spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Misrata havaalanı muhaliflerin eline geçti

Seçtiklerimiz

Reuters’ın haberine göre muhalifler, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçleri kentin doğu ve batı sınırına çekilmeye zorladığını, havaalanında ve Giran mahallesindeki hava gücü akademisinde kuşattığını belirtti. Muhalifler ayrıca Misrata’nın 25 kilometre kadar batısındaki Zerik kasabasını ele geçirdiğini de açıkladı.

 

Ülkenin batısında muhaliflerin elindeki tek kent olarak stratejik öneme sahip Misrata 8 haftadır Kaddafi güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Öte yandan Libyalı yetkililer gözaltındaki muhaliflerden 120’sinin dün Trablus’ta serbest bırakıldığını bildirdi.

 

AB, Libyalı muhaliflere destek için Bingazi’de ofis açacak

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Libyalı muhaliflerin merkezi Bingazi kentinde ofis açacaklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Ashton, "Halka desteğimizi artırabilmek, sivil toplumu ve Geçici Ulusal Konseyi desteklemek için Bingazi’de ofis açmayı planlıyorum" dedi. Ashton, Libyalı muhaliflere desteğin güvenlik güçlerinin reformunu ve kurum inşasını kapsayacağını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban, yardım ekibinin girişine izin verilmesini istedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, uluslararası yardım ekibinin Dera kentine girişine izin vermesi için Suriye’ye çağrıda bulundu. Ban, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, ”insani yardım ekibine giriş için gerekli izin verilmemesinden hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. Suriye lideri Beşşar Esad’ın ekibin kente girmesine izin verileceğine dair daha önce teminat verdiğini belirten Ban, ayrıca hükümet karşıtı protestocuların toplu gözaltına alınmasının durdurulmasını ve reform ve özgürlük taleplerinin dikkate alınmasını istedi. Libya konusuna da değinen Ban, Libya’da ”acil ateşkes” yapılması çağrısında bulundu ve Libyalı yetkililerle dünkü görüşmesinde hükümet güçlerinin sivillere saldırılara son vermesi gerektiğini söylediğini kaydetti.

Misrata havalanı muhaliflerin eline geçti

Libya’nın batısındaki stratejik Misrata kentindeki havaalanının kontrolü, Muammer Kaddafi güçleriyle şiddetli çatışmalardan sonra muhaliflerin eline geçti. Bölgedeki AFP muhabiri, muhaliflerin havaalanının kontrolünü tamamen ele geçirdiğini ve yüzlerce savaşçının sokaklarda bu olayı kutladıklarını bildirdi. Kaddafi güçlerinin arkalarında tanklar bıraktıklarını belirten muhabir, muhaliflerin tankları ateşe verdiğini kaydetti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika