İşte kayıtlardaki kaza öncesi görüşmeler
Türk Hava Yolları uçağının Amsterdam yakınlarında bir tarlaya düştüğü o dehşet anları sırasında kulede de panik yaşanıyordu.
KULE: ŞU AN İÇİN BU FREKANSTA KALIN! ŞU ANDA HAVALİMANINDA BÜYÜK BİR PROBLEMİMİZ VAR! POZİSYONUNUZU KORUYUN! SİZE YÖNLENDİRMELERİMİ İLETECEĞİM!
Amsterdam’daki havaalanının kule görevlisi havada olan diğer uçakları uyardı. Trafiği büyük bir soğukkanlılıkla yönlendirip yeni bir kazanın yaşanmaması için önlem aldı. ‘Pozisyonunuzu koruyun’ uyarısında bulundu!.
Kuleden uçaklara: Şu an için lütfen bu frekansta kalın. Havaalanında çok ciddi bir sorunla karşı karşı karşıyayız. Onun için herkes konumlarında kalsın ve bizden daha fazla bilgi bekleyin. Lütfen herhangi bir şekilde taksi yapmayın ve konumlarınızda kalın.
Bir uçağın yaklaşmak için izin istemesi üzerine Kule: Şu anda çok büyük acil bir durumla karşı karşıyayız. Bir uçağı kaybetmiş olabiliriz.
Amsterdam ATC: THY 1951, 7 bin feet (2 bin 600 metre) yüksekliğe alçalabilirsiniz.
THY 1951: Anlaşıldı 7 bin feet’e alçalıyoruz.
Amsterdam ATC: THY 1951, 4 bin feet’e (bin 300 metre) alçalabilirsiniz.
THY 1951: Anlaşıldı, 4 bin feet’e alçalıyoruz.
Amsterdam ATC: 4 bin feet’te 18 sağ pistine ILS kullanarak yaklaşabilirsiniz. Papa Lima noktasını rapor edin.
THY 1951: Papa Lima noktası 4 bin feet rapor edilecek.
Amsterdam ATC: 180 derece başa dönün yaklaşmaya serbestsiniz.
THY 1951: Sağa, 180 derece başa döndük. 18 sağ pistine ILS yaklaşması yapıyoruz.
Amsterdam ATC: Anlaşıldı. Kule ile temasa geçebilirsiniz. Kule frekansı 118.27, bye bye.
SON KONUŞMANIN ŞİFRELERİ
Uçağı kullanan pilotlarla Schiphol Havaalanı kulesi arasında geçen konuşmalar ilk kez NTV’de yayınlandı. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) 2. Başkanı Mete Dane, pilotlar ve kule arasında geçen konuşmayı Canlı Gaste’de yorumladı. Dane, şu değerlendirmeyi yaptı:
Banttaki tüm bilgiler uçağın kuleye usullere uygun olarak yaklaştığını gösteriyor. En son kule frekansına geçiliyor ve o aşamadan sonra bir kesiklik var. Kesiklik olan bölüme kadar tüm konuşma trafiği normal.
Kule 7.0 alçalmasını söylüyor. Artip noktası üzerinden Sierra Papalina noktasına gitmesini istiyor. Uçak bu talimatlara uyuyor ve daha sonra kanal değiştiriyorlar.
Uçak, 7.0’a indiğini ve kuleye süratinin 250 olduğunu iletiyor. Kule, uçağın diğer irtifa noktası 4 bin feet’e inmesini söylüyor ve ILS 1-8 sağ için, en dıştaki pist için yaklaşmasını istiyor. Daha sonra soldan dönüşle baş veriyor, 2-1-0 olarak. En son kısım ILS’e yaklaşmanın emniyetli olduğunu gösteriyor. Pilotlar bunu teyit ediyor. Yaklaşma ünitesi en son ünite olarak, kule frekansı 118-20’ye geçişi söylüyor, uçak 118-20’ye geçeceklirini ikaz ediyor ve konuşma orada kesiliyor.
Konuşmanın en son kısmında ise THY’nin telsiz konuşmasını duyamıyoruz. Sadece kulenin başka bir uçağa inişten vazgeçerek dönmesini ve beklemesini söylediğini duyuyoruz. Kule son olarak “Şu anda çok büyük bir acil durum sözkonusu. Bir uçağı kaybetmiş olabiliriz” diye konuşuyor.
KARA KUTU PARİS’E GÖNDERİLİYOR
Amsterdam’da düşen kara kutusu alındı ve incelenmek üzere Paris’e gönderildi. Uçuş kayıtlarının olduğu donanım, Fransa’da analiz edilecek.
SİVİL HAVACILIK: HERŞEY NORMALDİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kazanın meydana geldiği saatlerde meteorolojik şartlarda herhangi bir olumsuzluk, teknik olarak uçakta ve piste yaklaşımında herhangi bir problem bulunmadığı bildirildi.
|