spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Sağlık ordusunun havadaki melekleri

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin sağlık ordusunun parçası olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı 12 ilde konuşlu 12 ambulans helikopter ile geçen yıl 2 bin 980 hasta, 2008’den itibaren ise 38 bin 325 hasta ve yaralının hastanelere sevki yapıldı.

Doğal afetler, trafik kazaları gibi olaylara da müdahale eden 2’si sağlık görevlisi, 2’si pilot 4 kişinin görev yaptığı ambulans helikopterler, 10 dakika gibi bir sürede hareket ederek, hastaya müdahalenin gerçekleşmesini sağlıyor.

2008 yılında acil sağlık hizmeti bekleyenlere ulaşmak amacıyla 2 helikopter ile başlayan Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz ambulans helikopter hizmeti, bugün 12 ilde konuşlu 12 ambulans helikopter ile devam ediyor.

Ankara, Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Trabzon ve Van’da bulunan 12 ambulans helikopter ile hasta ve yaralılara gün doğumu ve gün batımı arasında hizmet veriliyor.

Konuşlandıkları iller merkez olmak üzere yakıt ikmali yapmadan 400 kilometre mesafeye kadar hasta-yaralı naklini gerçekleştirebilen helikopterler, 2,5 saat havada kalabiliyor.

338 BİN 325 HASTA TAŞINDI

Ambulans helikopterlerin bölge dışı sevk ve idaresi, Sağlık Bakanlığı Hava Operasyon Merkezi’nce yapılıyor. Helikopterlerde 1 doktor, 1 yardımcı sağlık personeli, sivil havacılık mevzuatına uygun 1 sorumlu pilot ve 1 ikinci pilot olmak üzere 4 görevli bulunuyor.

‘MESLEĞİMİZİ HAVADA İCRA EDİYORUZ’

Ankara İl Hava Ambulans Merkezi’nde ambulans helikopter doktoru Sema Görmez, bu mesleği yaptığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Görmez, “Aslında kendi mesleğimizi havada icra ediyoruz. Günde 3-4 vakaya gittiğimiz oluyor.

Bu bazen daha da fazla olabiliyor. Şehir dışına gidebildiğimiz gibi Ankara ilçelerinde de görev yapıyoruz. Hastalarımızı hastaneden hastaneye götürdüğümüz gibi ilk defa bizim müdahalede bulunduğumuz, primer vaka dediğimiz hastalarımız da oluyor.

Bazen de organ nakli işlemleri için doktorların ekipleriyle birlikte organları da taşıyoruz” diye konuştu.

‘KUTSAL GÖREV YAPTIĞIMIZIN BİLİNCİNDEYİZ’

Helikopter pilotlarından Bülent Güngör ise 13 yıldır hava ambulansında pilotluk yaptığını belirterek, “Çok kutsal bir görev yaptığımızın bilinci içerisinde bu görevleri yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu görevlerde almış olduğumuz sevapların çok büyük etkisi bulunmakta.

Hastaları almaya gittiğimizde mutlaka hasta yakınları da bölgeye gelmiş oluyor. İnsanların duydukları endişeleri gördüğümüzde onları rahatlatabilmek için uğraşıyoruz.

Medikal ekibimiz hastayı alırken yakınlarına hastayı hangi hastaneye götüreceğimizi, hızlı bir şekilde gideceği yere ulaştıracağımızı ve emin ellere teslim edeceğimizi söyleyerek onları telkin etmeye çalışıyoruz” dedi.’

10 DAKİKANIN ALTINDA SÜREDE HAREKETE GEÇİYORUZ’

Kaptan pilotlardan Gazanfer Emiroğlu ise hastaya mümkün olan en kısa sürede müdahale etmek suretiyle çok hızlı şekilde hareket ettiklerini vurgulayıp, “Bu da 10 dakikayı geçmeyecek şekilde oluyor ama biz bu 10 dakikanın altında kısa bir sürede harekete geçiyoruz.

Müdahalelerimiz doğal afetler, trafik kazaları veya arazide değişik sebeplerle yaralanmış vatandaşlarımıza oluyor. Dünyada pek eşi olmayan durum bu. Sağlık Bakanlığı’mızın ambulans helikopter hizmeti tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.

Diğer ülkelerde bu sigorta şirketleri kanalıyla ve belirli bir ücret mukabiliyle verilmektedir. Türkiye’de bu hiçbir sınıf, şahıs, kişi gözetilmeden ücretsiz olarak verilmektedir. Bu yaptığımız görevde bizi en mutlu eden kısım bir vatandaşımızın sağlığına ulaşmasına, sağlığını kazanması için vesile oluyor olmamız” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika