spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
İstanbul
Salı, 16 Nisan 2024

Pfizer- Biontech aşısını taşımak için Boeing’te kuru buz sistemi

Seçtiklerimiz

Pfizer- Biontech aşısı dünya çapında dağıtılmaya başladıkça, havayolları kuru buz sorununun üstesinden nasıl geliyor? Pfizer- Biontech’in çığır açan aşısının ambalajları için Boeing uçaklarda kuru buz kullanımı için yeniden tasarım yaptı.

Pfizer aşısı ile ilgili en heyecan verici ikinci şey ambalajıdırPfizer-BioNTech COVID-19 aşısının dünya çapında şekillenmeye başladığını görmekten hepimiz memnun olsak da, bu teknolojik atılımın daha az göz alıcı unsurlarından biri, sevk edildiği ambalajdır.

Sürecin başlarında Pfizer- Biontech, aşının sıcaklık gereksinimlerinin özellikle hava yoluyla nakliyeyi bir sorun haline getireceğini fark etti ve bu konuda bir şeyler yaptılar.Pfizer- Biontech’in olağanüstü paketlemesiyle aşının nakliyesi daha kolay hale geliyor.

İlaç şirketinin, kuru buz paketlemesini yeniden geliştirmek de dahil olmak üzere üretim ve lojistik çözümlerine 2 milyar dolar yatırım yaptığı bildirildi. Pfizer- Biontech şu açıklamayı yaptı : “Aşıların taşınması için inandığımız bir dizi konum için amaca uygun paketleme ve depolama yenilikleri geliştirdik.

Açılmadan 10 güne kadar -70 ° C ± 10 ° C’lik önerilen saklama sıcaklığı koşullarını korumak için kuru buz kullanan özel olarak tasarlanmış, sıcaklık kontrollü termal nakliyecilerimiz var. “Aşının, soğuk tutması için kuru buz gerektiren çok düşük sıcaklıklarda nakledilmesi gerekir.

Pfizer- Biontech ambalajının özelliklerini bilmesek de bildiğimiz şey, aşının dünya çapında taşınmasıkolaylığında büyük bir fark yarattığıdır.Kuru buz nedir?Kuru buz, kendi başına tehlikeli bir madde değildir.

Bununla birlikte, özellikle bir uçakta nasıl kullanılacağı önemlidir.  Normal buz gibi erimez, bunun yerine süblimleşir. Bu, katıdan gaza dönüşmesine ve çevredeki alana karbondioksit (CO2) salmasına neden olur.

Uçak gibi kapalı bir alanda bu tehlikeli olabilir. Uzun süreli gaza maruz kalma, mürettebatın ve yolcuların kafasının karışmasına ve hatta bilinç kaybına neden olabilir.Uçakların CO2’yi kontrol etmek için tasarlanmış ve birikmeyi önlemek için bu gazları havalandırabilen Çevresel Kontrol Sistemleri (ECS) vardır.

Bununla birlikte, havalandırma sınırlıdır, bu da taşınan kuru buz miktarının dikkatlice yönetilmesi gerektiği anlamına gelir.Kuru buz kendi başına tehlikeli değildir, ancak tehlikeli CO2 seviyelerinin oluşmasına neden olabilir.

Anahtar faktör, süblimleşme oranıdır. Bu oran, belirli bir yolculuk süresi için ne kadar kuru buz taşınabileceğini hesaplamak için kullanılabilir . Bu süblimasyon oranını düşürmek, taşınabilecek miktarı ortaya çıkarır ve böylece her bir düzlemdeki aşının yükünü artırır. Boeing yeniden tasarım zorunda kaldı.

Pfizer-BioNTech’in COVID-19 aşısı için geliştirdiği ambalajın süblimasyon oranını saat başına ağırlığının% 1’inin altına düşürdüğünü iddia etti. Gerçek hayattaki ulaşım senaryolarından elde edilen ilk göstergeler, Pfizer- Biontech’in bu rakamla paranın tam ortasında olduğunu gösteriyor.

Bu acil ihtiyaçtan önce, dünya çapında büyük miktarlarda aşırı soğutulmuş aşı dağıtma ihtiyacından önce, kuru buz kullanılarak gönderilen çoğu ürün,% 2-3’ün altında herhangi bir süblimasyon oranına ulaşmak için mücadele ederdi.

Boeing, havacılık endüstrisini bu büyük lojistik zorlukta desteklemek için maksimum kuru buz yüklerinin hesaplanmasına yardımcı olmak için referans çizelgeleri oluşturuyor. Bunlar arasında uçağa özel rehberlik, zaman içindeki kuru buz yüklemesinin veri eğrileri ve yalnızca Boeing operatörleri için değil, aynı zamanda dünya çapındaki tüm uçak sahipleri için yararlı olan bilgiler yer almaktadır.

Geleneksel olarak Boeing’in kuru buz yüklemesi için veri eğrileri% 1’e düştü. Pfizer- Biontech ambalajının çok düşük süblimasyon oranlarına yanıt olarak Boeing, grafiklerini% 1’in altındaki aralığa genişletmek zorunda kaldı. Aşının maksimum seviyesinin, daha düşük süblimasyonun her fraksiyonunda katlanarak arttığını söylemek güvenlidir.

Süblimasyondaki her azalma, katlanarak taşınabilecek miktarı artırır. Bu noktayı açıklamak için, tipik bir Boeing 777-300,% 2 süblimasyon oranına sahip kuru buz kullanan ürünler için Boeing, maksimum yükü 3200 lbs olarak hesaplayabilir.

% 1’de bu 6400 lbs’ye yükselir. % 0,5’te, hacim şaşırtıcı bir şekilde 12.500 lbs’ye yükselir.Pfizer- Biontech’in çığır açan ambalajıyla yaptığı şey, aşı sevkiyatında ortaya çıkan en büyük sorunu çözmek oldu.

Gelecekte düşük sıcaklıklı malların nakliyesini yeniden şekillendirebilir ve kuru buz sevkiyatlarının işlenmesini çok daha kolay hale getirebilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika