spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Savaşan Şahinler vatan için döndü

Seçtiklerimiz

Türkiye’yi kaosa sürüklemek isteyen Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesinde çeşitli kumpaslarla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzaklaştırılan ya da zorla emekli edilen gönülleri vatan aşkıyla dolu "Savaşan Şahinler" vatan için yeniden görevlerine dönmeye başladı.

Sadece İzmir’de FETÖ kumpasıyla emekli edilen, tehditlerle istifaya zorlanan pilotların 100’e yakını 15 Temmuz’dan sonra devletten yapılan "Göreve dönün" çağrısına uyup, Peygamber ocağına döndü. 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle çok sayıda asker görünümlü FETÖ’cü teröristin meslekten atılmasıyla orduda oluşan pilot açığı, işte bu yılların tecrübesine sahip usta pilotlar tarafından kapatılmaya başlandı.

OHAL kapsamında 693 ve 694 sayılı KHK’larda yapılan düzenlemelerde 18 yıldan az hizmeti olan pilotların TSK’da

görev alması zorunlu hale getirildi. Böylece bir kısmı FETÖ nedeniyle uzaklaştırılan en az 200 pilot Hava Kuvvetleri’ne dönecek. Bunlardan 100’ünü F-16 pilotları oluşturuyor.

Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Eskişehir’in ardından pilot ve pilot adaylarının yapıldığı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hatay Ek Hizmet Binası’na 15 Temmuz sonrası 1 yılda 100’e yakın zorla emekli edilmiş ya da istifa ettirilmiş pilot "En büyük hizmet vatan için çalışmaktır" diyerek başvuruda bulundu.

18 YIL ŞARTI KALKTI
 
Tekrar pilot olabilmek için muayeneye giren 100 pilottan 13’ü İzmir Çiğli Ana Jet Üssü’nde göreve başladı. Geri kalanları da Balıkesir, Konya ve Diyabakır’daki ana jet üslerinde görevlendirilerek terörle mücadelede etkin rol oynamaya başladı.

Hatay Ek Hizmet Binası’ndan Sorumlu Başhekim Ali Osman Demir, "Kahramanlarımız tekrar pilot yetiştirmek için döndüler. Bizim milletimiz çok vefakar. Zor zamanlarda kahramanlar çıkaran bir milletiz" diye konuştu. FETÖ’cülerin temizlenmesinin ardından oluşan pilot açığını önlemek için çıkarılan KHK da meyvesini verdi. Buna göre,

TSK ihtiyaç duyulması durumunda 18 yılını doldurmadan emekli olan bütün pilotları göreve çağırma hakkına sahip oldu. Testleri geçenlere ise ‘nasip’ kararı tebliğ ediliyor. Bu tebliğden itibaren de pilotların 15 günde birliğe katılmaları şart. Pilotların görev süreleri ise 4 yıl olarak belirlendi. Eğer pilot görev yerine gitmezse sivil pilot sertifikası 4 yıllığına iptal ediliyor.

KAYIPLAR ÖNLENECEK
 
TSK’dan ayrıldıktan sonra sivil havacılıkta görev yapıp, orduya dönen pilotların muhtemel ekonomik kayıpları da önlenecek. Sivil havacılık sektöründe 1. pilot olarak görev yapanlar ortalama 30 bin lira aylık gelire sahipken, TSK’da bu rakam 3’te 1’in altına iniyordu. Bu nedenle sivil pilot ile savaş pilotu arasındaki gelir farkı azaltılacak. KHK’da 4 yıllık görev süresi bitenler için sivil havacılığa dönüş yolu da garanti altına alındı.
 
SAĞLIK DURUMLARI DEĞERLENDİRİLİYOR
 
Hastanenin enfeksiyon hastalıkları uzmanı eski hava tabip albay Saner İkiz, pilotun sağlık durumuna göre hangi kategoride uçacağının da belirlendiğini söyledi.

İkiz, pilotların sağlık durumlarına göre kiminin F-16 jetlerini, kiminin de helikopter kullandığını, kiminin de kargo uçağı kullandığını söyledi. Hastane Başhemşiresi Çiğdem Şimşek ise, pilot ve pilot adaylarının muayene süreçlerinin tamamında onlara eşlik ettiklerini söyleyerek sıkı bir kontrol uyguladıklarını söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika