Türk Hava Yolları, pilot yetiştirmek amacıyla Aydın Çıldır Havaalanı’na açtığı Uçuş Akademisi, Aydın’ı Türkiye ye ve dünya ya tanıtmaya başladı. Pist başlarındaki kamulaştırmaların yapılmasıyla, taksi yolları, apron, aydınlatma sistemi ve drenaj çalışmaları tamamlandı. Bin 435 uzunluğundaki pist gece uçuşlarına elverişli hale getirildi.
63 pilot adayı sabahın erken saatlerinde tek motorlu ve çift motorlu uçaklarla eğitimlerine devam ederken, havaalanının bu hale gelmesinde büyük çaba sarf eden AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Demet Pilevneli, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten ve AK Partili yöneticilerinle birlikte Çıldır Havaalanını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Akademisyeni Müdür Vekili ve Aydın Proje Koordinatörü İbrahim Metin Koçkar’dan bilgi aldı.
“AYDIN İZMİR’DEN DAHA FAZLA TANINACAK”
Çıldır Havaalanı’nın tam anlamıyla aktif olsa bile hatırlanacak bir meydan olmayacağını, ancak Uçuş Akademisi sayesinde Aydın’ın dünyada tanınacak bir kent olacağını kaydeden Koçkar, “Türk Hava Yolları’nın Aydın’da açacağı Uçuş Akademisi tam kapasiteye ulaştığı zaman dünyanın havacılık sektöründe her yerinden bilinen bir yeri olacak. Çünkü burası çok önemli bir eğitim üstü olacak. Yani tam kapasiteye ulaştığı zaman havacılık anlamında Aydın’ın adı İzmir Adnan Menderes Havaalanından daha fazla duyulacak” dedi.
“HEDEF 150 ÖĞRENCİ”
Dünyadaki havacılık eğitim sektörünü yakından takip ettiklerini ifade eden Koçkar, “Aydın dünya çapında bilinen bir eğitim merkezi olacak. Şuanda 63 öğrenci eğitim görüyor. Bu rakamı yılsonuna kadar 150’e çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten Türkiye’nin tümünün kapasitesi şu anda 150 değil. Burası pilot yetiştirmede Türkiye’nin toplam kapasitesi kadar katkı sağlayacak.
Burada karar vermeden önce Türkiye’de bu işin yapılabileceği Urfa’dan, İskenderun’dan, Adana’dan Antalya’dan düşünün Edremit havzasından Akhisar’a kadar her yerin etütlerini yaptık. ‘Aydın’da Çıldır Havaalanı boş muş, gidelim orada Allah ne kısmet ettiyse’ diye gelmedik. Teknik detaylarla ilgili üst makamlara sayfa sayfa raporlar verdik. Bunlar değerlendirildi. Üst yöneticilerimiz yerinde gördüler. Bizim için en uygun yerin Aydın olduğu düşünüldü Aydın Çıldır Havaalanı’nı 2006 yılından beri biliyorum. Burası büyük yatırım istiyor. Her şey hazır bir yer değil.
Bir pist var, sonra bir çayır var. Aydın halkı orada bir havaalanımız var, kullanılmıyor diye düşünebilir. Ama havacılık tekniği açısından baktığımız zaman burada sadece 30 metre genişliğinde ve 1.5 kilometre boyunda yol var, ama havaalanı yok. Havaalanı haline getirmek ciddi bir maliyet ister. Pist başındaki kamulaştırmalar buraya havaalanı haline getirilmesinde önemli adımlar oldu. Bin 435 metre pis var ama şu anda pistin aslında teknik boyu bin 100 metre” dedi.
“ŞUAN İÇİN 10 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI”
Uçuş Akademisi’nin açılması için geçen sonbahardan beri Çıldır Havaalanı’na yaklaşık 10 milyon TL para harcandığını vurgulayan Koçkar, “Taksi yolu, apron, drenaj ve gece aydınlatmaları yapıldı. Bu kadar para harcadık ama aynı pisti sadece işler hale getirdik. Şu anda çok da fazla bir şey yapamadık ama esas uçakların iniş yapacağı pistin beton mukavemeti 45, yeni yaptığımız uçakların üzerinde yürüyeceği taksi yolununki ise 85 çıktı. Taksi yolu yeni teknoloji ve bugünün ihtiyaçlarına göre yapıldı. Bizim yapmış olduğumuz 100 yıllık yatırım yani. 45 mukavemet belli ölçüde ihtiyacı karşılıyor. Bizim hedefimiz, eğer burada diğer teknik detayları da çözebilirsek bir yılda 300 öğrenci yetiştirip, bölge ülkelerin ihtiyaçlarına da cevap vermek olacak” diye konuştu.
“3 MİLYAR DOLARLIK PASTADAN PAY ALACAĞIZ”
Dünyada şu anda yıllık 3 milyar dolarlık pilot yetiştirme pastası olduğunu aktaran Koçkar, “Bunun yarısını Amerika alıyor. Kalan diğer yarıyı da İngiltere alıyor. Ülkemiz bunlara pilot yetiştirmek için para veriyordu. Şu anda ilk etapta en azından kendi ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılayacağız. Hatta biz de bu pastadan pay almaya başlayacağız. Bütün bölge ve Ortadoğu’ya hizmet edecek bir okul olacak.
2 yıl önce biz projeye başlarken, Emirates 1.5 milyar dolarlık bir bütçeyle bizim planladığımız gibi bir uçuş okulu projesine başladı. 2014’te hizmete açmak üzereler. Ama biz onlardan daha becerikliyiz. 1 liraya 1 liralık işi herkes yapar, 3 liraya 1 liralık işi kim olsa yapar, ama 1 liraya 3 liralık iş yapmak için emek ve akıl lazım. O da bizde var” dedi.
Koçkar, şu anda okulda sadece THY’ye pilot yetiştirildiğini ve dışarından özel olarak pilot olmak isteyenlere eğitim verilmediğini ifade ederek, pilot adayları şartlarının da yönetim kurulunun aldığı kriterlere göre THY’nin sitesinde ilan edildiğini ve şartlara uyanların sınav ve seçimin tamamının bilimsel yöntemlerle yapıldığını dile getirdi.
“HER PİLOT ADAYININ MASRAFI 100 BİN EURO”
Koçkar şu anda Çıldır’da 6 uçakla eğitim verdiklerini fakat 3 ay içinde uçak sayısının 26’aya çıkacağını kaydetti. Yeni tesisler yapılıncaya kadar pilot adaylarının Anemon Otel’de kalacağını vurgulayan Koçkar, “Pilot adaylarının her türlü ihtiyaçları THY tarafından karşılanıyor. Eğitim süresince pilot adaylarına 2 asgari ücret maaş da ödeniyor. Bir pilotun adayının THY’ye eğitim masrafı yaklaşık 100 bin Euro civarında” dedi.
Çıldır ailesinin 1955’li yıllarda havaalanı için bu yeri bağışladığını ve geçen süreçte Aydın halkında bir havaalanı beklentisi oluştuğunu dile getiren AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş ise, “Biz insanlığa hizmet için bu işe gayret gösterdik. Aydın, bünyesinde böyle bir uçuş akademisi barındırmakla onura oldu. İnşallah hem ülkemizin ihtiyacı olan pilotlar hem de civar ülkelerin pilotlarını yetiştirmenin onurunu yaşayacağız” dedi.
Türkiye’de daha önce hayal bile edilemeyecek pek çok hizmetin gerçekleştiğini dile getiren Öyüş, Çıldır Havaalanı’nın diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli temaslarına ara vermeden devam edeceğini kaydetti.
Milletvekili Öyüş ve Müdür Kaçkar daha sonra araçlarla pistte ve taksi yolunda incelemelerde bulundu. Teknolojisi yenilenen kuleye çıkan Öyüş, eğitimine devam eden pilot adayları ile telsizle yapılan görüşmeleri takip etti.