spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Rolls-Royce,’tan dünyanın en büyük ve en akıllı kapalı test ortamı

Seçtiklerimiz

Rolls-Royce, önümüzdeki aylarda resmî açılışı yapıldığında dünyanın en büyük ve en akıllı, kapalı test ortamı olacak en son teknoloji Testbed 80’de ilk motorunu başarıyla çalıştırdı.

Birleşik Krallık’ın Derby şehrinde bulunan test merkezinde, Birinci Lig futbol sahasından daha büyük bir kapalı alana sahip 7.500 m2‘lik test ortamında ilk kez Rolls-Royce Trent XWB motoru çalıştırıldı. Bu gelişme, üç yıldır yapımı süren ve 90 milyon sterlin tutarında bir yatırımı kapsayan projede önemli bir dönüm noktası oldu.

Konuyla ilgili olarak Rolls-Royce Sivil Havacılık Başkanı Chris Cholerton şunları söyledi: “Bugün, uzay ve havacılık alanında daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik yolculuğumuzda önemli bir aşama kaydettik.

Testbed 80 yalnızca dünyanın en verimli havacılık motoru olan Trent XWB gibi motorları test etmekle kalmayacak, aynı zamanda net sıfır karbon salınımı elde etme hedefimizi de bir adım daha öteye taşıyacak olan geleceğin motor ve tahrik sistemlerini test edecek.

İlk motor testinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olması önemli bir gelişme. Tesisin önümüzdeki aylarda gerçekleşecek resmî açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Testbed 80, Trent XWB ve Trent 1000 de dâhil olmak üzere, geniş bir yelpazedeki günümüz motorlarını test etmek için tasarlandı. Testbed 80 ayrıca daha verimli yeni nesil motorlara ve hibrit veya tamamen elektrikli uçuş sistemlerine yönelik UltraFan® test aracını da test edecek kapasiteye sahip olacak.

Bu çok yönlü test ortamı, bir Boeing 747 uçağını tek bir dev motorla çalıştıracak güçteki 155klbf itkili motorlara kadar tüm motor büyüklükleri için elverişli.

Sıfır karbon salınımı elde etme hedefimiz kapsamında, hâlihazırda mevcut motorlarımızda “ikame (drop-in)” yakıt olarak kullanılan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının (SAF) artırılmasını da destekliyoruz. Bu taahhüdümüz çerçevesinde Testbed 80, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) da dâhil farklı yakıt tipleri için 140.000 litrelik yakıt tankı ile donatıldı.

Testbed 80’in veri sistemleri Rolls-Royce’un mevcut test ortamlarından daha yüksek kapasiteli ve daha komplike. İlk kez analitik model ve mühendislerimizle ilişkilendirilmiş olan Testbed 80, ayrıca güvenli depolamayı sağlamak için veriyi en hızlı şekilde doğrudan iletiyor.

Rolls-Royce saniyede 200.000 numuneye kadar, en minör titreşimleri bile tespit edebilen sensörlerden oluşan girişik bir ağı kullanarak bir motor üzerindeki 10.000’den fazla farklı parametreden veri toplayabiliyor.

Veriler, her bir komponentin farklı koşullardaki davranışlarını izleyerek Rolls-Royce’un motorlarını daha iyi anlamasına ve dolayısıyla gelecekteki motorlarda elverişlilik ve verimlilik alanlarında iyileştirmeler hakkında kritik bir anlayışa sahip olmasına olanak sağlıyor.

Testbed 80’in test ortamı, saniyede 30 görüntü yakalayabilen ve bunları güvenli bir buluta doğrudan sinyal olarak iletebilen güçlü bir X-ray cihazını da içinde barındırıyor. Bu bulutta dünya genelindeki mühendisler, ilgili görüntüleri, Rolls-Royce’un ölçebildiği diğer 10.000 veri parametresi ile birlikte analiz edebiliyor.

Rolls-Royce dünyada, motorlarını çalıştırırken X-ray ile görüntüleyebilen tek motor üreticisi konumunda. Bu benzersiz test Roll-Royce’a, motorlarını en küçük detayına kadar inceleme ve kesin veriler elde etme imkânı sunuyor.

Testbed 80 için yeni teknoloji geliştirme çalışmalarının bir kısmı, özellikle UltraFan ile ilgili olan çalışmalar, ATI’nin PACE projesi tarafından destekleniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika