spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Meteoroloji çalışanları yargıya gidiyor

Seçtiklerimiz

 Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, kamu görevlilerine yapılan ek ödemenin 15 Mart’taki maaş ödemelerinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüklerinde 4/B statüsünde çalışan 230 kişi hariç toplam 2 bin 720 personele ödenmediğini söyleyerek, "Geçen aydan kalan ek ödemeler peyderpey olmak üzere 11 Nisan’a kadar tüm personele yapılmış ancak 15 Nisan’da yapılması gereken ek ödemeler 4/B’li personel haricinde hiç kimseye yapılmamıştır. Yapılması gereken toplam ek ödeme tutarı 1 milyon 130 bin TL’dir" dedi.

HAKSEN Meteoroloji Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek çalışanların ek ödemelerinin ödenmesini talep etti. Grup adına basın açıklamasını okuyan HAKSEN Başkanı Çivi, geçen aydan kalan ek ödemelerin peyderpey olmak üzere 11 Nisan’a kadar tüm personele yapıldığını ancak 15 Nisan’da yapılması gereken ek ödemelerin 4/B’li personel haricinde hiçkimseye yapılmadığını ifade ederek, "Yapılması gereken toplam ek ödeme tutarı 1 milyon 130 bin TL’dir. Devletin kendi memuruna bu tutarı ödeyememesi düşündürücüdür" diye konuştu.

Kurum yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde , bugüne kadar ek ödemelerin kurumun döner sermaye gelirlerinden yapıldığını, personele yapılan ödemelerin esas kaynağının EUROCONTROL’dan alınan payın oluşturduğunun belirtildiğini söyleyen Çivi, yaptıkları araştırmalarda, döner sermaye bütçesine aktarılan kaynaklarda bir sorun olmadığı, esas problemin genel bütçeden yapılması gereken ek ödemenin döner sermayeden yapılmasında ısrar edilmesinden kaynaklandığının ortaya çıktığını belirtti.

 

-"EK ÖDEMELER GENEL BÜTÇEDEN YAPILMALI"-

 

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yapılan ek ödemelerin, döner sermaye gelirlerinden yapılan Havacılık Tazminatından fazla olduğu için ödemenin genel bütçeden yapılması gerektiğini söyleyen Çivi, "Ancak, Havacılık Tazminatının artacağı gerekçesiyle ödemeler ısrarla döner sermaye bütçesinden yapılmaya devam etmiştir. Sonuçta , Meteoroloji çalışanları yasal hakları olan ek ödemelerini 2 aydan beri kısmen alabilmişlerdir. Ek ödeme maaşın esas unsurlarından biri olmasına rağmen, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında maaşla birlikte genel bütçeden ödenmesine rağmen meteoroloji çalışanları 2 aydır sorun yaşamaktadır" dedi.

Çalışanların ücretinin ortalama üçte birini eksik almalarından dolayı şahsi ödemelerini yapamamakta, gecikme faizi ödemek zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyen Çivi, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir kamu kurumudur. Döner Sermayenin finanse ettiği bir kurum değildir. O halde, personelin ücretlerinin döner sermayeden ödenmesinin mantığını anlayamıyoruz. Personelin yasal ödemelerinin genel bütçeden yapılması gerekmektedir. Nitekim, Çevre ve Orman Bakanlığı’da Maliye Bakanlığa yazılı başvuru yaparak, meteorolojide çalışan personele yapılan ek ödemelerin genel bütçeden yapılmasını talep etmiştir. Ancak halen hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Hala personelin ek ödemeleri risk altındadır. 15 Nisan’da yapılamayan ödemenin ne zaman yapılacağı belli değildir. Bundan sonraki aylarda da bu ödemelerin yapılamama riski vardır" dedi.

 

-"YARGIYA GİDECEĞİZ"-

 

Meteoroloji çalışanlarının sabrının tükenmek üzere olduğunu söyleyen Çivi, söz konusu ödemelerin bu ay sonuna kadar yapılmaması durumunda konuyu yargıya taşıyacaklarını, arkadaşlarının mağduriyetini her kuruşuna kadar tazmin edeceklerini ifade etti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na seslenen Çivi, "Bir an önce gerekli yasal düzenlemenin yapılarak Meteoroloji çalışanlarının emeğinin karşılığının verilmesini istiyoruz. Yaptığı tahminlerle kamuoyunun güvenini kazanmış olan cefakar ve vefakar meteoroloji çalışanlarının böylesine ihmal edilmesi kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika