spot_img
spot_imgspot_img
10.7 C
İstanbul
Perşembe, 15 Mayıs 2025

Ryanair’den Boeing’e Uyarı: ABD Tarifeleri Nedeniyle Siparişler İptal Edilebilir

Seçtiklerimiz

Ryanair, ABD Tarifeleri Nedeniyle Boeing 737 MAX Siparişlerini İptal Edebilir

Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair, ABD’nin uygulamayı planladığı yeni gümrük tarifeleri nedeniyle Boeing ile olan 737 MAX uçak siparişlerini iptal etme tehdidinde bulundu. Şirketin CEO’su Michael O’Leary, ABD’li Kongre Üyesi Raja Krishnamoorthi’ye gönderdiği mektupta, tarifelerin uçak maliyetlerini artırması durumunda mevcut siparişleri yeniden değerlendireceklerini ve alternatif tedarikçilere yönelebileceklerini belirtti.

Ryanair’in şu anda Boeing’den 29 adet 737-8-200 ve 150 adet 737-10 siparişi bulunuyor. Ayrıca, 150 adetlik opsiyonel sipariş de mevcut. İlk teslimatların 2027’de başlaması planlanıyor.

O’Leary, mektubunda Çinli uçak üreticisi COMAC ile 2011’den bu yana herhangi bir görüşme yapılmadığını belirtse de, Airbus’a kıyasla %10-20 daha uygun fiyat sunulması durumunda COMAC’tan alım yapabileceklerini ifade etti. Ancak, COMAC’ın C919 modeli henüz Avrupa’da sertifikalandırılmamış durumda ve bu sürecin tamamlanması birkaç yıl sürebilir.

ABD’nin planladığı tarifeler, uçak ithalatına %10, çelik ve alüminyum gibi uçak üretiminde kullanılan malzemelere ise %25 oranında ek vergi getirmeyi öngörüyor. Bu durum, Boeing’in Avrupa’daki en büyük müşterisi olan Ryanair’in maliyetlerini önemli ölçüde artırabilir.

Ryanair’in bu tehdidi, küresel havacılık endüstrisinde tedarik zincirlerinin yeniden şekillenebileceğine işaret ediyor. Şirketin, Boeing ile olan münhasır ilişkisini sona erdirme olasılığı, sektördeki diğer havayolu şirketlerini de benzer adımlar atmaya teşvik edebilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika