spot_img
spot_imgspot_img
23.4 C
İstanbul
Salı, 1 Temmuz 2025

Milyon dolarlık askerî ihaleler askıya alındı

Seçtiklerimiz

Savunma alanında Türkiye’den İsrail’e her yıl yüz milyonlarca dolar akıyor. Bazı kritik teknolojiler bu ülkeden satın alınıyor. İki ülke arasında 1994 ve 1995 yıllarında imzalanan "Savunma İşbirliği Anlaşması" ve "Askerî Eğitim İşbirliği Anlaşması"nın ardından savunma sanayi alanındaki ilişkiler hızla gelişmişti. Ankara’nın son kararının ardından F-4 ve F-16 savaş uçaklarına 40 gözlem podu takılmasına yönelik proje askıya alınabilir.

F-4 uçaklarının hareket eden cisimleri algılamasını sağlayan SAR sistemleri ihalesi de 160 milyon dolara İsrail’e verilmişti. F-4 ve F-16’lardan alınan görüntülerin yere indirilmesini sağlayan 120 milyon dolarlık ‘Datalink 16’ projesini de İsrail yürütüyordu. Türkiye’nin M-60 tankları ile F-4 ve F-5 savaş uçaklarının modernizasyonu da İsrail’de yapılıyor. Türkiye 54 tane F-4 savaş uçağının modernizasyonu için İsrail’le bir milyar doları aşan anlaşma yaptı. 170 tane M-60 tankının modernizasyonu anlaşması ise 650 milyon dolara imzalanmıştı.

 
Mavi Marmara sonrası ilişkilerin gerilmesi sonucu Türkiye geçen yıl, 10 yıldan beri İsrail ve ABD ile katıldığı Akdeniz’deki "Güvenilir Denikızı" tatbikatına iştirak etmemişti. 2009’da Türkiye, İsrail’le yan yana gelmemek için, Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın uluslararası bölümünü ertelemişti. En dikkat çeken konu ise istihbarat toplamada kullanılan Heronların durumu. İsrail teknolojisi kullanan bu uçakların tamir ve bakımlarının nasıl yapılacağı bilinmiyor. Savunma kaynakları bazı Heronlarda teknik sorunlar olduğunu belirtiyor. Zaman’a konuşan üst düzey bir savunma yetkilisi "Heronlardan tam kapasiteyle faydalanılamıyor. Bu da terörle mücadelede zafiyet meydana getiriyor." dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika