Ekonomist dergisinin geleneksel anketinde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ikinci kez ‘Yılın İş İnsanı’, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ‘Yılın Profesyoneli’ seçildi. Ali Sabancı ile Temel Kotil’i ‘şeref kürsüsü’ne taşıyan, havacılık sektörünün büyümesi oldu.
Ekonomist dergisinin kuruluşundan bu yana her yıl gerçekleştirdiği ‘Ekonomide Yılin İş İnsanları’ anketinin 2011’de kazananları belli oldu. İş dünyasından 792 kişinin katılımıyla sonuçlanan ankette, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ikinci kez ‘Yılın İş İnsanı’, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) Başkanı Tevfik Bilgin ‘Yılın Bürokratı’ seçildi. Bu yılın ‘Sivil Toplum Önderi’ geçen yıl olduğu gibi yine Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner oldu. ‘Yılın Profesyoneli’ kategorisinde eşit oy alan Vodafone Türikye CEO’Su Serpil Timuray ile Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil zirveyi paylaşırken, ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ House Cafe’nin ortağı Canan Özdemir ve ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ de Altınmarka Başkanı Birol Altınkılıç oldu.
Boyner bir kez daha seçildi
6 kategoride gerçekleşen anketin sonuçları özetle şöyle: Daha önce 2010 yılındaki ankette de ‘Yılın İş İnsanı’ seçilen Ali Sabancı, bu yıl da oyların yüzde 17.8’ini alarak birinci oldu. Sabancıyı bu kategoride yüzde 12.5 oy ile Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker, yüzde 7.7 oyla Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu izledi. Bu yıl ‘Yılın Bürokratı’ kategorisinde yıllardır Merkez Bankası başkanlarını geçemeyen Tevfik Bilgin ise, oyların yüzde 25.1’ini aldı. Bilgin’i yüzde 22.4 oyla Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve yüzde 18.4’lük oyla da Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray izledi. Sivil Toplum Önderi kategorisinin birincisi Ümit Boyner yüzde 40.9 oy alırken, Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Başkanı Ayşen Özyeğin yüzde 16.1, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral de yüzde 10.6 oy aldı.
‘Doğuştan girişimci’nin filosu 45 uçağa çıkacak
KENDİSİNİ ‘doğuştan girişimci’ olarak tanımlayan ve melek yatırımcı olarak da farklı alanlarda kişisel yatırımlar yapan Ali Sabancı, özellikle kaptan koltuğunda oturduğu Pegasus ile havacılık sektörüne birçok ilki getirerek bu alanın en güçlü oyuncusu olan THY’ye karşı meydan okumasıyla dikkat çekti. 2005 yılında 1.9 milyon kişinin tercih ettiği havayolu olan Pegasus, geçen yıl 11.3 milyon kişinin uçtuğu şirket haline geldi. Geçen yılı 720 milyon Euro ciro ile kapatan Pegasus, 6 yıl içinde Esas Holding’in lokomotif şirketi oldu. Geçen yıl yüzde 31’lik yolcu artışı ve iç hatlardaki yüzde 41’lik büyümesi ile göz dolduran Pegasus, 19’u yurtiçinde olmak üzere 31 noktaya uçuyor. Sabancı 2012’de uçak sayısının 40’dan 45’e çıkacağının, hedeflerinin ise yurtdışındaki uçuş noktalarını genişletmek olduğunun altını çizdi.
‘Yılın Profesyoneli’ zirvesini paylaştılar
‘YILIN Profesyoneli’ ödülünü THY Genel Müdürü Temel Kotil ile paylaşan Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, göreve geldiği 2009 yılından itibaren şirketi önemli yol aldı. 2011-2012 mali yılının ilk yarısında 17.8 milyon aboneye ulaşan şirket, çeyrek gelirlerinde 1.2 milyar lira gibi rekor bir seviyeyi gördü. Timuray 2010 yılında bir kez daha Ekonomist’in anketinde ‘Yılın Profesyoneli’ seçilmişti. 2011 Dünya Havacılık Ödülleri’nde ‘Avrupa’nın En İyi Havayolu’, Comfort Class koltuğuyla ‘En İyi Premium Ekonomi Koltuğu’ ve ‘Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu’ ödüllerine layık görülen THY 2011 yılı verilerine göre de dünyanın en büyük dokuzuncu havayolu şirketi olmayı başardı.
Barselona ve Manchester United gibi dünyanın en büyük futbol kulüpleriyle gerçekleşen sponsorluk anlaşmalarıyla şirketin tüm dünyadaki prestiji yukarı çıktı. Star Alliance üyesi de olan THY’nin yolcu sayısı 12 milyondan 30 milyona, koltuk kapasitesi ise 12 bin 109’dan 23 bin 549’a ulaştı. 2005-2011 döneminde 60 yurtdışı uçuş noktası THY’nin uçuş ağına dahil oldu. THY, 179 uçaklık filosuyla, 145 dış hat, 42 iç hat olmak üzere toplam 186 noktaya uçuş gerçekleştiren Avrupa’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri haline geldi.
TÜSİAD Başkanlığı yine ‘Sivil Toplum Önderliği’ne taşıdı
TÜSİAD’da 2005 yılında dış tanıtım komisyonundan sorumlu yönetim kurulu üyesi, 2007 yılında Başkan Yardımcısı olan Ümit Boyner, 2010 yılında oturduğu TÜSİAD başkanlık koltuğunda aynı yıl Ekonomist’in anketinde ‘Yılın Sivil Toplum Önderi’ seçildi. Boyner geçen yıl TÜSİAD’da yürüttüğü yoğun faaliyetleri nedeniyle ikinci kez aynı kategoride birinci oldu. Ayrıca Kadın Girişimciler Derneği’nde kurucu üyesi Boyner, Sualtı Arkeoloji Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı’nda da mütevelli heyeti üyesi.