanım mühendisliği, uydu montajı, test, entegrasyon hizmetleri verilmektedir. TAI, ülkemizin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni bünyesinde barındırmaktadır.
Ülkemizin ”Uzay Ligası” na girmesini sağlayan ve Türk Hava Kuvvetleri’mizin uydudan görüntü ihtiyacını karşılamak üzere ”Göktürk II E/O Keşif ve Gözleme Uydusu”, azami yurt içi katkısı sağlanan Milli Proje Modeli olarak başarı ile 686 km yükseklikteki yörüngesine 18 / 12/2012 tarihinde yerleştirilmiştir. Göktürk II Uydusu, tek geçişte yurdumuzun tümünü görüntüleyebilmekte ve bu görüntüleri hızlı bir şekilde indirebilmektedir. Uydu, Dünya çevresindeki her bir turunu 98 dakikada tamamlamakta 2,5 m çözünürlükteki E/O kameraları ile gündüz ve bölgenin bulutsuz olması halinde 15 gigabyte resim depolama ve 20 km karelik çekim yapabilmekte ve milli kripto ile şifrelendirdikten sonra yer istasyonuna indirmektedir.
Ülkemiz, 2023 yılına kadar Yer Gözlem, GPS, Sivil ve Askeri Haberleşme tiplerinde toplam olarak 17 Adet Uydu fırlatmayı planlamaktadır. Türkiye, kendi uydusunu kendi roketiyle fırlatma yolunda kararlı adımlar atmakta, Karadeniz veya Güney Ege sahilinde Uzay Araçları fırlatma üsleri kurmayı amaçlamaktadır.
Yeniden görüşene kadar, Esenlikler dilerim.