spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Özür de tazminat da yok

Seçtiklerimiz

Türkiye, İsrail’le yaşanan krizin aşılması için Mavi Marmara’da ölenlerin ailelerine tazminat ve özür beklerken İsrail Başbakanı Netahyahu’dan olumsuz yanıt geldi. Netanyahu “Tazminat ödenmesi söz konusu değil” dedi.

       

İsrail ile Türkiye arasında başlayan yangın diplomasisi sonuçsuz kaldı. Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye İsrail’deki yangın için iki uçak göndermişti. 

       

Türkiye’nin bu jestine minnettar kalan İsrail’in, iki ülke arasındaki krizin sona ermesi için Mavi Marmara’da ölenlere tanminat ödemesi ve özür dilemesi bekleniyordu. Açıklamalar da bu yöndeydi. Ancak ordu radyosunun haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye’nin taleplerine olumsuz yanıt verdi.

       

Netanyahu, partisi Likud’un grubunda yaptığı konuşmada, İsrail’in, gemi olayı kurbanlarına tazminat ödemeye niyetli olduğu yolundaki haberleri yalanladı. Netanyahu, Ankara ile uzlaşmazlığa diplomatik bir çözüm bulunması amacıyla yapılan görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, bu görüşmelerin İsrail askerlerine karşı açılabilecek davaları önleme amaçlı olduğunu vurguladı.

       

Türkiye ile ilişkilerin önemli olduğunu ifade eden Netanyahu, “Bizim kötü niyetle hareket etmediğimizi, meşru müdafaa yaptığımızı kabul etmeleri gerekiyor” dedi. Haberde, olayla ilgili Türkiye’den özür dilenmesi halinde, Kudüs’ün, İsrail askerlerinin uluslararası davalara muhatap olacağı endişesi taşıdığı dile getirildi.

       

Parlamento yarın görüşecek

       

Öte yandan İsrail meclisinin, Türkiye’nin özür ve tazminat talebini yarın görüşmesi bekleniyor. İsrail parlamentosunun parti grup başkanlarından oluşan komisyonu, Likud milletvekillerinden Dani Danon’un, Türkiye’nin talebine ilişkin genel kurulda görüşme yapılması önerisini kabul etti.

       

Knesset başkanvekillerinden Danon, bu önergenin tartışılması sırasında hükümetten, İsrail’in tazminat ödeme gibi bir niyetinin olmadığı cevabını alacaklarından emin olduğunu dile getirdi.

       

İsrail hükümetinin koalisyon başkanlığını yapan, yine Likud partisinden Zeev Elkin de kabinenin, Türkiye’nin talebine karşı bir karar vermediğini ve resmi tutumunu da açıklamadığını belirtti.
         

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika