spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Mesai saatinde uçuş şartı kapasiteyi düşürüyor

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin en modern havaalanı terminaline sahip olduğu belirtilen Batman Havaalanı’nın, mesai saatinde uçuş şartı yüzünden yüzde 10 kapasite ile çalıştığı belirtildi. Aynı anda 5 uçak kaldırabilecek kapasiteye sahip Batman Havaalanı’na günde sadece 2 sefer yapılıyor. Hava alanında ‘mesai saatleri içinde uçuş’ şartı olduğu için hava yolu şirketleri sefer yapmaya yanaşmıyor. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi olan Batman’da sefer sayısının azlığı nedeniyle her ay binlerce yolcu yakın illerden uçmak zorunda kalıyor.

 

Mesai saatlerinde uçuş şartı nedeniyle uçak görevlendiremediklerini belirten havayolu şirketleri bu sıkıntının aşılması durumunda, uçak seferlerinin artacağını belirtti.

 

Resmi başvurusunu yapan Pegasus’un 2 Mayıs’ta uçmayı düşündüğü ancak yine mesai saatleri dışında uçuş izni çıkmadığı için henüz hizmete başlamadığı ileri sürüldü.

 

Mesai saatleri içinde uçuşun cazip olmadığını belirten bir havayolu şirket yetkilisi, “Birçok vatandaşımız işini günü birlik halletmek istiyor. Mesai saati içinde uçtuğumuzda bunu gerçekleştiremiyoruz. Ancak Batman’dan sabah 04.20’de kalkan uçak saat 06.15’te İstanbul Sabiha Gökçe Havaalanı’na iniş yapar. Saat 17.00’a kadar işini bitiren vatandaş, akşamüstü 16.30 uçağıyla tekrar Batman’a dönebilir. Aynı şekilde İstanbul ve diğer illerden gelecek vatandaşlarda bu şekilde işini günü birlik halledebilir. Bu sorun aşılmadığı için her ay 20 bini Batman’dan geri kalanı da çevre illerden olmak üzere 40 bin kişi uçuş saatleri uygun yakın illere gitmek zorunda kalıyor. Bu da Batman’a ekonomik yönden olumsuz etki ediyor.” dedi.

 

Şuan 150 kişinin istihdam edildiği hava alanında uçak seferlerinin artması ile ek istihdama ihtiyaç duyulacağını belirten firmalar, “Uçak seferleri artarsa yeni personel lazım olacak. Yeni güvenlik elemanı, büfe elemanı istihdamı artacak. Ayrıca, sefer artarsa rekabet artacak, fiyatlar düşecek. Bu da Batman ekonomisine dolaylı bir istihdam sağlayacak” şeklinde görüş belirtti.

 

2006 yılında Batman’ın 34 bin olan uçak yolcu sayısının 3 yıl içinde 165 bine yükseldiğini belirten firmalar seferlerin artması ile bu sayının daha da artacağını ileri sürdü.

 

VALİ, TURHAN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR SORUNU ÇÖZECEĞİZ

 

Bölgenin en modern havayolu terminaline sahip olduklarını belirten Batman Valisi Ahmet Turhan, sefer sayısını artırmak ve özel havayolu şirketlerini Batman’a çekmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Resmi başvurusunu yapan Pegasus’un 2 Mayıs’ta hizmete gireceğini ancak mesai saati uygulaması nedeniyle henüz başlamadığını belirten Vali Turhan sorunun aşılması için girişimlerimiz sürüyor. Çözme aşamasına geldik. Yakın zamanda uçak sefer sayısı artacak.” dedi.

 

SİSLİ HAVADA BİLE UÇAKLAR İNECEK

 

Hava yolu terminalinde yatırımların hala devam ettiğini belirten havayolu yetkilileri ise sisli havada uçakların inebilmesi için aletli iniş sistemi kurulumunun bittiğini ve test uçuşu yapma aşamasında olduğunu, yolcuların ihtiyacını karşılayacak her türlü yatırımın da yapılacağını ileri sürdü.

 

Kış mevsiminde sisli havalarda uçak seferlerinin zaman zaman aksadığı Batman Havalimanı, ILS ve Papi sistemiyle bölgenin en güvenli alanlardan biri oldu. Yeni Zelanda firmasının yapımını üstlendiği ILS ve Papi sistemi üç ayda tamamlandı. Test uçuşu çalışmalarının önümüzdeki günlerde yapılacağı havalimanındaki yeni sistemin maliyeti 4 milyon TL. Sisli ve yağışlı havalarda bile uçakların rahatlıkla iniş yapabileceği Batman Havalimanı fiziki yapısıyla da Türkiye’nin sayılı hava alanları arasında yer alıyor.

 

42 MİLYON TL’YE MAL OLDU

Ağustos 2010 tarihinde açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı Batman Havaalanı yeni terminal binası bölgenin en büyük Havaalanı terminali konumunda.

 

Ek yatırımlarla birlikte maliyeti 50 milyon TL’yi bulan terminalin, 20 bin 741 metre kare alanı, 1120 metrekare VİP ve 350 araçlık otoparkı, iç ve dış hatlar yolcu kapasitesi ile bölgenin en büyük ve Türkiye’nin en büyük terminallerinden biri olduğu ifade ediliyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika